Jakov Fak se je v Oslu vrnil na najvišjo stopničko

V uvodni predstavi finala svetovnega pokala naš adut Jakov Fak ugnal vse tekmece. Na vrhu prvič po Pokljuki, decembra 2012.

Objavljeno
21. marec 2014 01.09
Norway Skiing Biathlon WCup
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Oslo – Mar je že konec zime? Tako so se včeraj spraševali v slovenskem taboru, potem ko je v šprintu na kultnem Holmenkollnu Jakov Fak ugnal vso konkurenco in tretjič doslej zmagal na tekmi svetovnega pokala. V norveški metropoli je uprizoril sijajno predstavo, slovensko slavje pa je dopolnila še Andreja Mali z 8. mestom med biatlonkami.

»Užival sem na tekmi kot že dolgo ne in to se je očitno pokazalo tudi pri končnem razpletu,« je po prihodu s slovesne razglasitve dejal slovenski športni junak dneva, nekdanji svetovni prvak v biatlonu in vključno z včerajšnjo predstavo trikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal. Prejšnjih dveh zmag se je veselil v minuli sezoni na znanih srednjeevropskih prizoriščih, v Hochfilznu na Tirolskem ter na domači Pokljuki, tokrat je na 1. mesto čakal prav do sklepne postaje zime.

Že kmalu je bilo med včerajšnjo tekmo jasno, da je Fak zelo konkurenčen, a ker je imel štartno številko 10, se seveda še ni kazalo veseliti prezgodaj. Povrhu je eno tarčo zgrešil, a kot se je izkazalo pozneje, ta v zelo spremenljivih vetrovnih razmerah še zdaleč ni bila usodna. Nekateri drugi asi iz svetovnega biatlonskega vrha so se spopadli s hujšimi težavami, našemu šampionu sta se še najbolj približala neuničljivi Šved Björn Ferry in Rus Jevgenij Garaničev, oba brezhibna na strelišču, a zmaga je nato le pripadla slovenskemu reprezentantu.

»Pa sem se sprva bal, ali ni celo prehitro začel, saj je bil njegov prvi krog zares bliskovit. A očitno je ohranjal tekmo pod nadzorom, imel je imenitne smuči, tudi štartna številka v uvodni skupini zagotovo ni bila od muh,« je upravičeno ponosno analiziral predstavo glavni trener Uroš Velepec, navdušen nad opravljenim pa je bil tudi Tomaš Kos, pri slovenski izbrani vrsti strokovnjak za strelski del: »V takšnem vremenu je bil še kako pomemben tudi učinek na strelišču, kjer nad Jakovovo predstavo zares ni nikakršnih pripomb. Predvsem je bilo pomembno, da je leže opravil brez zgrešene tarče in tako le izbrisal spodrsljaje z nekaterih zadnjih tekem.«

Veselju našega junaka seveda ni bilo konca, na zmago med elito je čakal od pokljuškega decembra 2012, v tej sezoni se mu ni uresničila želja, da bi osvojil olimpijsko kolajno. »Zdaj se res več ne bi vračal v mislih niti v Soči niti na tisto prvo marčno tekmo na Pokljuko. Vem le, da sem tokrat užival v tekmi in tako naj bo tudi v prihajajočih zadnjih dveh preizkušnjah sezone,« nam je dejal, prikimal namigu o slavju, nenazadnje je danes v Oslu prost dan. Seveda pa se bo nato zbral še za jutrišnje zasledovanje in nedeljsko tekmo s skupinskim štartom. V obeh bo edini slovenski tekmovalec v moški konkurenci, saj Klemnu Bauerju in Petru Doklu včeraj ni šlo, Lenart Oblak je zaradi zlomljene puške nastop končal predčasno.

V ženski konkurenci se je zmage veselila prva športnica olimpijskih iger Darja Domračeva, a imeniten nastop se je posrečil Andreji Mali, ki se je po treh letih spet uvrstila med najboljšo deseterico. V najprepričljivejši predstavi sezone je bila 8., šestič doslej se je uvrstila na to mesto. »Že na zasledovanju na prejšnji postaji na Finskem sem se počutila močno, očitno pa je bil to moj dan,« je bila vesela. Bronasti olimpijki Teji Gregorin tokrat ni šlo po načrtih, a se je kot 35. brez težav uvrstila v jutrišnje zasledovanje, v katerem pa ne bo Anje Eržen.