Na Pokljuki opazili pomanjkljivosti

Na Forumu Nordicum so dejali, da na Pokljuki ni brezhibnih razmer za biatlonsko tekmo svetovnega pokala.

Objavljeno
22. oktober 2014 19.57
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Willingen – Drugi dan tradicionalnega, letos že 35., srečanja Forum Nordicum se je večinoma sukal okrog biatlona. Torkov uvod je pripadel panogam pod streho FIS, včeraj se je predstavila Mednarodna biatlonska zveza (IBU) in napovedala vrh prihajajoče sezone, SP na Finskem.

Walter Hofer, prvi mož tekem v smučarskih skokih, nam je v torek hvalil podobo prenovljenih planiških skakalnic, iz vrha IBU pa včeraj ni bilo slišati prav veliko lepih besed o pokljuškem prizorišču. Resda Peer Lange, dolgoletni nemški funkcionar in koordinator medijskega dela pri IBU, ni podrobneje omenil, kaj ga moti na gorenjski planoti, med naštevanjem tradicionalnih prizorišč pa je prav pri Pokljuki dejal, da tu ni brezhibnih razmer za tekmo, a na koledarju vendarle ostaja. Svetovna biatlonska karavana se bo na slovenski postaji ustavila letos in tam tekmovala v šprintu, zasledovanju ter skupinskem štartu od 17. do 21. decembra. Pred tem bosta tekmi v Östersundu na Švedskem ter v Hochfilznu v Avstriji, obe prizorišči pa bosta v naslednjih letih gostili SP; Skandinavci februarja 2019, naši sosedje pa dve leti prej. Na Pokljuki, kjer je bilo največje biatlonsko tekmovanje leta 2001, razmišljajo o novi kandidaturi, a bi bila ta uresničljiva le ob izboljšavah, predvsem ureditvi statusa akumulacijskega bazena, brez katerega si zanesljive priprave snega za velike tekme ne da predstavljati.

Naslednje prvenstvo, od 5. do 15. maja 2015, bo v Kontiolahtiju na finskem vzhodu, blizu meje z Rusijo. Gre za občasno postajo v svetovnem pokalu ter nazadnje prizorišče šampionata v februarju 1999, ko je izjemen mraz prestavljal številne preizkušnje, del tekmovanja pa so nato sklenili šele na finalu svetovnega pokala v Oslu. Te izkušnje pa so ob očitno negotovih februarskih razmerah tako botrovale prestavitvi prvenstva 2015 na običajno vendarle toplejši finski marec. V Kontiolahtiju sicer pripravljajo pravi športni praznik in četudi na Finskem biatlon ni tako priljubljen kot drugod po nordijskem svetu, predvsem na Norveškem, si prireditelji obetajo množičen obisk na štadionu, kjer bo na tribunah prostora za 15.000 ljudi, ob progi pa še za 10.000.

V središču pozornosti bodo kajpak domača junakinja Kaisa Mäkäräinen, aduti norveških in nemških obiskovalcev ter nazadnje trikratna olimpijska zmagovalka Darja Domračeva. Belorusinjo so včeraj v Willingenu uradno razglasili za najboljšo biatlonko sezone, med nordijskimi športniki je ta čast pripadla poljskemu skakalcu Kamilu Stochu, za medijem najbolj prijazna prizorišča pa so razglasili: Klingenthal (skoki), Nove Mesto (teki), Oberstdorf (kombinacija) in Ruhpolding (biatlon).