Flisarja ne smemo spravljati v kalup

Smučarski kros: trener Primož Vrhovnik prvemu asu Filipu Flisarju daje proste roke na treningu.

Objavljeno
11. november 2013 12.35
Filip Flisar, Klemen Bauer, Tina Maze in Jakov Fak na predstavitvi smučarskih reprezentanc, Zg. Brnik 10.Oktobra 2013.
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Čeprav je Filip Flisar dosedanji vrhunec s kristalnim globusom dosegel ob dobrem sodelovanju s trenerjem Aljošo Planteujem, je prepričan, da bo sadove obrodilo tudi delo s Primožem Vrhovnikom. Pionir smučarskega krosa v Sloveniji, ki je do vrha že popeljal Sašo Farič, ob tem verjame, da je Flisar s svojim znanjem že »sam sebi dovolj dober trener«.

Po uspešni zgodbi s Faričevo je Vrhovnik leta 2010 zaradi slabo urejenih razmer na zvezi zapustil reprezentanco smučarskega krosa in se posvetil delu s svojo akademijo mladincev. Pred olimpijsko sezono je po dosledno določenih razmerah vendarle spet sprejel reprezentančno vabilo. V letih, ko je za svoj preboj poskrbel Flisar, so se stvari na SZS vendarle spremenile, več je sredstev in posluha za to mlado panogo. »V tistih razmerah ni bilo mogoče delati. Ni se vedelo, kdo pije in kdo plača. Vodstvo je obljubljalo gradove v oblakih, na koncu pa od tega ni bilo niti bunkerja. Verjamem, da bo zdaj zame drugače. Moj pogoj je bil, da z denarjem nimam nobenega opravka, z izjemo seveda svojega plačila in vpogleda v stanje za načrtovanje treningov,« se je uvodoma preteklih izkušenj spomnil Vrhovnik in bil zadovoljen, da so končno dorekli te zadeve skupaj z vodjo panoge Rokom Doklom.

Tako se bo zdaj lahko posvetil le tekmovalcem in njihovemu smučanju. Kot je dejal, je delo z nekdanjim zmagovalcem svetovnega pokala velik izziv. Flisar je namreč v tem času postal tekmovalec svetovnega kova in prepoznavna športna ikona. »Napredoval je v telesni moči, načinu razmišljanja, v vsem pravzaprav. Dvignil se je za dve, tri stopnice višje, to se pozna pri delu in odnosu med nami. Zadovoljstvo je obojestransko,« je povedal trener, ki hkrati poudarja, da Flisarju na treningu ne želi vezati rok. Zaveda se namreč, kaj vse mu je že uspelo doslej, brez ostre trenerske palice, a s toliko več lastnega znanja in improvizacije. »On sam sebe najbolje pozna. Kot tekmovalec je že na ravni, ko točno ve, kaj mu ustreza in kaj ne. Trening v Čilu je bil zanj le dober, zato sem ga pri tem podprl. Saj bi tudi kakšnemu drugemu tekmovalcu prišel prav trening alpskega smučanja. Dajem mu proste roke, vnaprej se dogovorimo, kako bomo delali in se tega držimo. Takšen način dela je tudi najboljši. Flisarja spravljati v kalup bi bilo neumno,« je prepričan Vrhovnik.

Vseeno še ni bil povsem zadovoljen z njegovim smučanjem na zadnjih treningih. Mariborčanu se je poznal izpad treninga zaradi poškodbe rame, zlasti mu manjka piljenje štarta, čemur se bodo posvetili v naslednjih dveh sklopih na avstrijskem ledeniku Stubai. »Je pa ob koncu zadnjih treningov tudi že naredil preskok, ki komu drugemu morda ne bi uspel v enem mesecu. Zadnja dva dni je že bil na visoki ravni. Da bo takšno smučanje postalo stalnica, pa potrebuje še mesec vadbe. Časa je še dovolj, ne vidim težave, da forma ob začetku sezone ne bi bila dobra,« je še povedal vodja ekipe, ki je Flisarja podprl tudi ob njegovi nameri, da nastopi na smuku v Lake Louise.

Bolj kot za prvega zvezdnika ga pred sezono skrbi za Faričevo. Zmagovalka dveh tekem svetovnega pokala se je po številnih poškodbah v prejšnji sezoni že vrnila med finalistke, a številni padci so pri njej pustili psihološke posledice. Strah je njena glavna težava, za katero pa trener nima čarobne palčke. Ovire bo morala premagati skupaj s strokovno pomočjo, vseeno pa to ne pomeni, da ne bi mogla dosegati dobrih rezultatov, je prepričan. »Menim, da bi bilo pametno, če bi čim bolje izkoristila te prve tekme, na katerih proge ne bodo zelo zahtevne. Potrebuje nekaj lažjih tekem, da se potrdi in vidi, da je lahko zraven, nato pa bo steklo tudi na težjih preizkušnjah,« je še dejal Vrhovnik, ki v svoji majhni ekipi skrbi tudi za »začetnika« Blaža Ogorelca. Še en nekdanji alpski smučar potrebuje še nekaj let izkušenj v četverobojih. »Brez tega pač ne gre, v krosu je povsem druga pesem kot v alpskem smučanju. Mnogi mislijo, da bodo tu uspeli z lahkoto. Toda le tehnično znanje ni dovolj.«