Kako so na SZS razdelili denar, ostaja skrivnost

Alpsko smučanje: na peturni seji alpskega zbora le potrdili ekipe za novo sezono.

Objavljeno
12. junij 2014 00.56
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana - Maratonskih pet ur je trajal zbor alpskih disciplin, na katerem so potrdili finančno poročilo za olimpijsko zimo in ekipe za 2014/15. Ustavilo se je že pri budžetu. Predsednik alpskega odbora in zbora Dušan Gorišek kljub zahtevam predstavnikov klubov ni želel razkriti, kako so porazdelili 1.000.080 evrov. Razlog je znesek za ekipo Tine Maze, saj ta mora ostati poslovna skrivnost.

Kresala so se mnenja, Gorišku, novemu predsedniku odbora in zbora je grozila celo nezaupnica.» Niti ena sponzorska pogodba še ni potrjena, nerešeno je vprašanje prevoznih sredstev, še vedno nimamo pogodb s proizvajalci za opremo,« je bila v maratonskem zasedanju ena od Goriškovih izjav. Vendar pa, kljub nerešenim vprašanjem, ki so osnova za delovanje reprezentanc, pravi, da» priprave tekmovalcev za novo zimo potekajo nemoteno, po programu«.

Vlado Makuc, novoizvoljeni vodja panoge, je v svojem programu razkril, da bo v naslednjih štirih letih poudarek na delu z otroki in mladimi. V olimpijskem ciklusu bi radi povečali otroško bazo za 50 odstotkov, mladincev za 30 odstotkov, proračun alpskih disciplin pa dvignili na 2,5 milijonov evrov! Trener Jože Gazvoda je brez dlake na jeziku slišano označil za pravljični krožek, ki ne sodi v vrhunski šport.

Za glavnega trenerja ženske reprezentance so potrdili Rasta Ažnoha. Posebni status ima Tina Maze, v ekipi A so Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Vanja Brodnik in Ana Bucik, status B imajo Katarina Lavtar in Tina Robnik, status C pa Saša Brezovnik in Eli Plut. Ana Drev je priključena reprezentanci brez statusa. Dekleta bi morala na sneg konec maja, a jih je Ažnoh zaradi slabe kondicijske priprave zadržal na nadaljnji kondicijski vadbi.

Zbor je za glavnega trenerja moške vrste potrdil Klemna Berganta. Status A imajo Rok Perko, Boštjan Kline, Žan Kranjec, status B Matic Skube, Martin Čater, Mišel Žerak in Klemen Kosi, v ekipi C so Aljaž Dvornik, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Jakob Špik in Jan Kunc. Brez statusa so Andrej Šporn, Miha Kürner, Žan Grošelj in Andraž Reich Pogladič. Prvi snežni trening fante čaka konec julija na Stelviu, na katerem bodo združeni predstavniki tehničnih in hitrih disciplin. Cilj štiriletnega dela je olimpijska kolajna v Pjongčangu 2018. Bergant je še opozoril, da se bo o ciljih nove sezone, preden jih bo predstavil javnosti, pogovoril z vsakim tekmovalcem posebej.

Ko je že viselo v zraku, da Goriškove ekipe ne bodo potrdili, je izid glasovanja pokazal: 34 glasov za, 27 proti in 2 vzdržana.