Jakov Fak in Teja Gregorin počasi proti družbi najboljših

Vodilna slovenska aduta še brez vrhunske uvrstitve, a včerajšnji zasledovalni preizkušnji napovedujeta lepše čase.

Objavljeno
08. december 2013 23.09
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Hochfilzen – Po švedskem vetru in gostem avstrijskem sneženju je tekmovalna karavana biatlonskega svetovnega pokala včeraj le dočakala tudi prijaznejšo podobo nove zime, ki je povrhu napovedala želeni premik navzgor slovenskih adutov, Jakova Faka in Teje Gregorin. Vrhunskih uvrstitev še nista dosegla, a sta v zasledovanju izboljšala uvodno bero.

Hochfilzna 2013 si pri slovenski reprezentanci še zdaleč ne bodo ohranili v tako lepi luči kot pred enim letom, ko je tu Fak naslovu svetovnega prvaka iz Ruhpoldinga pristavil še svojo prvo zmago na klasični tekmi svetovnega pokala. Tokrat je jasno, da po vseh zapletih z ramo in dolgem zdravljenju še zdaleč ni na najvišji ravni prejšnje sezone, vendar pa je včeraj ob treh zgrešenih strelih in konkurenčnem teku v zadnjem krogu svoje izhodišče iz petkovega šprinta, 22. mesto, izboljšal za +6 in tako sklenil tekmo kot 16.

Na vrh se je vrnil francoski šampion Martin Fourcade in si tako prav na Tirolskem priboril imenitno popotnico za prihajajočo tekmo v svoji domovini. Pred enim letom je bilo tako s Fakom – hochfilzenska zmaga v zasledovanju mu je vlila energijo za naslednji nastop na Pokljuki, kjer se je nato veselil še enega prvega mesta …

»Dobro se zavedam, da ti moji zadnji nastopi v Avstriji še niso na ravni osebnih, trenerjevih in navijaških pričakovanj, a tudi zato, da bi se prvič v sezoni prebil med deseterico, sem se ob zadnjem streljanju prepustil tveganju in meril hitreje kot ponavadi. Le to je bila pot k zasuku, pa se mi takrat ob dveh zgrešenih tarčah ni razpletlo po željah,« je poudaril ob slovesu z osrednjim avstrijskim biatlonskim štadionom in se ozrl tudi k teku, potem ko je v zadnjem krogu prehitel tri tekmece in zasledovanje sklenil na 16. mestu, zanj najvišjem doslej v tej sezoni: »Tek dejansko napoveduje premik, a je še daleč od mojih sposobnosti. Uresničujem pa napovedi o vzpenjajoči formi, zato verjamem, da bom čez nekaj tednov že bolj konkurenčen kot zdaj.«

Z naskokom najboljšo predstavo doslej v sezoni pa je uprizorila naša vodilna biatlonka Teja Gregorin. Za napad z 19. mesta je bila nagrajena s 13. in je prav tako kot Fak napredovala za +6. Zgrešila je po eno tarčo stoje, na strelišču še ne kaže popolne zanesljivosti. »Pri postankih stoje se očitno še lovim. V brezvetrju, kakršnega smo imeli tokrat, bi morala biti za vidnejši premik k vrhu brezhibna tudi pri zadnjih dveh streljanjih, seveda pa sem zadovoljna ob spoznanju o hitrem zadnjem krogu. Sprva sem napadla Kaiso Mäkäräinen, saj sem jo v preteklosti že večkrat ugnala v končnici tekme in tudi tokrat je bilo tako,« je bila za konec bolj vedra kot v prejšnjih dneh in tudi trener Uroš Velepec nad njenim učinkom ni imel opaznih pripomb. Zaploskal je 5. tekaškemu času vodilne slovenske biatlonke, zavedajoč se, da se v skupnem seštevku premika na bolje, a sedanja forma je tako pri Gregorinovi kot tudi pri drugih še daleč od želene za OI. Andreja Mali je bila včeraj 49., novinka Anja Eržen pa med nastopajočimi zadnja (59.), a je bila stroka z njo zadovoljna, da se je v svojem tretjem nastopu med elito svetovnega pokala v biatlonu prebila v zasledovalno tekmo. Svoje druge zmage med elito se je veselila Norvežanka Synnøve Solemdal, zanimivo, da je svoj prvenec na najvišji stopnički doživela prav lani v Hochfilznu po zasledovalni tekmi.

Za temeljitejše analize slovenskega učinka je še zgodaj, ponavadi za prve napoči čas po treh decembrskih postajah, jasno pa je, da jih pri reprezentanci, kjer so si v zadnjih letih tudi s kolajnami na svetovnih prvenstvih postavili visoke letvice, čaka še obilo dela. Novi preizkus se bo za našo izbrano vrsto – najprej moško štafeto – začel v petek v Franciji. »Z izjemo Francozov bo za vse druge to prizorišče velika uganka. Nazadnje smo tam nastopili na vojaškem SP, a proga bo zdaj drugje,« je dejal trener Uroš Velepec in se skupaj s tekmovalci za en dan odpravil domov. Že jutri zjutraj sledi dolga vožnja v Annecy, kraj blizu francoske meje s Švico.