Goran Janus čaka na ekipni izbruh Slovencev

Pred smučarskimi skakalci je preizkušnja velike nagrade FIS v Einsiedlnu, v tekmovanju prevladujejo Nemci.

Objavljeno
17. avgust 2013 10.59
Matjaž Pungertar mad tekmo celinskega pokala v Kranju 06. julija 2013
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Nemški smučarski skakalci so svojo prevlado v letošnji veliki nagradi FIS kronali tudi v Courchevelu, kjer so zasedli vsa tri mesta na zmagovalnem odru. Na najvišjo stopnico se je še drugič zapored (če upoštevamo tudi tekmo mešanih ekip, pa že tretjič zapovrstjo) zavihtel še ne polnoletni Andreas Wellinger.

Sila obetavni skakalec smučarskega kluba Ruhpolding, ki bo čez enajst dni praznoval 18. rojstni dan, se je z drugo zaporedno zmago še utrdil v vodstvu skupne razvrstitve poletnega »svetovnega pokala«. Čeprav je njegova prednost že precejšnja, pa bi ga že prihodnji konec tedna utegnil kdo zriniti z vrha, saj bo Wellinger izpustil tekmi v Hakubi.

»Ker so naše priprave v celoti usmerjene proti zimi, ne bi bil pretirano razočaran, če bi izgubil skupno vodstvo,« je 17-letnik iz Weißbacha na skrajnem jugovzhodu Nemčije razmišljal po zmagi v Courchevelu, kjer sta mu družbo na odru za najboljše delala rojaka Andreas Wank in Michael Neumayer. Kako velika je v tem poletju dejansko premoč izbrancev Wernerja Schusterja, kaže tudi vrstni red v veliki nagradi FIS, v kateri so po treh preizkušnjah v ospredju kar štirje Nemci: vodilnemu Wellingerju (280 točk) namreč sledijo Richard Freitag (147), Neumayer (140) in Wank (135).

Toda glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus si zaradi njihove zdajšnje prevlade ne beli glave. »Nemci so trenutno res boljši, toda vprašanje je, kako dolgo bodo zdržali v takšni formi,« je radoveden 43-letni Ljubljančan. Ob tem je pripomnil, da Wellinger & Co. nikakor niso nepremagljivi in da sam še čaka na to, kdaj bodo ekipno izbruhnili tudi Slovenci. Za zdaj naš voz v glavnem vleče Matjaž Pungertar, ki se je predvčerajšnjim z 9. mestom še tretjič zapored prebil med udarno deseterico, med katero je s 118 točkami tudi v skupnem seštevku (7.).

»Matjaž naj le nadaljuje v takšnem slogu. Četudi njegovi nastopi niso brezhibni, niza lepe uvrstitve. Ko bo odpravil napake, bo še višje, kot je bil, denimo, v Hinterzartnu, kjer se je izkazal s 3. mestom,« je Pungertarja pohvalil Janus, ki se je v Franciji ob Matjaževem dosežku in zmagi Eme Klinec razveselil tudi točk Jerneja Damjana (19.), Petra Prevca (20.) in Nejca Dežmana (26.). Nadeja se, da se jim bo danes v Einsiedelnu (17.30) med finalisti pridružil še kdo iz preostale trojice Jaka Hvala (46.) ter Robert Kranjec in Jurij Tepeš, ki sta v Courchevelu obtičala že v kvalifikacijah.

Čeprav so slednji že tretjič oziroma drugič zapovrstjo ostali praznih rok, po »selektorjevem« mnenju še ni razloga za preplah. »Robi je konec koncev na treningu poletel kar 130 metrov daleč, zato je težko govoriti o slabi formi, je pa res, da še precej niha. Ko bo postal stanovitnejši, bo spet blizu najboljšim. Enako velja tudi za Jako in Jurija ...«