Neukrotljiva narava jo je zagodla biatloncem

Prireditelji v Östersundu so morali zaradi močnega vetra in snežnih metežev odpovedati današnji zasledovalni program.

Objavljeno
01. december 2013 13.21
BIATHLON-WORLD-WOMEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Östersund - Prireditelji prve postaje v koledarju svetovnega pokala v biatlonu v švedskem Östersundu res nimajo sreče z vremenom. Danes so morali priznati premoč naravi in zaradi slabih razmer prekiniti in pozneje odpovedati že začeto žensko zasledovalno preizkušnjo na 10 kilometrov. Tekmovalke so imele zavoljo orkanskega vetra in snežnih metežev na strelišču ogromno težav, zaradi česar so se odgovorni med tretjim strelskim postankom odločili tekmo preobratov prekiniti in po sestanku tekmovalne žirije tudi odpovedati. V smučini sta bili sicer tudi dve slovenski predstavnici, ki pa sta točke svetovnega pokala lovili iz ozadja: Andreja Mali je imela 43. izhodišče, Teja Gregorin 45., Anja Eržen pa je bila prepočasna za današnji nastop.

Tudi moško zasledovalno preizkušnjo na 12,5 kilometra so sprva zgolj prestavili za pol ure, nato pa so se vdali v usodo in jo prav tako odpovedali. Na njej bi sicer morala nastopiti tudi dva slovenska biatlonca, Klemen Bauer in Jakov Fak.

»Zaradi izjemno močnega vetra vodstvo tekmovanja ni moglo več zagotoviti vsaj približno enakovrednih razmer za vse biatlonke, zato se je sprva odločilo tekmo prekiniti. Nekoliko smo še čakali, a je pihalo vse močneje. V takšnih razmerah res ni imelo več smisla streljati. Lahko bičakali še dve, tri ure na izboljšanje vremena, a bi bilo potem že pretemno, zato nam je zmanjkalo časa in smo bili prisiljeni odpovedati obe preizkušnji, tudi moško,« je sporočil Slovenec v Mednarodni biatlonski zvezi Borut Nunar, vodja tekmovanja in pomočnik direktorja preizkušenj svetovnega pokala.

»Žal smo vložili ogromno truda in si povzročili precej stroškov za takšen razplet. Takšni odločitvi, ki je zagotovo tudi najbolj pravilna, je botrovalo več dejavnikov. Že med žensko preizkušnjo so se vnele polemike, a je bilo med njihovo nastrelitvijo še relativno mirno, resneje pa je začelo pihati šele ob štartu, zato je bila prvotna odločitev žirije, ki je tekmo želela spraviti pod streho, edina logična, enako kot poznejša poteza z odpovedjo tekme. Ne bi si želel biti v koži prirediteljev, ki niso mogli storiti prav ničesar drugega kot zasledovalni program odpovedati,« pa je strnil vtise glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Prireditelji v Östersundu so imeli sicer že ves teden precej težav z vetrom, zaradi česar so morali žensko preizkušnjo na 15 kilometrov, sprva prevideno za sredo, prestaviti na četrtkov termin. Biatlonska karavana se seli v avstrijski Hochfilzen, ki bo tekme najvišjega ranga gostil od torka do nedelje.