Flisar verjame v osvojitev olimpijske kolajne

Slovenski smučar prostega sloga po spodbudnem nastopu v v Kreischbergu z optimizmom pričakuje olimpijske igre v Sočiju.

Objavljeno
27. januar 2014 16.25
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar se je vrnil z zadnje tekme svetovnega pokala pred odhodom na olimpijske igre v Sočiju, na katerih pričakuje borbo za kolajno.

Mariborčan je imel pred sezono visoke cilje, a doslej je bil daleč od uvrstitev, ki si jih je želel. Kot sam pravi se je dolgo časa obremenjeval z mislijo, zakaj je daleč od mest, ki bi si jih želel in ki jih je nekoč že zasedal.

»Največji problem je bil, ker nisem vedel, kaj delam narobe, zakaj so rezultati slabi. Še posebno, ker se na sezono nikoli nisem bolje pripravil, imel sem kondicijskega trenerja, psihologa, ne vam, kaj vse. Enostavno nisem vedel, kaj se dogaja, sistem se mi je porušil, potem je bilo še težje. Res je tudi, da sem imel na začetku veliko smole, o tem podzavestno tekmovalec začne razmišljati, se obremenjevati, dvomiti o sebi, vse pa se kaže tudi v rezultatih,« je o začetnih težavah spregovoril Flisar.

Z Vrhovnikom odpravil težave

A te težave naj bi bile zdaj preteklost, zaslugo za to pa ima individualni trening s trenerjem Primožem Vrhovnikom po tekmi v Val Thorensu. Skupaj s trenerjem sta našla izvor težav, ta naj bi tičal v tehniki:

»Laikom je težko razložiti, kaj sem delal narobe. Problem je bil v razporeditvi pritiska na smuči v vhodih iz zavoja v zavoj. To so nianse, ki jih tekmovalec niti ne opazi, a vplivajo na rezultat. Je res huda napaka, a mislim, da sem jo 'skapiral', jo zdaj odpravil, vsaj tako kažejo video analize prejšnjih in zdajšnjih voženj,« je pojasnil slovenski smučar.

V Kreischbergu 18. mesto

Filip Flisar je optimistično odpotoval v Kreischberg, kjer je bil v kvalifikacijah sedmi, nato pa je tekmo zaradi napake končal na 18. mestu:

»Tu sem storil drugačno napako. Na skoku sem se nekoliko precenil, hotel sem ga preleteti v nizkem letu, a ta je bil prenizek, zabil sem se v sneg in izgubil hitrost. Če bi se mi taka napaka zgodila v finalu najboljših štirih, se ne bi nihče obremenjeval, tako pa se mi je v osmini finala in dober rezultat je šel po zlu. A optimist sem še naprej,« je dejal Mariborčan, ki bo v Soči odpotoval 10. februarja.

Flisarjevi načrti pred olimpijskimi igrami so obnoviti kondicijsko pripravljenost, nato pa bo na samem prizorišču OI opravil zaključne priprave na snegu, pri čemer misli o kolajni na olimpijskih igrah še ni izbrisal iz glave: »Če bi jih, v Rusijo sploh ne bi odpotoval.«