Hirscher prvič v vetrovniku in v Južni Ameriki

Za slovensko smučarsko šampionko Tino Maze se je v Čile, Argentino in na Novo Zelandijo odpravila vsa njena konkurenca.

Objavljeno
02. avgust 2013 16.40
Lenzerheide 17.3.2013Marcel Hirscher foto: Tomi Lombar
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Evropski ledeniki so te dni sicer zasedeni z alpskimi smučarji in smučarkami, dobršen del bele karavane pa se seli v ustaljene poletne tabore na južno poloblo – večina v Čile in Argentino, preostanek pa na Novo Zelandijo, kjer so ta čas zima in odlične razmere za vadbo.

Američanke, lani največje tekmice zmagovalki svetovnega pokala Tini Maze, trenirajo na dveh koncih sveta. Medtem ko so specialistke za hitre discipline Stacey Cook, Leanne Smith in Laurenne Ross v El Coloradu v Čilu, pa sta Julia Mancuso in Mikaela Shiffrin na treningu slaloma in veleslaloma na Novi Zelandiji. K hitrim disciplinam se bosta preusmerili septembra, ko se jima bo predvidoma priključila tudi Lindsey Vonn.

V Zermattu, kjer vadi slovenska moška reprezentanca, je velika gneča. Ob švicarskih smukačicah na 3700 m trenirajo v »ledenem bazenu« še kanadski specialisti za hitre discipline (brez Erika Guaya, ki so mu operirali koleno), italijanski veleslalomisti in slalomisti, Norvežanke, francoska moška ekipa za hitre discipline in Hrvati z Ivico Kostelićem. V Saas Feeju je baza finskih smučark in smučarjev, na francoskem ledeniku Les Deux Alpes pa že od pomladi naprej vadijo Francozi in Francozinje ter zunaj reprezentančnega programa tudi Italijani.

Na Stelviu, ki je bil poletna ledeniška baza tudi za Mazejevo, je ta čas avstrijski dvojec Marlies Schild-Benjamin Raich. Pravita, da je družinsko vzdušje zanju boljše kot delo v reprezentanci. Schildova se je tako odpovedala reprezentančnemu treningu na Novi Zelandiji, Raich pa delu s specialisti za tehnične discipline v Argenitini. Avgust bosta večinoma preživela doma – na ledeniku v Söldnu. Anna Fenninger je večji del poletja trenirala sama, reprezentanci pa se bo priključila na Novi Zelandiji.

Najbolj na očeh pa je bil pri Avstrijcih seveda Marcel Hirscher. Dvakratni osvajalec velikega globusa se je tudi to sezono sicer osredotočil na tehnične discipline. Se je pa prvič preizkusil v vetrovniku – v Salzburgu, kjer sicer lahko simulirajo hitrost 300 km/h, je skupaj s Klausom Kröllom in Matthiasom Mayerjem preverjal svojo držo in opremo pri 120 km/h. Da resno misli nadgraditi svoje znanje, pove tudi podatek, da bo letos prvič šel na trening hitrih disciplin v Portillo.

Novosti v Kanadi, Švici, Avstriji

Medtem ko v pripravah najboljših smučark in smučarjev v primerjavi z lanskim poletjem ni večjih posebnosti, pa je prišlo do pomembnih selitev v strokovnih štabih. Najbolj obsežne so bili v Kanadi, Švici in Avstriji. Martin Rufener, ki je bil s slovitim Karlom Frehsnerjem »spiritus agens« največjih švicarskih uspehov, je postal šef moške in ženske kanadske reprezentance za olimpijsko obdobje 2013-2018. Kanadčani, ki so naredili drugi carski rez v zadnjih 30 letih, pa niso ostali le pri menjavi na vrhu. Iz Italije so pripeljali za vodjo ekipe tehničnih disciplin Massima Carco, ki je zaslovel kot trener Christofa Innerhoferja, Dominika Parisa, Manfreda Mölgga, Petra Filla in Giuliana Razzolija.

Herberta Mandla, ki je odstopil že v marčevskem finalu v Lenzerheide, je na čelu avstrijske ženske reprezentance zamenjal Jürgen Kriechbaum. Pred dvema letoma je vodil smukačice in bil najbolj zaslužen za zlato superveleslalomsko olimpijsko kolajno Andree Fischbacher v Vancouvru in Elisabeth Görgl v smuku in superveleslalomu ter Anne Fenninger v kombinaciji na SP 2011 v Ga-Pa. Trener za tehnične discipline Michael Pircher se bo v novi sezoni v celoti posvetil Hirscherju, njegovo mesto pa je prevzel Marko Pfeifer, lani trener švedske reprezentance. Žensko ekipo v slalomu in veleslalomu vodi zdaj Stefan Bürgler.

V Švici je šefa reprezentanc Osija Inglina po izjemno slabi sezoni zamenjal Walter Hlebayna. Tudi Carlo Janka je dobil novega trenerja – Jörga Rotna. V ameriški reprezentanci bo za Teda Ligetyja in povratnika Bodeja Millerja neposredno zadolžen Forest Carey. Prvega strokovnjaka francoske ženske reprezentance Jeana-Philippa Vullieta je po 25 letih zamenjal Benjamin Melquiond. Na Švedskem je Ville Bylin zamenjal Lasseja Kjällberga, na Norveškem pa je Christian Mitter napredoval iz evropskega pokala v svetovni, v katerem bo šef moške ekipe.