Kos domov na Češko, kam Velepec?

Po štirinajstih letih naj bi prišlo do zasuka v slovenski biatlonski reprezentanci.

Objavljeno
26. april 2014 03.36
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – V zadnjih treh sezonah se je slovenski biatlon razveselil najodmevnejših dosežkov, naslova svetovnega prvaka in olimpijske kolajne. Toda pred vstopom v novi štiriletnih ciklus ni spokojnosti, saj se očitno češki strokovnjak Tomaš Kos vrača domov, nejasna pa je vloga dosedanjega glavnega trenerja Uroša Velepca.

Že pred enim mesecem smo poročali o ponudbi češke zveze svojemu rojaku Kosu, ki neprekinjeno dela pri slovenski reprezentanci že od leta 2000, njegovih številnih uspehov, utemeljenih na umirjenih analizah in nato nagrajenih z vrhunskimi dosežki naših reprezentantov, kajpak konkurenca ni mogla prezreti. Takrat nam je omenil, da bo razmislil o ponudbi iz domovine, na pladnju je bilo obenem nadaljevanje poti v Sloveniji v vlogi glavnega trenerja namesto Uroša Velepca, ki pa bi postal prvi mož stroke in sodelovanja med različnimi selekcijami.

In zdelo se je, da je Kos vendarle prikimal predlogu, da bi še za štiri leta podaljšal svoje bivanje pri nas, nenazadnje je v sredo zvečer, torej pred dvema dnevoma, tudi vodilni češki resni dnevnik MF Dnes na svoji strani zapisal: Kos ne bo novi trener čeških biatloncev, ostal bo v Sloveniji.

Toda včerajšnji peturni sestanek je prinesel tudi zasuk in četudi pri prenovljenem vodstvu slovenskega biatlona s predsednikom zbora Srečom Barbičem še naprej puščajo odprta vrata trenerju, ki je v 14 letih s svojim umirjenim in iskrenim pristopom ogromno prispeval k nizu uspehov na najvišji mednarodni ravni, se zdi, da se bo vendarle vrnil domov. »No, vidite, torej bo že tako, kot Dnes piše. Pa vendarle: počakajmo še malo, do 12. maja bo vse jasno,« nam je Čeh omenil včeraj, ko smo ga vprašali o zapisu v češkem časniku.

Na omenjeni majski dan bo sicer seja stroke in vodstva zbora za biatlon, takrat bo znana tudi trenerska postava. Po besedah Tomaža Šušteršiča, že dolgo predstavnika za stike z javnostjo slovenskih biatloncev, ne gre dvomiti o kakovostnem strokovnem kadru, ki se mu je zdaj pridružil tudi Tomas Globočnik, v zadnjih sedmih sezonah sokomentator na nacionalni TV, sicer pa do prihoda Jakova Faka zadnji slovenski reprezentant med najboljšo deseterico v skupni razvrstitvi biatlonskega pokala. Tržičan z bivališčem v Škofji Loki je nedvomno seznanjen s stanjem ob tekmovališču, Kos je bil nekoč njegov trener, z Velepcem se že dolga leta srečujeta v različnih vlogah.

Niti enemu od dveh ne gre očitati zavzetega pristopa k delu. Namige o nezaupnici v slovenskem biatlonskem taboru zavračajo, nihče pa ne more oporekati ocenam o različnih načinih dela – Kosovem bolj demokratičnem, prav značajsko češkem s prijaznostjo in umirjenostjo, Velepčeva stroga merila do sebe in drugih prav tako niso skrivnost. Pri programih in izvedbi sta se doslej uspešno dopolnjevala, zdaj kaže, da njune skupne poti pri slovenski izbrani vrsti ne bo več. Pred odgovornimi je zahtevna naloga nadaljevati pot dosedanjih tekmovalnih uspehov, a obenem razširiti zelo ozko bazo. Tudi zavoljo želene kandidature za svetovno prvenstvo na Pokljuki, leta 2020.