Obetavni potencial Ilke Štuhec ni šel v nič

Ilka Štuhec prvič med dobitnicami točk v veleslalomu. Tekme v Beaver Creeku velika spodbuda za naprej.

Objavljeno
01. december 2013 23.18
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Beaver Creek – Ko je Ilka Štuhec kot 17-letnica postala mladinska svetovna prvakinja v smuku (leto prej pa v slalomu in kombinaciji), smo že pisali o novi zvezdi prihodnosti. A se je po kalvariji s poškodbami kolena vse bolj napovedoval že viden scenarij o neuresničenih potencialih. Nastopi v Beaver Creeku pa vendarle vlivajo upanje za drugačen razplet njene zgodbe.

Štuhčeva se je leta 2008 na MSP v Formigalu z zmagovalnega odra smejala skupaj s Švicarko Laro Gut in Nemko Viktorio Rebensburg, ki sta kmalu za tem že osvajali kolajne na največjih tekmovanjih, Mariborčanka pa je tavala v temi in ni našla izhoda iz začaranega kroga poškodb. Pred dvema sezonama je sicer zanjo, tudi dobesedno, posijal žarek upanja na smuku v Lake Louise, ko je osvojila 6. mesto, nekaj podobnega ji je uspelo minulo zimo na SP v Schladmingu v superveleslalomu. Počasi se je vračala, v smuku že čedalje pogosteje osvajala točke, a je bil v zadnjih sezonah problematičen zlasti njen manko v tehničnih disciplinah, v katerih je močno nazadovala. Pred olimpijsko sezono je bila trdno odločena, da bo to sliko popravila. »V prvem planu so hitre discipline, a moja velika želja je nastopati tudi v veleslalomu. Rada bi se potrdila tudi v tehničnih disciplinah in naredila korak naprej,« je še pred uvodom v Söldnu povedala Mariborčanka, ki pa pred tekmami ni znala oceniti, kako dobro je pripravljena.

V slovenski reprezentanci so po koncu tedna v Beaver Creeku prepričani, da so že dobili odgovor. Glavni trener Andrej Možina njenih dobrih nastopov na treningih in tekmah ni pripisal progi, na kateri se je odlično znašla, temveč izpostavil njen napredek v pripravljalnem obdobju. »Zlasti v veleslalomu je naredila korak naprej, to pa se že kaže v dobrih rezultatih tudi v hitrih disciplinah,« je povedal vodja reprezentance in bil kajpak navdušen zlasti nad njeno superveleslalomsko predstavo, po kateri ji je podelil tudi štartno mesto na včerajšnjem veleslalomu. Končala ga je na 23. mestu in prvič v karieri v tej disciplini osvojila točke svetovnega pokala.

Ilki bo vseeno v spominu ostala zlasti superveleslalomska tekma, na kateri je nadgradila smukaški nastop, od katerega je sama pričakovala še veliko več kot 16. mesto. Po najboljšem rezultatu v karieri, 4. mestu, ki ga je dosegla po diskvalifikaciji Avstrijke Elisabeth Görgl, je priznala, da ji je »izgubljena« smukaška priložnost dala dodatno motivacijo. »Te uvrstitve sem zelo vesela, saj sem bila na smuku kar malce razočarana, glede na to, da sem na treningih kazala tako dobre nastope. Žal mi je bilo, da tega nisem uspela ponoviti na tekmi. A bila sem odločena, da poravnam račune,« je povedala 23-letnica.

Čeprav je na progi delovala zelo suvereno, je dejala, da vse skupaj ni bilo tako enostavno. »Proga je bila zahtevna, ni bilo lahko štartati med prvimi, saj nisem imela pravih informacij, kaj se dogaja na progi. Morala sem se zanašati na dober ogled,« je še povedala Štuhčeva, ki po prihodu v cilj še ni upala verjeti, da lahko ostane tako visoko, vsekakor pa se nadejala vsaj uvrstitve med prvo petnajsterico. Na koncu je ostala celo tik pod zmagovalnim odrom.

Bo kmalu nanj tudi stopila? V pogovoru z dolgoletnim spremljevalcem svetovnega pokala Patrickom Langom je dejala, da bi za to počasi že bil čas. A vendarle ne gre prehitevati, uspeh bo že, če se bo ustalila med prvo deseterico, kar si je pred sezono tudi zadala za glavni cilj. Je pa odličen konec tedna v Beaver Creeku lahko zanjo dobra spodbuda k uresničitvi teh želja. »To je potrditev, da delam v pravi smeri, da napredujem. Zdaj komaj čakam nove tekme,« je še povedala slovenska smučarka, ki jo zdaj čaka selitev v Kanado, nato pa novo dokazovanje med elito.