Mazejeva vadi tudi smučarski šprint – paralelni slalom

Naša šampionka Tina Maze smuča bolje, predvsem pa bolj umirjeno kot lani.

Objavljeno
20. avgust 2014 16.30
Tina Maze in Andrea Massi Lenzerheide 16.3.2014 Foto: Tomi Lombar
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Portillo – Tina Maze je zadovoljna s prvim delom priprav v zimskih razmerah na južni polobli. Na koncu sveta, kot pravijo Ushuaii v Argentini, razmere za trening sicer niso bile najboljše, a na njeno vadbo niso bistveno vplivale. Po besedah Andree Massija je naredila pravzaprav vse, kar so načrtovali.

»Nastrojena sem času primerno. Smučam bolje, predvsem pa bolj umirjeno kot lani, kar se seveda pozna pri splošnem počutju. Veliko sem delala na slalomu in veleslalomu, testirala opremo in iskala prave materiale,« je dvakratna olimpijska šampionka povedala o prvem delu priprav. V drugem jo čakajo hitre discipline v Čilu, kjer bo vadila z avstrijsko moško reprezentanco. S trenerjem Valeriem Ghirardijem je zadovoljna, saj se je odlično vključil v ekipo. Kot je zapisala v svojem blogu, ima veliko izkušenj – v športu in življenju –, tako da sta hitro našla skupni jezik. Mazejevi je zelo všeč, da ne govori veliko, prave besede pa uporablja na pravem mestu. »Na koncu so besede le orodje za sporazumevanje, če pa drug drugega razumemo brez besed, je to čarobno,« je v blogu, posvečenem Ghirardiju, zapisala nosilka desetih kolajn, prepričana, da bo izkušeni strokovnjak velika prednost v njeni ekipi.

Na treningu na Ognjeni zemlji je v dveh tednih zaradi močnega deževja izgubila le en dan vadbe. Težke razmere – dež, sneg in veter – je niso odvrnile od načrtovanega treninga. »Zavoljo slabih razmer smo nekolikanj spremenili načrt, tako da je Tina vadila tudi eno samo disciplino na dan. Ponavadi je dve. Prav tako je preizkušala opremo, nekateri treningi pa so bili testni. To pa seveda ne pomeni, da količinskega dela ni opravila v celoti. Le dvakrat ali trikrat se je med smučanjem osredotočala na smuči in opremo. Serviser Andrea Vianello je bil z informacijami zelo zadovoljen. Zdaj ga v Čilu čakajo še testi smukaške opreme,« je Massi povedal o delu v Ushuaii. Tudi zadnji dan treninga, ko je snežilo tako močno, da so vse reprezentance hitro zapustile smučišča, je Tina opravila kompleten trening slaloma. Bil je sicer na meji, a je to ni odvrnilo. To je dovolj zgovoren podatek, kako močno se počuti.

V Portillu so snežne razmere evropske. Se pravi, da je zima zelo čudna. Na terenu, kjer so potekali smukaški treningi, je veter spihal sneg, tako da so prve treninge nameravali opravili na visoki planoti, vendar pa tudi tam to ni bilo mogoče, tako da sta Massi in Ghirardi našla novo smučišče, kjer bo lahko opravila zastavljeni program hitrih disciplin. S katero reprezentanco bo trenirala, Mazejeva še ne ve. Avstrijci še niso sporočili, kam gredo. Ne glede na razmere pa bo prvič trenirala tudi paralelni slalom. Massi pravi, da se mora privaditi na šprintersko disciplino prihodnosti.

Medtem ko Mazejeva postavlja temelje za sezono v Argentini in Čilu, njene največje tekmice trenirajo v Novi Zelandiji. Mikaela Shiffrin in Julia Mancuso slalom in veleslalom vadita s Tedom Ligetyjem in Bodejem Millerjem, vendar sta imeli precej težav z vremenom. Lindsey Vonn pa še nabira moč v rokah, povratek na sneg pa načrtuje za konec oktobra. Avstrijske specialistke za tehnične discipline so prav tako na Novi Zelandiji, vendar pa med njimi zaradi težav s hrbtom in koleni ni Kathrin Zettel in Marlies Schild. Tam spodaj so tudi Norvežanke, medtem ko so Nemke z Viktorio Rebensburg v Termas de Chillan. Francozinje, ki so bile v Ushuaii, so te dni v El Colordau in La Parvi, kjer pričakujejo v prvih dneh septembra tudi Italijanki Federico Brignone in Nadio Fanchini. Lani najbolj vroča smučarka v prvem delu sezone Lara Gut bo dva meseca preživela na Zermattu, zmagovalka svetovnega pokala Anna Fenninger pa je te dni na Stelviu. Tudi njo čaka trening v Južni Ameriki.