Možnost treninga od jutra do večera

Nova poligona v Kranjski Gori predstavljata veliko pridobitev za smučarje.

Objavljeno
06. marec 2014 00.56
Kranjska gora 04.03.2011 - Trening Mitje Valencica.foto:Blaž Samec/DELO
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Zdi se, da se slovenskemu smučanju obetajo boljši časi za trening. Zadnja pridobitev v Kranjski Gori sta dva nova poligona: »Upamo, da je to korak, ki bo pripomogel k boljšim razmeram v našem smučanju, in da bomo na Vitrancu spet dočakali slovenskega zmagovalca,« se pred tekmami za 53. Pokal Vitranc nadeja predsednik ASK Kranjska Gora Grega Benedik.

Poligona so odprli za tekmovalce oziroma zaprli za rekreativne smučarje letos sredi februarja, je povedal Benedik in dodal, da je pridobitev plod pogodbe, ki so jo sklenili ASK Kranjska Gora, Smučarska zveza Slovenije in RTC Žičnice Kranjska Gora. »Možnost treninga v času obratovanja žičnic je ogromna pridobitev, saj tekmovalci niso več omejeni na vadbo v zgodnjih jutranjih urah. Podles je primeren za mlajše selekcije, smučišče je dovolj široko, zaščiteno in vzdrževano. Drugi teren je namenjen vrhunskim smučarjem,« je dejal Benedik.

Slovenski tekmovalci so za spremembe zelo hvaležni. V preteklih sezonah je namreč reprezentanca pogosto potožila, da imajo trening omejen na dve uri, med 7. in 9. uro zjutraj, pozneje pa je proga odprta tudi za rekreativne smučarje, kar je pomenilo konec treninga za tekmovalce. »Letos nam gredo Kranjskogorci zelo na roko. Teren za svetovni pokal tržijo za turiste, na tej progi tako smučamo do 8.45, nato pa se preselimo na poligon pod sedežnico, ki je do 16. ure odprt samo za tekmovalce. Skratka, od jutra do večera lahko treniramo na domačem terenu. Vriskamo od sreče za takšne razmere,« je novosti pozdravil glavni trener moške reprezentance Miha Verdnik. A kljub pomembni pridobitvi so v Kranjski Gori letos trenirali le štirikrat.

»Nagajalo nam je vreme. Pred novim letom ni bilo dovolj snega, med Zlato lisico pa ga je narava nasula preveč. Nameravali smo pripraviti simulacijo terena, ki nas je čakal na olimpijskih igrah v Sočiju, a je bilo to zaradi obilnih količin snega neizvedljivo,« je povedal Verdnik, ki bo z ekipo v Podkorenu vadil še danes, jutri pa bo na sporedu prosti trening za vse tekmovalce.

Sicer pa je na Gorenjskem vse nared za tekme v svetovnem pokalu prihajajoči konec tedna. Včeraj je 150 delavcev postavljalo zaščitne ograje in urejalo ciljno areno. Hladno vreme so prireditelji izkoristili v začetku minulega tedna, ko so progo polili z vodo. Kljub višjim temperaturam razlogov za skrbi nimajo, saj je snežna podlaga trda, vremenska napoved pa obeta jasne noči, kar bo teren še dodatno utrdilo.