Kranjec bi kot Kolumb odkrival nove dele sveta

Potem ko so odpovedali tekmo v Harrachovu, je Robert Kranjec v pogovoru za Nedelo razkril svojo »abecedo«.

Objavljeno
02. februar 2013 22.57
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Harrachov – Svetovni prvak v smučarskih poletih Robert Kranjec seveda ni bil navdušen, potem ko so včeraj odpovedali preizkušnjo na letalnici Čertak. Upa, da bodo danes vendarle izpeljali obe tekmi in bo lahko unovčil vrhunsko formo, po zaslugi katere je nazadnje štirikrat zapored skočil na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Kljub včerajšnjemu mučnemu čakanju pa je »leteči Kranjčan« ohranil dobro voljo in v sproščenem pogovoru za Nedelo razkril svojo »abecedo«.

A kot avion. Oziroma letalo, v katerem sem pred dvema tednoma zaradi neudobnega sedeža res trpel, ko smo se vračali iz Sapora.

B kot banana. Ker imamo s kolegi iz reprezentance na sleherni tekmi pokal za ta sadež. Kdor v uvodni seriji za trening skoči najkrajše, mora vsem drugim priskrbeti banane. (V petek je bil to novinec Miran Zupančič – op. p.).

C kot Cvetka. Moja mati, ker jo izjemno spoštujem. Hvaležen sem ji, ker me je od vsega začetka podpirala, da sem lahko vztrajal v tem športu, čeprav doma finančno nismo bili najbolje preskrbljeni.

Č kot čebela. Ker obožujem med. Doma ga imam res ogromno; toliko, da ga sproti ne morem vsega pojesti. Jem pa ga kar z žlico.

D kot drevo. Zame na nek način tudi prispodoba za naravo.

E kot Enver. To je oseba, ki mi pomaga pri nečem.

F kot figa. Sadež, ki ga imam rad.

G kot grozdje. Če je le mogoče in mi čas dopušča, se vsako leto odpravim na trgatev.

H kot hiša. Da imam v teh časih svojo streho nad glavo in za to ne odplačujem nobenega kredita, si štejem kot uspeh.

I kot Izola. Mesto ob Obali. Na morju se odlično počutim, na žalost pa se poleti premalokrat odpravim k njemu. Ali pa si za to ne vzamem dovolj časa.

J kot Jernej Damjan. Kolega iz reprezentance.

K kot Krištof Kolumb. Ker je odkril Ameriko. Tudi sam rad potujem in odkrivam zame nove in ne preveč obljudene dele sveta. Tudi po koncu te sezone se bova z ženo Špelo odpravila nekam daleč z nahrbtnikom.

L kot Lado. Moj pokojni oče.

M kot marmelada. Najboljša je domača, takšna, kakršno naredi prijatelj, nekdanji soskakalec in poročna priča Miha Rihtar. Tudi njegovo ime se začenja s črko M.

N kot Nizozemska. Ena od evropskih držav, v kateri nimamo tekem v smučarskih skokih.

O kot otrok. To mi je pač najprej padlo na misel.

P kot Primož Peterka. Moj dober prijatelj in bivši reprezentančni kolega. Z njim sem marsikaj preživel skupaj in marsikaj tudi osvojil. Je najboljši slovenski skakalec doslej, na začetku tudi moj vzornik.

R kot risba. Včasih sem veliko risal, to je bil eden od mojih konjičkov. Zdaj zanj nimam več časa. Zadnjo sliko sem lani za rojstni dan narisal prijatelju Gašperju Čarmanu, ki je včasih dirkal z motorjem. Med šestnajstim in dvajsetim letom pa sem porisal vse stene svoje sobe, z voščenkami tudi Tonija Nieminena. Sem imel potem ogromno dela z njegovo odstranitvijo.

S kot Sarajevo. Že velikokrat sem si ga hotel ogledati, pa mi doslej še ni uspelo. A si ga bom prej ali slej.

Š kot Špela. Žena in življenjska sopotnica, ker mi vseskozi stoji ob strani in mi pomaga. Uživava v skupnem življenju.

T kot trgovina. Čeprav nakupovanja – še posebej v velikih središčih – ne maram, me Špela vedno prosi, da grem z njo v trgovino. To je zame velika muka.

U kot Urška Cvek. Moja fizioterapevtka.

V kot vožnja. Ravno med četrtkovo vožnjo proti Harrachovu sem razmišljal o tem, koliko časa preživim(o) na cesti – v kombiju. Včasih je bolj naporno, drugič manj; enkrat mine hitreje, drugič počasneje.

Z kot zima. Ker je del mojega športa oziroma poklica. Verjetno je tudi zato zame najlepši letni čas. Poletno vročino imam rad na dopustu, sovražim pa pripeko na poletnih pripravah.

Ž kot življenje. Zdaj v njem zares uživam.