Konec negotovosti: Tina spet na zmagovalnem odru

Po slabem veleslalomskem nastopu v Söldnu slovenska smučarska šampionka Tina Maze tretja v slalomu v Leviju.

Objavljeno
17. november 2013 23.42
V. D., šport
V. D., šport

Levi – Kako vesela je bila Tina Maze 3. mesta v Leviju, je bilo videti po njenih odzivih. Stisnjena pest in širok nasmešek na obrazu sta nazorno povedala, da se je, kot je povedala kasneje, z nje zvalilo veliko breme lanske sezone, ki ga je nosila že vso jesen, še zlasti pa po povsem ponesrečeni ledeniški premieri v Söldnu. Vseh zagat se je rešila z odločnim napadom na prvi progi.

Tudi sama je bila presenečena nad silovitostjo napada, saj je bila v njej vendarle ena sama želja: končati tekmo z vrhunsko uvrstitvijo, kar ni samo zmagovalni oder, ampak tudi četrto, peto in šesto mesto. »Lepo je smučati, ko lahko napadaš in se ne braniš, kot sem se v veleslalomu v Söldnu. Pravzaprav je bilo dobro smučanje na Finskem opravičilo navijačem za spodrsljaj na ledeniški veleslalomski premieri, predvsem pa najboljša popotnica za nadaljevanje sezone. V Leviju in Söldnu sem se ob spoznanju, da sem na pravi poti, naučila tudi, da ni pomembno, kaj dosežeš v preteklosti, ampak, da živiš za sedanji čas,« je po najboljši uvrstitvi na Finskem v svetovnem pokalu povedala prva smučarka sveta. Z zmagovalnim odrom se ji je seveda vrnilo tudi prepotrebno samozaupanje.

Na prvi progi je v svojem napadalnem slogu dosegla drugi čas (za prvo slalomistko sveta Mikaelo Shiffrin je zaostala za dobre pol sekunde), kar jo je presenetilo. Ni si namreč mislila, da lahko z vsemi dvomi smuča tako brezkompromisno. Če ne bi bilo vetra v vrhnjem delu proge, bi bila povsem izenačena z Američanko, ki je v strmini nekolikanj izgubila ravnotežje, a je ni vrglo iz hitre tirnice. Trener Walter Ronchoni je Tino spremljal v zgornjem delu slaloma. Povedal je, da je imela, tako kot večina prvokategornic, močan veter v prsa, ki je v mnogočem tudi skrojil razplet. V minimalnem vetru so smučale le številke 1 (Poutiainen), 4 (Shiffrin) in 5 (Hansdotter) ter večina tretjekategornic, med katerimi je bilo tudi nekaj presenečenj. Žal med njimi ni bilo Maruše Ferk in Katarine Lavtar, ki sta ostali precej za trideseterico finalistk.

Na drugi progi je bila druga slalomistka sveta previdna oziroma zadržana, kar pri njej v boju za zmagovalni oder malokrat vidimo. Dosegla je sicer 12. čas, ki pa je zadostoval za skupno 3. mesto. Andrea Massi meni, da se je zelo modro odzvala na pritiske, ki so jo zavirali v zadnjem času. »Smučala je zelo nadzorovano, kar je tudi razumljivo, saj smo vsi skupaj potrebovali dober rezultat. Za Tino je to seveda zmagovalni oder. Zdaj, ko smo premagali vse psihološke ovire, ki so bile na moje presenečenje bistveno zahtevnejše od tehničnih, bomo šli naprej od tekme do tekme brez končnih preračunavanj oziroma tako, kot smo šli tudi v minuli sezoni,« je Massi povedal o 3. mestu, ki pa je v trenutkih, ko ne gre vse po načrtih in željah, enako pomembno kot zmaga. Novinarjem se je opravičil za enotedenski molk na Finskem. Osredotočenost celotne ekipe na nastop je bila namreč izjemno velika. Vsi skupaj so s Tino na čelu potrebovali popoln mir. Dejstvo je, da se Mazejeva v svojem ustvarjalnem miru najbolje pripravi za tekme. Kaj lahko prinesejo obremenitve, se je najbolj videlo v Söldnu, kjer je bila povsem izčrpana od sponzorsko-medijskih obveznosti. Najbolj pa je bil Massi presenečen nad psihološko razrahljano Tino. Pričakoval je, da bo po osvojenem velikem globusu lažje nadaljevala tam, kjer je lani v finalu v Lenzerheide nehala. Didier Cuche in še nekateri drugi prekaljeni šampioni so pred Levijem dejali, da vsak šampion po tako težki sezoni potrebuje nekaj časa, da sestopi z vrha in seveda iz tekem, da ujame pravi ritem in spravi iz glave vse, kar se je dogajalo v zmagovalni sezoni.

Ekipa aMaze je danes, okrepljena s fizioterpevtko Nežko Poljanšek, odpotovala na priprave v Kolorado. Nastanjena bo v Vailu, kjer sicer pripravljajo proge, Mazejeva in Masssi pa upata, da bo do tekem v Beaver Creeku (konec meseca) in Lake Louisu v Kanadi (v začetku decembra) lahko vadila tudi na smukaški progi v Copper Mountainu, ki je bila doslej zanjo in slovenske smučarje zaprta.