Hirscher z boljšim vidom v polarni temi

Prvega slalomista sveta Marcela Hirscherja bo v tej sezoni izzival tudi Američan Ted Ligety.

Objavljeno
14. november 2013 21.19
Marcel Hirscher Solden 26.10.2013
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport

Levi – Zmagovalec svetovnega pokala zadnjih dveh sezon Marcel Hirscher je v Söldnu proti Tedu Ligetyju izgubil prvo rundo. Zdaj je na vrsti slalomska, v kateri ga bo Američan težko nokavtiral. Ali pač? Slalom je bil namreč Ligetyjeva prioriteta med pripravami na sezono, zanimivo bo videti, kaj je pripravil za premiero v Leviju.

Hirscher se dobro zaveda vloge prvega favorita. Medtem ko je priprave na Sölden primerjal z učenjem za šolsko kontrolko, se je na slalom v Leviju pripravljal veliko bolj sproščeno. Tudi zaradi skandinavskega miru, tišine in pravega počitniškega vzdušja, v katerem je užival v zadnjih dneh na treningih v švedskem Kabdalisu. Tam je opazoval severni sij, prvič s svojim »novim« vidom, potem ko je bil poleti na operaciji oči. »Prav zanima me, kako se bo vse skupaj obneslo v Leviju, kjer sem ponavadi imel težave zaradi slabe svetlobe,« je pred tekmo na Finskem razmišljal Hirscher, ki bo prvič preizkusil tudi najnovejšo različico svojih smučarskih očal, razvoju katerih se je posvečal v zadnjih sezonah. »Tekme se zelo veselim. Sölden je bil šele ogrevanje, zdaj se začenja zares,« je še sporočil 24-letni Avstrijec.

Izzivalcev mu tako kot vsa ta leta ne bo manjkalo. V prejšnji sezoni se mu je najbolj približal Nemec Felix Neureuther. Zmagovalec zadnjega slaloma prejšnje sezone je poletje preživel z zdravstvenimi težavami (operacija gležnja), bolečin v smučarskem čevlju pa se še vedno ni znebil. Tudi pred tekmo na Finskem je moral izpustiti nekaj treninga, a vseeno obljubil: »Levi in Felix, ta kombinacija je vedno dobra za kakšno presenečenje.« Tega je zagotovo sposobna tudi nevarna francoska reprezentanca z Alexisom Pinturaultom na čelu, pa Italijani, nikoli ne gre odpisati zimzelenega Ivice Kostelića, motivirani bodo Švedi z Andrejem Myhrerjem, ki je pred letom dni dobil slalom na Črni progi. A Hirscher se s tekmeci ne obremenjuje, tako ali tako je sam sebi največji nasprotnik, pravi.

Eden redkih, ki mu je bil kos v prejšnji sezoni, je bil Ted Ligety. Zadal mu je nekaj bolečih porazov v veleslalomu, v olimpijskem letu pa načrtuje tudi napad v slalomu. Hirscher je bil pred nekaj tedni v Söldnu zadovoljen, ker je za njim vendarle zaostal manj kot prejšnje leto (skoraj tri sekunde). »To pomeni, da sem mu vse bližje, kajne?« je dejal eden najbolj drznih slalomistov zadnjih let. Ta brezkompromisna tehnika Američanu ni tuja, poleg tega ima »gospod Veleslalom« višje ambicije kot le dominirati v eni disciplini. Da ga mika tudi velika kristalna lovorika, poudarja že zadnjih nekaj sezon. V hitrih disciplinah je že naredil korak naprej in postal celo svetovni prvak v superveleslalomu, zdaj mora zmanjšati še razliko v slalomu. Kot prednostno nalogo si je to zastavil že na pripravah na Novi Zelandiji in bil zelo zadovoljen s svojim napredkom. Ali se mu bo dejansko uspelo približati odličnemu Avstrijcu? To bo verjetno pokazala že dirkaška tekma v Leviju.