Janusa po Kranjčevi diagnozi skorajda vrglo s stola

Skakalec Jurij Tepeš po moštveni zmagi Slovencev in svojem 3. mestu opozarja, da imajo tudi tekmeci še rezerve.

Objavljeno
25. november 2013 23.36
Novinarska konferenca smučarskih skakalcev v Ljubljani, 25. novembra 2013
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) se še naprej držijo pregovora, da je treba železo kovati, dokler je vroče. Zato so le nekaj ur po vrnitvi naših »vročih« skakalcev iz Klingenthala pripravili prvo novinarsko konferenco po njihovem sijajnem štartu v novo sezono svetovnega pokala.

Na njej so glavni trener Goran Janus & Co. podoživeli moštveno zmago in 3. mesto Jurija Tepeša na posamični tekmi. Zasluge za enega najuspešnejših štartov slovenskih »orlov« v sezono svetovnega pokala pa so si takoj »pripisali« tudi v vodstvu SZS.

»Skakalci so nam pripravili fantastičen zaključek prejšnje zime v Planici in fantastičen začetek nove sezone, v katerega pa sem verjel. Če je k njemu pripomogel tudi prah, ki se je dvignil okrog pogodb, potem mi je žal, da smo ta 'džoker' izkoristili že zdaj. No, šalo na stran. Potrudili se bomo, da bomo pogodbe v celoti izpolnili, obenem pa smo se tudi dogovorili, da bomo tistim, ki so se prebili med najboljšo trojico, izplačali razliko v višini 50.000 evrov,« je obljubil Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS.

Šele zatem so do besede prišli naši junaki z Janusom na čelu. »Zelo sem vesel, da smo že na uvodni postaji dosegli vrhunske rezultate. Za nas trenerje sta bili tekmi pomembni, da smo videli, kje smo. Stvari se lepo odvijajo, na razpredelnice pa bom začel gledati šele januarja, ko bo sezona na vrhuncu,« je razkril 43-letni Ljubljančan in besedo prepustil Tepešu, ki se je po februarskem 3. mestu v Harrachovu in marčevski zmagi v Planici predvčerajšnjem v Klingenthalu veselil svoje tretje posamične uvrstitve na oder za najboljše skakalce v svetovnem pokalu. Mimogrede: za presenetljivim zmagovalcem, Poljakom Krzysztofom Biegunom, je zaostal za 4,4 točke, za drugouvrščenim Nemcem Andreasom Wellingerjem pa pičle 1,4 točke.

»V nedeljo se mi je pravzaprav vse izšlo po željah. Izvedel sem zelo dober skok in imel povrhu še srečo z razmerami. Upam, da bom nadaljeval v takšnem slogu, se pa zavedam, da se vse tekme zame ne bodo razpletle tako dobro. Tako kot mi imajo namreč tudi tekmeci še rezerve,« je razmišljal 24-letni Stanežičan, srečen, ker je za razliko od prejšnjih sezon v olimpijsko zimo 2013/14 skočil tako dobro.

Robert Kranjec, ki je prispeval levji delež k slovenski zmagi na sobotni ekipni preizkušnji, zaradi slabih razmer v nedeljo ni mogel izvleči več od 23. mesta, zato je bil po prespani noči vesel osmih točk. »Ko sem pogledal vrstni red, sem videl, da je za menoj več skakalcev, ki so v takšnih razmerah običajno pred menoj,« je razkril 32-letni Kranjčan in zaupal, da se je zaradi bolečin v levem ušesu zjutraj odpravil k zdravniku. »Že v četrtek pa me čaka operacija,« je Kranjec povedal smrtno resno in dodobra prestrašil Janusa. A ga je »leteči Kranjčan« hitro pomiril, češ da na srečo le ni tako hudo. »V ušesu imam podkožni mozolj ali tur, dobil sem antibiotik in posebno kremo, tako da je zdaj že dosti bolje. Ko sem se zbudil, pa sem že mislil, da mi bo od bolečin odpadla glava,« je še dejal Kranjec.

Jaka Hvala si želi, da bi čim prej odpravil nihanja, s katerimi se je spopadal v areni Vogtland, Matjaž Pungertar ni bil zadovoljen, ker ni osvojil točk. A se bo boril naprej tako kot tudi Tomaž Naglič (»Sposoben sem dosti več, zato glavo gor in gremo naprej!«) in Jernej Damjan, ki je v Klingenthalu naredil napako ravno takrat, ko je ne bi smel. Si je pa s skoki na treningu dokazal, da ni daleč stran.

Najboljši slovenski skakalci so nato ob odsotnosti Petra Prevca, ki je imel neodložljive obveznosti, zarezali v torto, ki so jim jo priskrbeli na SZS, in nazdravili s penino. Kranjec je odpiranje steklenice prepustil Janusu, ki se je poskusil izgovoriti, da bo to storil naslednjič. To bi se dalo razumeti tudi tako, da je le vprašanje časa, kdaj bodo proslavili naslednji uspeh. Kdo ve, morda že konec tedna v Kuusamu ...