slovenski olimpijski junaki na sprejemu v Ljubljani

Več tisoč slovenskih navijačev je v Ljubljani pozdravilo domače olimpijce, ki so blesteli na igrah v Sočiju.

Objavljeno
07. april 2014 22.34
Sprejem Olimpijci
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Slovenski olimpijci, ki so februarja v Sočiju osvojili rekordnih osem kolajn, so bili danes v Ljubljani deležni posebnega sprejema, na katerem jih je pozdravilo več tisoč navijačev.

Na posebni prireditvi je bila prisotna dvakratna olimpijska prvakinja v alpskemu smučanju Tina Maze, dobitnik dveh kolajn v deskanju na snegu Žan Košir, bronasta smučarska tekačica Vesna Fabjan in bronsta biatlonka Teja Gregorin. Med slovenskimi junaki so manjkali le člani hokejske reprezentance, ki se te dni pripraljajo na nastop na svetovnem prvenstvu skupine B - prisoten je bil le selektor Matjaž Kopitar -, in smučarski skakalec Peter Prevc, ki se je iz Sočija vrnil z dvema kolajnama.

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je na prireditvi razkrila, da njene počitnice ne bodo le v znamenju počitka, saj se bo znova vrnila v šolske klopi:

»Ravnokar sem se vrnila iz Švice, kjer sem imela testiranja v zelo dobrih pogojih. Želim si imeti ob sebi čim boljšo ekipo, brez katerih ni dobrih izidov. Malo moram pozabiti na smučanje, zato bom končala še nekaj izpitov na svoji fakulteti. Letos zato ne bo veliko počitniškega slikanja. Po izjemni predlanski sezoni je bila minula izjemno psihično zahtevna, na OI pa sem naredila tisto kar znam,« je dejala Mazejeva.

V njeni ekipi aMaze se obetajo številne spremembe, saj je vodja Andrea Massi napovedal odhod, a bo najprej počakal na svojega naslednika, poleg tega pa je ekipo zaradi družinskih obveznosti zapustila fizioterapevtka Nežka Poljanšek.

Gregorin: Ostala bom še najmanj leto dni

Smučarska tekačica Vesna Fabjan je na prireditvi izpostavila izjemne dosežke olimpijske reprezentance: »Ponosna sem na to, da sem bila del tako uspešne reprezentance. Tudi na to, da nam je uspelo združiti Slovence in Slovenijo, da smo čutili in dihali kot eno. Dosegli smo izjemne rezultate, upam pa, da bodo navijači v prihodnje zadovoljni tudi z manjšimi uspehi.«

Biatlonka Teja Gregorin je dejala, da bo tekmovala še najmanj leto dni: »Lepa nagrada za nas športnike je, da se je zbralo tako veliko gledalcev. Najmanj eno leto še ostajam v športu. Najprej je prvi cilj domače tekmovanje na Pokljuki, potem pa svetovno prvenstvo na Finskem. Želim si potrditi dosežke iz pravkar minule sezone.«

Kopitar: V Južni Koreji nam ne bo lahko

Slovenski hokejski selektor Matjaž Kopitar je spregovoril o prihajajočem svetovnem prvenstvu skupine B v Južni Koreji, kjer bodo »risi« nastopali med 20. in 26. aprilom:

»Mislim, da fantje bolj utrujeni od teh sprejemov in stanja na odru, vsak raje trenira. Prvič smo na takih sprejemih. Vsem so se povrnile misli na Soči, na olimpijske igre, kar pa je za psiho igralcev gotovo zelo dobro. To bomo skušali izkoristiti za zadnje priprave pred SP. V Južni Koreji ne bo lahko, zelo težko bo. Vemo, po kaj gremo in kaj si želimo tam, naredili bomo vse, da tam to tudi dosežemo.«

OKS predal čeke

Olimpijski komite Slovenije je ob današnji posebni priložnosti predal čeke za denarne nagrade - vsaka zlata medalja je vredna 20.000 evrov, srebrna 17.500, bronasta pa 15.000 evrov. Trener dobi 80 odstotkov tega zneska, za vse pa bo potrebno plačati tudi davek.

Tega ne bo potrebno za denarne nagrade, ki jih je štiri ure pred osrednjim sprejemom izročil Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport. Mazejeva je prejela ček v višini 47.600 evrov, Prevc in Košir sta dobila vsak po 29.750 evrov, Fabjanovi in Gregorinovi pa je pripadlo po 11.900 evrov. Trener Prevca Janus je prejel 14.875 evrov, trener Koširja Franc Sitar 14.850 evrov, trenerjema Fabjanove Gracerju in Gregorinove Velepcu je pripadlo po 5950 evrov, Massiju pa 23.800 evrov.

»Ko smo potovali v Soči, smo vedeli, da je to zelo močna reprezentanca, ko smo se vrnili, je bila najuspešnejša v slovenski zgodovini vseh časov. Tudi v mednarodnem merilu je pustila izjemen pečat. Želim si, da bi se ta zagon nadaljeval in bil zgled mladim, ne le v športu, tudi na drugih področjih, Naredite to Slovenijo znova uspešno,« je med drugim pred Mercatorjevim centrom v ljubljanski Šiški dejal dejal predsednik OKS Janez Kocijančič. Po sprejemu je sledila zabava in koncert Modrijanov.

Olimpijce sta pred tem v predsedniški palači sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednica vlade Alenka Bratušek.