Grožnja s smrtjo Tini pokvarila sanjski dan

Na štartu in v cilju superveleslaloma sta Tino Maze varovala dva policista. Andrea Massi: Idiot ali sabotaža.

Objavljeno
03. marec 2013 15.18
ALPINE-SKIING-WOMEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Garmisch-Partenkirchen - Vodilna smučarka sveta Tina Maze, ki je danes v superveleslalomu osvojila 4. mesto, včeraj v smuku slavila eno najlepših zmag v karieri in podirala nove mejnike.

Toda po sanjskem dosežku jo je v Garmischu pričakala strašljiva novica. Prireditelji so na svoj elektronski naslov prejeli pošto, v kateri je neznanec Korošici zagrozil s smrtjo.

Mazejevo sta zato danes na štartu varovala dva policista, Slovenka pa je imela varovanje tudi v ciljni areni. Prejeto grožnjo so potrdili tudi policisti, ki primer že preiskujejo. »Strokovnjaki s policije so že preučili vsebino elektronskega sporočila. Glede na vsebino sporočila, naj ne bi šlo za grožnje, ki bi lahko predstavljale dejansko smrtno nevarnost za športnico,« je dejal predstavnik policije.

Mazejeva je v izjavi za nemško televizijo ARD dejala: »Že včeraj je bila policija ves dan pred mojimi vrati in mi sledila. Tako varno kot danes se nisem počutila še nikoli. A ni lahko, ko imaš občutek, da se lahko kaj zgodi.«

»Imam čisto vest, ničesar nisem naredila narobe. Najbrž je kdo zgolj ljubosumen,« je po pisanju tiskovne agencije AFP dejala Mazejeva in dodala, da sama elektronskega sporočila ni videla. »Če me hoče ta, ki je sporočilo poslal, odvrniti od tega, kar počnem, mu ni uspelo.«

Massi: Idiot ali sabotaža?

O incidentu se je za Radio Slovenija razgovoril tudi vodja ekipe aMaze Andrea Massi: »Počutili smo se ogrožene, čeprav je, kar se tiče varnosti, nemška policija odreagirala odlično in jo je treba pohvaliti. Očitno se vedno najde kakšen idiot. Mi rečemo, da je mati idiota vedno noseča. Upam, da je res idiot in da ni sabotaža. Morda bi lahko odprli tudi kakšen drug scenarij, a mislim, da stvar ni v tem. Mogoče gre komu v nos, da je tako majhna nacija in tako majhna ekipa tako v ospredju. Ustrašili smo se, ne potrebujemo tega. Mi le opravljamo svoje delo, bilo bi fino, da nas pustijo na miru. Že na svetovnem prvenstvu so se dogajale stvari, tedaj znotraj ekipe, bili so zapleti z Lovšetom. Počasi imamo tega dovolj. Toda vemo, da so navijači na strani Tine, ljudje jo imajo radi in to me malo potolaži.«

Massi je ob tem še dodal, da v ekipi elektronskega sporočila niso videli. »Žal zadeva ni ostalo tajna, ker je nekdo to sprožil, kar se mi ne zdi profesionalno. To je ena bedarija, ki je ni bilo treba niti sprožiti. Malo sem se razjezil na organizatorje, ki sicer pravijo, da tega niso sporočili v javnost. Najbrž ne bomo nikoli vedeli, kdo je to sprožil. V tem trenutku nimamo živcev za te stvari. Če se dosegajo velike stvari, potem se okrog tega tudi dogajajo velike stvari. Mi se ukvarjamo s športom, ne nagajamo nikomur in tako pričakujem tudi obratno. Takšnih napadov ne potrebujemo. Vsak od nas ima svoje naloge, ki jih opravljamo po svojih najboljših močeh. Vsa ekipa dela pošteno, zaradi tega pričakujemo tudi pošteno igro. Mogoče je vse skupaj samo en nepotreben alarm, a obenem so te stvari moteče. Nikoli še nisem imel spremstva policije, ki bi spala blizu naše sobe. Malo je nerodno za vse nas, smo normalni ljudje. Program je tak, da se bomo na naslednji preizkušnji v Ofterschwangu pripravljali tukaj v Garmischu in upamo, da ne bo večjih zapletov,« je še dejal Massi.

Mazejeva premika mejnike

Z 20. zmago v karieri je Mazejeva po Marcu Girardelliju, Petri Kronberger in Janici Kostelić postala četrta smučarka v zgodovini, ki se je na vrh zmagovalnega odra zavihtela v vseh disciplinah.

Ob tem je kot prva smučarka v zgodovini prekoračila rekordni mejnik 2000 osvojenih točk v eni sezoni, ki je do sobote pripadal slovitemu avstrijskemu šampionu Hermannu Maierju. Trenutno, pred koncem sezone je še šest tekem, jih ima na svojem računu že 2074 in kar 1024 točk prednosti pred prvo zasledovalko v svetovnem pokalu.

»Tina je danes je nekoliko bolj kontrolirano smučala. Ni bila tista napadalna Tina, normalno pa je, da ne more biti taka vsak dan. V soboto si je močno želela zmage v smuku in je to tudi naredila. Včeraj je direktor ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal na sestanku rekel, da vsako leto nekdo osvoji globus, ampak ta rekord, preseženih 2000 točk v svetovnem pokalu v eni sezoni, bo ostal v zgodovini,« je še dejal Massi.