Biatlonci hitro, drzno in moderno v novo zimo

Zaradi gole Pokljuke slovenska biatlonska reprezentanca na zadnji trening na umetni švedski sneg.

Objavljeno
17. november 2014 20.49
Slovenska reprezentanca v biatlonu Ljubljana 17.11. 2014
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Tekmeci so slovenski biatlonski reprezentanci v preteklih letih zavidali zgodnji sneg na Pokljuki. Letos je ekipi pod vodstvom trenerja Uroša Velepca narava prekrižala načrte in jo danes poslala na 12-dnevni trening na Švedsko, zadnje priprave pred začetkom sezone za svetovni pokal.

V reprezentanci so zadovoljni, ker so kljub sanacijskemu načrtu zaradi rdečih številk v blagajni Smučarske zveze Slovenije (SZS) tekmovalne programe izvedli po načrtu. Potem ko so se morali odpovedati 50.000 evrom, ki so jih nameravali vložiti v razvoj biatlona, jim je ostalo na razpolago 870.000 evrov. »Pokrovitelji iz minulih sezon so nam ostali zvesti, letos se nam je pridružil še eden, z dvema se dogovarjamo,« je finančno plat predstavil vodja panoge Tomaž Šušteršič.

Reprezentanca se je danes na čelu s prvima adutoma Tejo Gregorin in Jakovom Fakom odpravila v Idre, kjer bo do uvodnih tekem za svetovni pokal v Östersundu konec meseca vadila na umetnem snegu. V novi sezoni, ki bo postregla z dvema vrhuncema – domačo tekmo na Pokljuki med 17. in 21. decembrom ter svetovnim prvenstvom na Finskem med 3. in 15. marcem 2015 – jih čaka 52 tekem. »Kot vsako leto tudi tokrat vstopam v novo sezono z visokimi cilji. Še neuresničene so stopničke na Pokljuki. Tudi na SP bom merila med dobitnice kolajn,« bronasta olimpijka Teja Gregorin pred vstopom v tekmovalni ritem ni skrivala samozavesti.

Ekipa se je v pripravljalnem obdobju poslovila od Simona Kočevarja, ki je končal kariero zaradi ponujene zaposlitve, medse pa sprejela 17-letno Urško Poje in tri leta starejšega Miho Dovžana. Prekaljena Andreja Mali se je po koncu minule sezone odločila za nadaljevanje poti v smučini, tudi izkušeni Janez Marič, ki bo prihodnje leto dopolnil 40 let, puške še ne bo postavil v kot ...

Med pripravami za sezono so biatlonci nabirali kondicijo na kolesu in pohodih ter tekli in streljali na rolkah. Edina, ki sta v zadnjih sedmih mesecih stala na smučeh, sta Malijeva in Klemen Bauer. »V mojem sistemu vadbe tega ni, saj menim, da je bolje kakovostno vaditi na rolkah kot slabše na smučeh na višini, kjer ne moreš teči hitro. Na ledeniku sta bila dvakrat, imela sta dobre razmere,« je povedal trener Velepec, ki je največjo spremembo pri poletno-jesenskih pripravah po odhodu dolgoletnega trenerja Tomaša Kosa uvedel v strelskem treningu. »Za strelski del sem skrbel osem let do OI v Vancouvru 2010. V tem obdobju sem spremljal strokovne novosti in jih naštudiral. Letos smo preklopili na moderno streljanje,« je povedal Velepec in dodal, da je bil v preteklih sezonah le Fak tisti, ki je sam od sebe dojel tovrsten pristop. »V vsakem trenutku je sposoben ustreliti, zna tvegati. Streljati je treba hitro in drzno, tudi za ceno kakšnega zgrešenega strela. Tak pristop tekmovalcu omogoča preboj v ospredje,« je poudaril, da gre za preprosto gibanje, pri katerem je treba uskladiti merjenje, proženje, dihanje in hiter strel.

Preprosto in urejeno pa se je navzven vselej zdelo tudi delovanje v biatlonski reprezentanci. A zaradi notranjih razhajanj in trenerskih menjav je bilo letošnje pripravljalno obdobje precej drugačno. »Včasih sem se grizel zaradi napake vsakega tekmovalca, očital sem si, da ga nisem znal pripraviti, da bi bil bolj profesionalen ali pa mu dopovedati, da je treba neko stvar drugače narediti. Letos sem ugotovil, da so tekmovalci toliko profesionalni, kolikor zmorejo. S tistimi, ki so bolj profesionalni, se ukvarjam bolj profesionalno in ne izgubljam časa z drugimi, ki delajo bolj površno,« je pred odhodom na zadnje priprave razkril naučeno poglavje.