Kranjec bo v novi sezoni v središču pozornosti

»Tehničarja« danes v Sölden, kjer pričakujejo tudi meter novega snega.

Objavljeno
22. oktober 2014 20.03
Sora pri Medvodah, 20.10.2014, smucarska zveza slovenije je predstavila panoge in tekmovalce. Foto: Marko Feist
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Ljubljana – Potem ko je Mitja Valenčič po olimpijski sezoni končal kariero, bo v novi zimi v ekipi za tehnične discipline največjo odgovornost nosil 21-letni Žan Kranjec. Takšne vloge dobitnik treh bronov z mladinskih svetovnih prvenstev prej ni poznal. Nova sezona za svetovni pokal, v katero bo štartal v nedeljo z veleslalomom v Söldnu, je zanj šele tretja v karieri.

Kaj pomeni biti v središču pozornosti, je sicer občutil v minuli zimi, ko je veljal za slovenskega aduta na vitranških tekmah, a je z neprepričljivim veleslalomskim nastopom za stotinko zgrešil finale. Takrat je premalo tvegal tudi zaradi pritiska, ki ga je prinesel nastop pred domačimi navijači. »Veliko se pogovarjamo o premagovanju obremenitev. V vrhunskem športu so pač prisotne, z njimi se je preprosto treba soočiti in jih premagovati. Njegova naloga je priti na tekmo in pokazati, kaj zna. Ob tem pa se ne obremenjevati z uvrstitvijo. Žan je še mlad tekmovalec, potrebuje še kakšen dan ali dva, da bo dozorel in se udomačil v svetovnem pokalu,« je o Kranjcu, ki je v minuli sezoni zmagal v veleslalomskem točkovanju evropskega pokala, razmišljal vodja moške reprezentance Klemen Bergant.

Kranjec bo konec tedna napadel druge točke v karieri. Premierne si je prismučal v minuli sezoni v Alta Badii. »Pred vsako tekmo se skušam zbrati za svoje nastope. Pred uvodno preizkušnjo, ko še nismo v tekmovalnem ritmu, sem si že teden dni prej v glavi izrisal, kako bo potekala tekma. To bom ponavljal vse do trenutka, ko bo šlo zares,« je razmišljal smučar iz Bukovice pri Vodicah. V Söldnu bo nastopil tretjič. »Ustreza mi dolga strmina, manj pa dolga zadnja ravnina. Ne bom rekel, da je to smučišče moje najljubše, prepričan pa sem, da sem sposoben doseči dober rezultat. Za podlago me ne skrbi, tudi štartna številka bo dobra (takoj za najboljšo trideseterico, op. p.), dopuščala bo uvrstitev vsaj med 30 najboljših,« je sogovornik poudaril, da je prvi cilj finale.

Med pripravami za sezono je imel slabe tri tedne premora, preden je zares začel z vsakodnevno kondicijsko vadbo. Program je letos izvajal pod vodstvom nove trenerke Nike Radjenovič. »Vsak trener ima drugačen pristop oziroma način dela. Poudarek pri vadbi je bil še vedno na moči, vzdržljivosti in eksplozivnosti. Smo kar garali. Čutim, da sem telesno dobro pripravljen,« je svoje stanje ocenil Kranjec.

Manj sreče je imel s snežnim treningom, saj jim je na Stelviu načrte prekrižalo slabo vreme, ki je ekipo predčasno poslalo domov. Pred pripravami na južni polobli je snežno kilometrino nabiral na Mölltalu in v dvorani v Landgraafu.

»V Argentini smo opravili 16 smučarskih dni treninga. Poudarek je bil na veleslalomu in slalomu, dotaknili pa smo se tudi superveleslaloma. Izkusili smo vse vrste podlag – od mehkega do trdega terena,« je razkril tekmovalec, ki težav s samoprispevkom, ki ga od alpincev za kritje programov zahteva Smučarska zveza Slovenije (SZS), ni imel, saj si ga je pokril s štipendijo.

Na pot proti prvemu prizorišču v koledarju nove sezone za svetovni pokal se je podal danes. »Zapadlo je toliko snega, da drugod ni bilo mogoče trenirati. Petek in soboto bomo skušali izkoristiti za zadnje priprave, a kakovost treninga je vprašljiva, saj v Söldnu napovedujejo do meter novozapadlega snega,« je s svežimi podatki postregel vodja reprezentance Bergant. Poleg Kranjca bo na uverturi sezone nastopil še Mišel Žerak.