Janus: Poleti še nismo bili tako dobro pripravljeni

V Wisli jutri kvalifikacije za uvodno tekmo velike nagrade FIS s sedmimi Slovenci. Prevc eden od naših glavnih adutov.

Objavljeno
23. julij 2014 01.23
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Planica – V Wisli se bo z jutrišnjimi kvalifikacijami smučarskih skakalcev za sobotno posamično tekmo (v petek bo na sporedu ekipna preizkušnja) začela letošnja velika nagrada Mednarodne smučarske zveze (FIS). Na Poljsko je odpotovalo sedem slovenskih reprezentantov, ki bodo prejeli prve podatke o tem, kako dobro so ta čas pripravljeni v primerjavi s tekmeci iz drugih držav.

Glavni trener naše izbrane vrste Goran Janus je skupaj s svojimi sodelavci že sredi junija določil, da bodo v Wisli pod slovensko zastavo skakali Nejc Dežman, Rok Justin, Robert Kranjec, Tomaž Naglič, Peter Prevc, Matjaž Pungertar in Jurij Tepeš. »Za to sedmerico sem se po eni strani odločil zaradi njihovih takratnih skokov, po drugi pa zato, da bi se v miru pripravljali za začetek v veliki nagradi FIS in se ne bi obremenjevali s tem, ali bodo nastopili ali ne,« je pojasnil 44-letni Ljubljančan in pripomnil, da se bo po tekmah na skakalnici Adama Malysza (HS-134) ekipi pridružil Jernej Damjan, ki je pred dnevi postal ponosni očka prvorojenke Niki. V Einsiedelnu in Courchevelu bo nato zamenjal Tomaža Nagliča, lahko pa pride (še) do kakšne spremembe.

Jasno je tudi, da bo Peter Prevc, ki je pred dobrima dvema tednoma v svojo korist odločil uvodni preizkušnji za celinski pokal v Kranju, izpustil prireditev v Hakubi. Prav 21-letni skakalec kranjskega Triglava naj bi bil eden od naših udarnih adutov v Wisli, kjer bo Janus na moštveni tekmi meril med najboljšo trojico, vidno uvrstitev pa si obeta tudi na posamični preizkušnji. Takšna so njegova pričakovanja po videnem na zadnjih treningih – tudi po včerajšnjem na veliki napravi v Planici.

»Odkar sem pomladi 2011 prevzel vodenje reprezentantov, njihova raven skakanja v tem obdobju še ni bila na tako visoki ravni. Tudi motorično so boljši. Se pa seveda še pojavljajo določena nihanja, zaradi katerih daljšim skokom sledijo krajši, kar je za ta čas povsem razumljivo,« je razložil slovenski »selektor«, ki imensko – kakor je že v njegovi navadi – znova ni želel nikogar posebej izpostavljati. Namignil je le, da so bili rezultati tekem za celinski pokal v Kranju zelo zgovorni. Na njih je – kot že omenjeno – blestel Peter Prevc, ki se mu je obakrat najbolj približal Cene Prevc, bratoma pa sta družbo na zmagovalnem odru delala Andraž Pograjc in Miran Zupančič.

Slednji trije se bodo na Poljsko odpeljali teden dni pozneje, ko bo Wisla gostila še »drugo svetovno ligo«. Janus je prepričan, da bi se Cene Prevc že dobro kosal tudi z elito, vendar noče prehitevati dogodkov. »Pustimo času čas,« je dejal ljubljanski trener, ki ga je z osmim mestom v Kranju navdušil tudi tretji Prevc – komaj 15-letni Domen. »Potem ko si je nastop priskakal prek izbirne tekme, je na drugi preizkušnji odlično izkoristil svojo priložnost. To je bil zanj odličen dosežek, s katerim je izpolnil kriterije za mladinsko reprezentanco,« je najmlajšega od bratov Prevc pohvalil Janus.

Že vse poletje dobro skače tudi Robert Kranjec, ki – podobno kot Jurij Tepeš – preizkuša smuči treh različnih proizvajalcev (Elan, Fischer in Sport 2000). Vendar ta čas v slovenskem taboru nihče ne ve, kako visoko dejansko sodi med elito, ker od priprav v Wisli, kjer so vadili skupaj s poljsko reprezentanco na čelu s Kamilom Stochom, niso imeli nobene primerjave s tujo konkurenco. Odtlej pa je minilo že kar nekaj časa in v tem obdobju se je lahko marsikaj spremenilo. »Prav zato je velika nagrada FIS tako dobrodošla, saj vidiš, kje si, izveš, koliko te še loči od vrha in kaj moraš še storiti, da boš prišel nanj,« je glavni trener slovenske reprezentance razložil, zakaj je zanj poletna različica svetovnega pokala tako koristna.

Zanjo si je sicer letvico postavil dokaj nizko (pet uvrstitev do 10. mesta), njegov glavni cilj za letošnje poletje pa je prek celinskega pokala pridobiti sedmega tekmovalca za uvodni zimski ciklus svetovnega pokala 2014/15. Na vprašanje, koliko denarja imajo letos na voljo za začrtane programe, je odvrnil, da so jim ga odgovorni na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) obljubili toliko kot lani oziroma še malce več (dober milijon evrov) in da je njihovo delo doslej potekalo po načrtih, čeprav še niso podpisali pogodb. »Trenerji naj bi jih dobili v podpis do odhoda v Einsiedeln (7. avgusta), kar zadeva reprezentante, pa se – kot sem seznanjen – usklajujejo zadnje podrobnosti,« je še zaupal Janus.