Na južno poloblo z dilemo o najboljšem modelu smuči

Slovenski alpski smučarji na glavnih pripravah pred sezono v Čilu in Argentini upajo na dobre razmere.

Objavljeno
19. avgust 2013 18.27
Šporn
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Ljubljana - V zimskih razmerah na južni polobli je najboljša smučarka na svetu Tina Maze že odkljukala prvi del priprav, v zadnjih dneh se jih je lotila tudi ženska smučarska reprezentanca, ki se jim bo v Argentini pridružila tudi številčna moška zasedba.

Pod vodstvom Mihe Verdnika se v Ushuaio odpravlja del ekipe, ki se bo posvečal tehničnim disciplinam: Mitja Valenčič, Janez Jazbec, Miha Kürner, Matic Skube, Žan Kranjec in Klemen Kosi. V Portillo v Čile se s trenerjem Tadejem Platovškom odpravlja le trojica: Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline.

»Brez treninga na južni polobli preprosto več ne gre, je eden najbolj pomembnih treningov ob koncu pripravljalnega obdobja. Upam, da bodo imeli fantje optimalne razmere za trening in da se vrnejo zdravi, brez poškodb,« jim je ob odhodu zaželel direktor alpskih reprezentanc Dušan Blažič.

Podobno si je zaželel tudi Platovšek in priznal, da ga tako kot pred njegovo prvo sezono že črviči v želodcu. »Upamo, da nam bo uspel dober trening. Gre za osnovo, na kateri potem lahko črpaš skozi sezono. Zavedemo se odgovornosti, tako v finančnem kot v športnem smislu. Na progah, glede na napovedi, pričakujemo kar nekaj gneče na smučišču,« je povedal Platovšek, ki bo spremljal ekipo za hitre discipline.

Z njim letos ne bo Kosija, ki mu je strokovno vodstvo »predpisalo« več treninga tehničnih disciplin. Mladi Štajerec se bo sicer na priprave na južno poloblo podal prvič.

Bržkone pa se bo tja zadnjič podal veteran Mitja Valenčič, ki namerava po olimpijski sezoni skleniti kariero. »Veselim se že zimskih razmer po vročem poletju. Že v začetku avgusta smo bili v Zermattu, a je bilo še precej toplo. V prvi vrsti bi rad do konca preizkusil opremo, da si izberem model smuči, s katerimi bom tekmoval. Količina treningov bo kar velika, bom pa več treniral tudi velelslaoma in superveleslaloma,« je povedal Valenčič, ki je imel lani po treningih na južni polobli še vedno težave z opremo, saj ni našel pravih smuči in zato ostal pri starem modelu.

Letos te napake ne želi ponoviti. »Po sezoni so mi v Elanu naredili pet novih modelov slalomskih smuči, ki pa jih še nisem uspel do konca testirati, to me zdaj še čaka. S sodelovanjem sem zadovoljen, smo majhna ekipa, a so vsi s srcem pri stvari,« je povedal eden najstarejših v smučarski karavani.

Dobro sodelovanje z Elanom je izpostavil tudi Andrej Šporn, ki je lani zaman iskal pravo superveleslalomsko smučko. Tako so mu na njegovo željo pred odhodom v Čile zagotovili še tri dodatne modele. Najboljši slovenski smukač se zaveda, da ima največ rezerv še v tehničnih delih, zato bo ekipa veleslalomu in superveleslalomu tudi namenila prvi del priprav. »Že lani sem veliko delali tehniki, mislim, da bo letos približno enako. A po drugi strani potrebujemo tudi veliko drsenja, ne smemo pretiravati samo s tehniko. Ta trening je namenjen pridobivanju baze, iskanju pravih občutkov za drsenje,« je še povedal Šporn, ki bo s seboj v Portillo vzel več kot 30 parov smuči.

Čeprav je pred njim olimpijska sezona, se z največjim športnim dogodkom ne obremenjuje. »Najpomembnejša tekma bo zame spet v Kitzbühlu in ne na OI,« je še zatrdil Šporn.