Na vrhu piramide bo poslej Nejc Brodar

Škofjeločana izbrali za novega vodjo ekipe A, kmalu bo določil trenerski štab
Fotografija: Bosta Nejc Brodar (levo), novi vodja ekipe A v smučarskem teku, in Marko Gracer večkrat med sezono tako nasmejana? 
Odpri galerijo
Bosta Nejc Brodar (levo), novi vodja ekipe A v smučarskem teku, in Marko Gracer večkrat med sezono tako nasmejana? 

Doba po upokojitvi Petre Majdič za slovenski tek na smučeh nikakor ni preprosta. Izjemna tekmovalka je namreč začrtala mejnike uspehov, kakršnih dotlej v tej panogi pri nas še ni bilo. Resda ji je Vesna Fabjan sledila z olimpijsko kolajno, v zadnjih dveh zimah pa Anamarija Lampič nekajkrat v smučini napovedala nadaljevanje vedre plati teka na Slovenskem. Toda vseh napovedi in pričakovanj nadrejenih – predsednik zbora za tek Simon Jan je namreč ob začetku olimpijske zime napovedal več uvrstitev na stopničke – še ni uresničila.
Je pa naša vodilna tekačica zadovoljna s programom dosedanjega glavnega trenerja Stefana Saracca, zato bi rada še naprej sodelovala z njim. Današnji obisk v Ljubljani italijanskega strokovnjaka ter nato srečanje z drugimi slovenskimi trenerji kot tudi omenjenim Janom bo najbrž bolj razkril smer poti, ki se je bodo v teku lotili v poolimpijski sezoni, katere glavna postaja bo Seefeld na Tirolskem, prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. A sodeč po včerajšnjem sestanku najožjega vodstva ni več dvomov – udarno ekipo A bo poslej vodil Nejc Brodar, nazadnje prvi Saraccov sodelavec. Strokovnemu svetu bo v prihodnjih dneh predstavil predlog trenerjev, na voljo ima trenutno omenjenega Italijana, Matijo Rimahazija, prav tako doslej člana štaba pod Saraccovim vodstvom, Marka Gracerja, dolgoletnega trenerja Fabjanove, novinec na uradnem seznamu kandidatov pa je Norvežan Ola Vigen Hattestad.
 

Norvežan ni predrag


Kakšna bo dejansko trenerska zasedba zime 2018/19, bodo razkrili in potrdili naslednji dnevi, ni pa nikakršna skrivnost, da se je predsednik ogreval za podpis nove pogodbe z dosedanjim glavnim trenerjem Saraccom. Slednji je namreč uresničil napoved o dobri pripravljenosti ekipe za olimpijske igre, tam sta bili Anamarija Lampič in Alenka Čebašek na najvišji ravni v sezoni, a moteča je bila njegova pogosta odsotnost, pomanjkanje ur treninga in kar pretirano prepuščanje nalog svojim sodelavcem. "Morali se bomo jasno pogovoriti o smernicah in načinu dela. Nekateri bodo morda še naprej delali po Saraccovem programu, ni pa nujno, da bodo s trenerjem nenehno skupaj," nam je včeraj napovedal Jan in že pred omenjenim sestankom potrdil napovedi o možnosti prihoda norveškega trenerja pod streho SZS – Hattestad, dvakratni svetovni prvak in zlat olimpijec iz Sočija 2014 bo tudi uradno v trenerski zasedbe slovenske izbrane vrste. Partner naše dolgoletne reprezentantke Katje Višnar je bil namreč njen trener že v prejšnji sezoni, zdaj bo morda delal tudi z Alenko Čebašek. "Seveda smo ugibali o denarnih možnostih, toda Hattestadove želje glede pogodbe so za nas sprejemljive in uresničljive, zato pri tem ni bilo težav," je poudaril prvi mož zbora za smučarski tek. Norveški as se je ob koncu olimpijske sezone, tako kot denimo tudi slovita rojaka Marit Bjørgen in biatlonec Ole Einar Bjørndalen uradno upokojil. Zato tudi glede na skupno življenjsko pot z Višnarjevo in njunim sinom Ludvikom, starim poltretje leto, ni nikakršnih logističnih težav za bivanje v Sloveniji.
 

Tekma le na dve leti


Pri zboru panoge načrtujejo proračun okrog 800.000 evrov za sezono, v kateri ne bo tekme za svetovni pokal v smučarskem teku na slovenskem snegu. "Iz mednarodne zveze so nam ponujali več tekem, tudi možnost, da bi imeli elito vsako leto pri nas, a nam planiška tekaška prireditev še ne prinaša želenega dobička, zato jo bomo še naprej organizirali na dve leti," je v upanju na boljše čase dodal Jan.

Komentarji: