Jakov Fak v boj za ponovitev scenarija 2012

Od danes do nedelje karavana na drugi postaji sezone v Hochfliznu, kjer je Jakov Fak lani osvojil prvo zmago.

Objavljeno
05. december 2013 18.18
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Hochfilzen – Uradni trening v soncu in pod lepo zasneženimi vršaci kitzbühlskih Alp je biatlonski karavani ponujal povsem drugačno podobo od tiste, kot so jo nazadnje v vetru in slabi vidljivosti doživljali na Švedskem. Prihoda v Avstrijo pa so se prav posebej razveselili v slovenskem taboru.

Natanko eno leto je naokrog, kar se je na tradicionalni uvodni srednjeevropski postaji biatlonske zime na seznamu slovenskih zmagovalcev Andreji Grašič in Janezu Mariču pridružil Jakov Fak. Pred tem je že osvojil naslov najboljšega na svetu, a na klasični tekmi svetovnega pokala ga do Hochfilzna 2012 še ni bilo na najvišji stopnički. Sploh je njegova lanska tirolska bera s 3. mestom v šprintu in nato še zmago v zasledovanju odgnala slabo voljo po slabi švedski premieri, zdaj si kajpak želi ponovitev. Tudi letos mu namreč na evropskem severu zlepa ni šlo, kot poglaviten razlog pa nam je ob pogovoru po včerajšnjem uradnem treningu omenil primanjkljaj približno enega meseca vadbe pri polni obremenitvi.

»Glede tekaške pripravljenosti ni nikakršnih težav, če zaradi zdravljenja poškodbe rame s puško ne delaš v tekmovalnem ritmu, ne moreš pričakovati, da boš že ob začetku sezone zablestel,« se dobro zaveda naš vodilni biatlonec in obenem sploh eden glavnih slovenskih olimpijskih adutov za Soči. A kot športnika od glave do pet ga ni strah izzivov, že za današnji šprint napoveduje vidnejši dosežek kot ob omenjeni premieri sezone v Östersundu: »Seveda se ne morem zanašati zgolj na lansko zgodbo, a vsekakor bom poskusil uveljaviti svoje sposobnosti in se spustiti v boj z najboljšimi.« V tirolskem soncu je bil nasmejan tudi zavoljo enega od novih parov Fischerjevih smuči, ki so hitrejše kot v prejšnji sezoni.

Uvodni slovenski junak je bil sicer Klemen Bauer, ki je pripotoval v Hochfilzen z visokim mestom v najboljši deseterici skupnega seštevka. »Predvsem bo treba ohraniti psihično trdnost. Torej se nikakor ne smem zanašati, da bom zdaj z lahkoto ponavljal uvrstitve na ravni svoje najboljše s premiere, obenem se moram izogibati preplahu, ko mi ne bo šlo vse po željah in načrtih,« so v smučini ob prostoru za pogovore z novinarji zrelo zvenele besede diplomanta Fakultete za šport. Podobno kot druge v slovenskem taboru ga vrnitev z evropskega severa v srednjeevropski prostor navdahne z dobro voljo: »Nesmiselno je seveda razpredati, kje je bolje, toda mi smo pač bolj vajeni takšnega sonca kot pa noči že sredi dneva. Tudi s hrano je podobno, bolj nam teknejo dobrote avstrijske kuhinje …«

A prav zgodba z vremenom bi se lahko zasukala že pred današnjim šprintom, ko napovedujejo sneženje in povrhu še veter. A Anje Eržen, novinke v slovenski reprezentanci, razmere ne obremenjujejo, vesela je bojev med elito kot tudi prihoda v Hochfilzen, kjer se je kot štirinajstletnica nekoč odrezala s 5. mestom na tekmi v konkurenci do 20 let. Seveda pa ambicij pred današnjim šprintom ne skrivata niti izkušenejši Teja Gregorin in Andreja Mali.

Spored v Hochfilznu – danes: šprint ženske (10.30), moški (13.30); jutri: štafeta ženske (11.30), moški (14.30); nedelja: zasledovanje ženske (11.30), moški (14.30).