Klemen Bauer svetovni prvak v poletnem biatlonu

Na poletnem biatlonskem SP v Italiji zlato v zasledovanju za Klemna Bauerja in šprinterski bron za Simona Kočevarja.

Objavljeno
21. julij 2013 12.25
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Forni Avoltri - Na članskem in mladinskem svetovnem prvenstvu v poletnem biatlonu v Italiji se je izkazala tudi slovenska odprava. Klemen Bauer se je namreč veselil naslova svetovnega prvaka v zasledovalni preizkušnji, za nameček je bil še četrti v šprintu, v katerem pa se je še bolj od njega izkazal Simon Kočevar z osvojenim bronastim odličjem. V šprintu je bila četrta tudi Anja Eržen med mladinkami, v konkurenci mladincev pa se je Miha Dovžan veselil sedmega mesta. V zasledovanju je Kočevar vpisal osmi čas, Dovžan petega med mladinci, Erženova pa sedmega med mladinkami.

Bauer je v zasledovanju v štirih streljanjih trikrat zgrešil cilj, najbližjega zasledovalca pa pustil za seboj za slabih deset sekund. »Lovorike sicer nisem osvojil v najmočnejši konkurenci, kot smo jo vajeni pozimi, še vedno pa je to naslov svetovnega prvaka. Z udeležbo sem želel na tekmah še bolj preizkusiti nov pristop k streljanju, zato rezultat niti ni bil v ospredju. Zame je to tudi prva zmaga na svetovni ravni, zato bo zagotovo lepa spodbuda za naprej. Zame pride pravi odmor šele v prihodnjem tednu, počitek bo dobrodošel. Moj glavni poletni cilj pa ostaja diploma in zaključek študija na Fakulteti za šport,« je poudaril Bauer.

Prepričljive šprinterske zmage se je med člani veselil domači adut Lukas Hofer, dobitnik brona s preizkušnje s skupinskim štartom na predlanskem svetovnem prvenstvu v Hanti-Mansijsku. Za drugo mesto se je udarila trojica biatloncev - Slovak Tomaš Hasilla je Kočevarja ugnal za tri sekunde, pred obema pa bi bil Bauer, če bi bil nekoliko natančnejši na strelišču. Kar tri tarče je namreč pustil nepobeljene, medtem ko je tekmovalcem na zmagovalnem odru roka zadrhtela zgolj po enkrat. »Naredil sem še nekaj starih strelskih napak, ki pa sem jih v zasledovalni preizkušnji v veliki meri že odpravil. Tako zgodaj nismo poleti še nikdar tekmovali, zato je bila prva preizkušnja precejšen šok za organizem, ki ni vajen takšnih naporov,« je pojasnil Bauer.

Sklepno oceno je podal tudi vodja članske ekipe v Italiji Boštjan Lekan: »Nekaj primerjave s konkurenco, čeprav okrnjeno, smo imeli, zato je bila odločitev, da se udeležimo prvenstva v naši soseščini, pravilna. Vse skupaj je potekalo le malo prezgodaj, saj tekmovalci za seboj še nimajo zadosti hitrih treningov in treningov kompleksnega streljanja. Upoštevaje to dejstvo je bila naša strelska uspešnost zadovoljiva, rezultati nekaterih so celo presegli naša pričakovanja.«