Niso ujele točk, a so optimistične

Slovenske smučarske tekačice zunaj trideseterice, Justyna Kowalczyk ostaja na vrhu.

Objavljeno
01. december 2013 01.55
T. V., šport
T. V., šport
Kuusamo – Slovenske tekačice na smučeh se včeraj resda niso prebile med dobitnice točk, čemur je bila kot 37. najbliže Alenka Čebašek, a so se zvrstile v devetih sekundah. Glavni trener Marko Gracer vidi v tem spodbudo za naskok na štafetno olimpijsko normo čez teden dni v Lillehammerju. Včeraj je pozornost pritegovala Justyna Kowalczyk, ki je bila najboljša tudi v drugem nastopu zime.

»Res je škoda, da se nisem uvrstila med trideseterico,« je po nastopu obžalovala 24-letna Čebaškova, članica blejskega kluba in najmlajša od triperesne slovenske deteljice na Finskem, ki se je na razdalji med najboljših 30 doslej prebila dvakrat v karieri. Obakrat na lanskem decembrskem mini touru, ko je bila najprej ravno v Kuusamu 28., le da je takrat tekla v prostem slogu, nato pa se je na 3 km dolgem prologu v Oberhofu zavihtela še dve mesti više. Je pa priznala, da je bila pred tekmo v krču, ki ga je zakrivil predvsem povprečen šprinterski nastop v petek (50.).

»Malo sem se bala teka, tudi zaradi rezultata v šprintu. Sem pa stopnjevala tako, kot sem najbolje znala. To je moj najboljši nastop v klasičnem slogu na razdalji v svetovnem pokalu. Glede na snežne razmere, močno je namreč snežilo, so bile smučke odlično pripravljene, še posebno za tukajšnje izredno strme klance,« je še dodala Čebaškova, za katero je Barbara Jezeršek zaostala za štiri mesta, Katja Višnar pa je bila 51. Ker je bila vse doslej kot popolna specialistka za šprint najšibkejši člen štafete, je bil njen nastop bolj pod drobnogledom, sploh ker je tudi sama minule tedne napovedovala napredek na razdalji. Kot kaže, je prvi preizkus opravila, saj je Gracer izrazil zadovoljstvo, da je nastop Višnarjeve dober obet za edini štafetni preizkus pred olimpijskimi igrami v Sočiju.

»Jezerškova je začela prepočasi in je bila na prvem merjenju vmesnega časa šele na 65. mestu, zadnji del pa je odtekla solidno in blizu točk. Zadnji dan je na srečo tekma na 10 km v prosti tehniki, ki je dovolj težka, da ustreza tako Alenki kot Barbari,« je še dodal trener. Sicer pa je tudi včeraj prevladovala poljska zvezdnica Kowalczykova, zasedbo na zmagovalnem odru pa sta pričakovano zaokrožili obe norveški tekmici, veteranka Marit Bjørgen in mlada Therese Johaug. »Zelo, zelo sem zadovoljna z uvodnima dnevoma, upam, da bo dobro tudi zadnji dan, vendar moja drsalna tehnika ni tako dobra. Mislim, da bo za konec št. 1 pobrala Marit. Sem pa presenečena, kako dobro mi gre, saj ponavadi na začetku zime nisem v tako dobri formi,« se je čudila Poljakinja, sploh prva tekačica, ki vodi na mini touru v Kuusamu; prejšnja leta je bila vedno v ospredju prav Bjørgnova.

Pri moških je šla zmaga v roke 36-letnega Čeha Lukaša Bauerja, ki je še dan prej doživljal moro, saj je šprint končal na komaj 104. mestu. »Zame je Kuusamo mesto ekstremov, ali z njim opravim odlično ali pa doživim popoln polom,« je trdil Bauer, ki je leta 2008 osvojil tudi veliki kristalni globus in ima tri olimpijska odličja iz Torina in Vancouvra, zadnji dve zimi pa je bil le 12. in 13. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za njim sta se uvrstila Norvežan Eldar Rønnin in Rus Dmitrij Japarov.