Ilka Štuhec ne bo le čakala, da se ji prikaže Marija

Alpsko smučanje: v Argentini slovenske smučarke čaka predvsem trening veleslaloma.

Objavljeno
06. avgust 2014 10.49
Ilka Štuhec Lenzerheide 13.3.2014 Foto: Tomi Lombar
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Medtem ko so v preteklosti pomembnost priprav na južni polobli slovenski smučarji izpostavljali predvsem v hitrih disciplinah, se letos ženska reprezentanca v Argentino odpravlja predvsem z načrtom vadbe veleslaloma. Ob tem glavnega trenerja Rasta Ažnoha ne skrbi, da bi Ilka Štuhec in Maruša Ferk med sezono občutili manko dirkaške vadbe.

Poletje napornih kondicijskih priprav se za alpske smučarje v zadnjih letih že po ustaljenem programu prekine z avgustovskim potovanjem na južno poloblo, po nekaj mesecih brez snega pa se smučarke praviloma že veselijo novih zavojev. Sicer je Ažnohova ekipa nedavno sicer že vadila na Mölltalu, a so dekleta v slabih vremenskih razmerah večinoma le prosto smučala. V znanem središču Ushuaia se bo začelo zares, glavna naloga za Marušo Ferk, Ilko Štuhec, Ano Drev, Katarino Lavtar in Ano Bucik (Tina Robnik in Saša Brezovnik bosta vadili v Evropi) pa bo veleslalom. »Zavestno smo se odločili, da največ poudarka damo vadbi veleslaloma. Veliko nam še manjka, zlasti v hitrih disciplinah znata biti Ilka in Maruša dobri na ravninskih delih, izgubljata pa v zavojih,« je uvodoma povedal Ažnoh in še dodal, da bosta seveda obe dirkačici prišli na svoj račun z nekaj superveleslaloma, Lavtarjeva in Bucikova bosta vadili tudi slalom.

»Pričakujem, da bomo popravili pomanjkljivosti na tehničnih delih in prehodih v strmino. Treba je tudi nadoknaditi količino treninga, intenzivnost se bo zdaj dvignila. Želim si, da bi bila dekleta zdrava, bo pa seveda veliko odvisno tudi od vremena,« je povedal glavni trener. Razmere v Argentini so menda dobre, smučarke pa jih bodo morale s pravim pristopom tudi znati izkoristiti. Na južnoameriškem snegu se bodo privajale tudi na novo opremo, Drevova in Lavtarjeva bosta preizkušali nove plošče pri Völklu, Ferkova in Štuhčeva sta s seboj odnesli tudi kar nekaj parov najdaljših smuči za smuk.

Ažnoha ne skrbi, da bi imeli zaradi več treninga veleslaloma v sezoni težave v hitrih disciplinah, ki so se jim v zadnjih letih v največji meri posvečali na južni polobli in so potem tudi prinašale vse večji kakovostni kot tudi rezultatski napredek. »Dekleti sta v prejšnjih letih že prevozili ogromno kilometrov, mislim, da imata hitrost že v nogah. Poleg tega trening načrtujemo še oktobra,« je povedal trener. Tudi Štuhčeva se je strinjala, da ji bo verjetno bolj koristilo piljenje veleslalomskih zavojev. »Dobrodošlo bo več veleslalomske vadbe, saj se je že lani videlo, da sem naredila korak naprej. Rada bi, da bi stalno dobro nastopala v veleslalomu, ne da se mi le tu in tam 'prikaže Marija',« je menila Mariborčanka. Ferkova je na drugi strani sicer bila nekoliko v skrbeh, toda pomirile so jo italijanske smučarke, ki menda že nekaj let prakticirajo podoben način priprav v Argentini: »Če se bomo treninga lotili prav in če bodo proge dobre, bodo tudi priprave v superveleslalomu lahko zelo učinkovite.«

Drevova bo medtem mislila le na veleslalom. Njeno koleno je zdaj povsem zaceljeno, nestrpno je že pričakovala, da se bo lahko zdrava po dolgem času lotila tudi bolj intenzivne vadbe. »Že dolgo nisem trenirala z večjimi obremenitvami. Pričakujem, da bodo te priprave moja odskočna deska za sezono,« je povedala rekonvalescentka, ki je imela deloma prilagojeno tudi kondicijsko pripravo. »V primerjavi z drugimi dekleti sem jo izvedla v 90 odstotkih. Le še nekaj vaj je, pri katerih me ovira koleno,« je poudarila Drevova, ki bo morala na snegu hitro zavihati rokave. Že v Söldnu se zanjo začenja lov na normo za svetovno prvenstvo, med usklajevanjem smučarskih obveznosti pa jo po vrnitvi iz Argentine čakajo še finančne skrbi: z vodstvom SZS se namreč še ni uskladila o poravnavi visokega zneska za sezono – 9000 evrov.