Janus: Prevc bo moral prikazati drugačen pristop

Smučarski skakalec Jurij Tepeš tretji v kvalifikacijah na veliki napravi Mühlenkopf. Morgenstern opravil prve skoke po padcu.

Objavljeno
01. februar 2014 00.52
Germany Ski Jumping World Cup
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Willingen – Slovenski smučarski skakalci so včeraj izpolnili prvi cilj glavnega trenerja Gorana Janusa, saj bo na prvi od dveh tekem na veliki napravi Mühlenkopf (HS-145) danes nastopila vsa sedmerica naših reprezentantov. Vnaprej uvrščenima Petru Prevcu in Robertu Kranjcu so se z uspešnimi kvalifikacijskimi nastopi pridružili še Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Tomaž Naglič in Jurij Tepeš.

Najbolj razpoložen je bil Tepeš, ki je s skokom, dolgim 138,5 metra, osvojil odlično tretje mesto. Za kvalifikacijskim zmagovalcem, Nemcem Andreasom Wankom (136 m), je zaostal le za 0,9 točke, medtem ko ga je od drugouvrščenega Japonca Reruhija Šimicuja (142 m) ločilo vsega pol točke.

Skakalec Dolomitov, ki bo 14. t. m., torej ravno med olimpijskimi igrami v Sočiju, praznoval 25. rojstni dan, je sicer na dvig forme opozoril že na uradnem treningu, na katerem je imel najprej enajsti (132,5 m), nato pa deseti dosežek (131 m) med vsemi 59 tekmovalci iz 16 držav. »To je bilo popolnoma drugačno skakanje kot še pred tednom dni, ko je šlo le navzdol,« je vidno odleglo Tepešu, ki mu je trening v Planici očitno zelo dobro del. Njegovega napredka je bil kajpak zelo vesel tudi Janus.

»Z Jurijem sem res zadovoljen, saj je v primerjavi s Saporom naredil velikanski premik naprej,« je glavni trener naše skakalne vrste pohvalil Tepeša, ki je včeraj v Willingenu letel z novimi Fischerjevimi smučmi, na katerih se očitno odlično počuti. »Takoj po odskoku jih je začutil pod seboj, zaradi česar je v nadaljevanju lažje dodajal,« je pojasnil Janus.

Novo potrditev dobre pripravljenosti je dobil tudi Damjan, ki je s 134 metri pristal na 11. mestu, zanesljivo pa sta se skozi kvalifikacijsko sito prebila še Naglič (131 m/19.) in Dežman (134 m/21.). Zato pa je moral za nastop na današnji tekmi, za katero se bo zelena luč prižgala ob 16. uri (jutrišnja se bo začela ob 14.30), malce trepetati Hvala.

Lanski mladinski svetovni prvak je namreč na tako veliki napravi, na kateri si rekord izpred devetih let s 152 metri lasti finski as Janne Ahonen (prve meritve so tedaj pokazale celo 155,5 metra), doskočil že pri 120,5 metra, kar je bilo dovolj le za 33. mesto. Je pa treba ob tem pripisati, da je imel v zraku zelo slabe razmere (+ 16,1).

»Z Jako bomo poskušali v tehničnem pogledu nekoliko drugače zastaviti skok,« je razkril Janus, ki je pozitivno ocenil tudi skakanje Kranjca. »Leteči Kranjčan« je na veliki skakalnici Mühlenkopf znova jadral v slogu svojega vzdevka; potem ko je imel šesti (134 m) in tretji dosežek (145 m) uradnega treninga, je v kvalifikacijah pred 7300 gledalci (na obeh tekmah naj bi se jih zbralo celo več kot 30.000) poletel do 133 metrov. Med vnaprej uvrščenimi tekmovalci sta bila od njega v boljših razmerah daljša le domača reprezentanta Severin Freund (135 m) in Andreas Wellinger (134 m).

Prevc, ki bo skušal v skupnem seštevku še povečati svojo prednost pred drugouvrščenim Poljakom Kamilom Stochom, pred katerim ima 91 točk naskoka, si je pohvale prislužil le za prvi nastop (135,5 m/2.). V preostalih dveh poskusih (127 m/21. in 128 m/8. daljava med neposredno uvrščenimi) pa je bil (še) precej zadržan. »Peter je tokratne skoke vzel zgolj kot trening, na tekmah pa bo moral prikazati drugačen pristop,« je poudaril Janus, ki si tudi od preostalih varovancev in ne le od Prevca, čigar mlajši brat Cene je bil – mimogrede – včeraj z 9. mestom najvišje uvrščeni slovenski skakalec na mladinskem SP v Predazzu, obeta, da bodo še stopnjevali svoje nastope.

Včerajšnji dan sta sicer zaznamovala še dva skakalna asa: Nemec Martin Schmitt je po 17 letih tudi uradno naznanil konec športne poti (»Ni mi lahko, saj sem bil res dolgo zraven.«), Avstrijec Thomas Morgenstern pa je v Oberstdorfu opravil prve skoke po grozljivem padcu 10. januarja na Kulmu. »Po pristanku se mi je s srca odvalil velik kamen. Počutim se izvrstno,« je bil nasmejan 27-letnik iz Špitala ob Dravi.