Maria Höfl-Riesch je obupala

Nemška smučarska zvezdnica je, po poročanju tamkajšnjih medijev, končala bogato športno pot.

Objavljeno
20. marec 2014 16.05
SKI-ALPINE-GER-WOMEN-HOEFLRIESCH
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Garmisch-Partenkirchen - Poškodba na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheide je sodu očitno dokončno izbila dno: nemška zvezdnica Maria Höfl-Riesch je, kot poročajo tamkajšnji mediji, danes v Münchnu sporočila, da po trinajstih zelo plodnih in uspešnih letih končuje športno pot.

»Sprejela sem odločitev, da končam smučarsko kariero. V Sočiju sem se potrudila po najboljših močeh, da osvojim še eno kolajno, in za ponovno uresničitev svojih sanj sem morala trdo garati. V kombinaciji se mi je izšlo (osvojila je naslov prvakinje, op. p) in to je bilo zame veliko olajšanje. Odločitev o koncu kariere ni bila lahka, vendar menim, da moraš prenehati, ko si na vrhuncu svojih moči,« je bila dejala 29-letna trikratna olimpijska zmagovalka in dvakratna svetovna prvakinja.

Nemka, ki je dosegla 27 zmag v svetovnem pokalu, je dala vedeti, da je smučarsko življenje ne zanima več. Pika na i je bila nedavna poškodba v Švici, ki jo je le še utrdila v dvomih. Nad njeno odločitvijo kajpak niso navdušeni v nemški smučarski zvezi, ki z izjemo veleslalomistke Viktorie Rebensburg nima na voljo tekmovalk, ki bi premešale karte povsem pri vrhu na svetovnem prvenstvu prihodnje leto onkraj luže.

Bogata 13-letna kariera

Maria Höfl-Riesch je v svetovnem pokalu debitirala februarja 2001 in nastopila na 356 tekmah, na katerih se je 81-krat uvrstila na zmagovalni oder, od tega je bilo 27 zmag.

Nemška smučarka je na svetovnih prvenstvih osvojila šest kolajn, dve zlati za zmagi v slalomu (Val d'Isère 2009) in kombinaciji (Schladming 2013) ter bronaste v smuku (Garmisch 2011 in Schladming 2013), superveleslalomu (Garmisch 2011) in na ekipni tekmi (Schladming 2013).

Nemka je bila zelo uspešna tudi na olimpijskih igrah, na katerih si je priborila tri zlate in srebro kolajno. Naslov prvakinje je osvojila v kombinaciji (Vancouver 2010, Soči 2014) in slalomu (Vancouver 2010), podprvakinja pa je bila v superveleslalomu (Soči 2014).