OI mladih: Kralju in Lampičevi četrto mesto

Slovenski deskar na snegu Jan Kralj je na prvih zimskih olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku zasedel 4. mesto.

Objavljeno
19. januar 2012 16.05
Posodobljeno
19. januar 2012 16.20
Avstrijev Florian Mausser
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Innsbruck - Slovenski deskar na snegu Jan Kralj je danes odlično nastopil na prvih zimskih olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku, kjer je  novi olimpijski disciplini, imenovani slopestyle, zasedel četrto mesto. Poleg njega je bil na startu tudi Tim Kevin Ravnjak, srebrn v snežnem žlebu, ki je zasedel 15. mesto, poroča STA.

Na najvišje ležečem avstrijskem smučišču Kühtai (2020m) so zaradi slabe vremenske napovedi že danes opravili kvalifikacije in finale v novi olimpijski disciplini. Slovenska deskarja sta imela v novi disciplini na tokratnih igrah visoka pričakovanja, še zlasti po tem, ko je 15-letni Velenjčan Ravnjak v disciplini snežni žleb postal mladinski olimpijski podprvak, Kralj pa je osvojil šesto mesto.

Oba Slovenca sta se dopoldne uspešno prebila v finale, v katerem se je za naslove najboljših merilo 18 fantov v starosti 15 in 16 let. Od Slovencev se je najbolje v obeh finalnih vožnjah odrezal 16-letni Ljubljančan Kralj, ki se je uvrstil tik pod stopničkami. Tekmovalce je oviral mestoma kar močan veter s strani ter moker sneg zaradi nenadne otoplitve.

»Razmere lahko precej vplivajo na razplet. Sneg je bil zelo slab, tako da je bil teren zelo počasen. Zato v prvi finalni vožnji nisem skočil drugega »kickerja«, v drugem mi je ta skok uspel, kar pa ni zadoščalo za stopničke. Drugače imam slopestyle rajši kot snežni žleb, ker imaš več časa na voljo za izpeljavo trikov in delanje na slogu,« je dejal Kralj.

Ravnjak razočaran

»Pričakoval sem, da bom uspel izpeljati vožnji po načrtih, ampak mi ni uspelo. Slopestyle zahteva znanje vožnje po objektih in znanje vožnje skokov. Tukajšnji »slope« je zelo dolg, sestavlja ga zelo veliko objektov in dva skoka na koncu, treba je biti kar vzdržljiv,« po drugi finalni vožnji ni bil zadovoljen Ravnjak, ki se je v finalu soočal s številnimi težavami.

Na tekmovanju je bil razred zase Kanadčan Michael Ciccarelli, drugi je bil Američan Ben Ferguson, ki je zmagal v snežnem žlebu, bron je osvojil Švicar David Hablützel.

Odlično uvrstitev Hrobata pokvarila diskvalifikacija

Alpski smučarji so se na Patscherkoflu pomerili v veleslalomu. Štefan Hadalin (+ 5,78) je osvojil 17. mesto, Miha Hrobat pa je bil v drugi vožnji diskvalificiran, potem ko je vodil po prvi.

Hrobat je ob prihodu v cilj zaostal le za domačinom Marcom Schwarzom in slovensko slavje druge srebrne medalje za Hrobata se je skoraj že začelo, drugi je bil že v superkombinaciji, a je kmalu postalo jasno, da je že v zgornjem delu naredil napako. Kljub napaki je prismučal do cilja in si prislužil diskvalifikacijo, poroča STA.

»Peljal sem zelo blizu vrat in v tistem trenutku nisem razmišljal ali sem zapel ali ne. V cilju se mi je sprva zdelo, da nisem, a po ogledu posnetka je bilo jasno, da sem, tako da je diskvalifikacija upravičena. Razočaran sem. V slalomu bom dal vse od sebe, saj si želim zlate kolajne,« je povedal 16-letni Kranjčan.

Schwarz je na olimpijski progi osvojil že drugo zlato medaljo na igrah, Italijan Hannes Zingerle (+ 0,40) je bil drugi, Švicar Sandro Simonet (+ 0,63) pa je osvojil bron. Tekmovalce je v ciljnem izteku spremljala tudi trikratna dobitnica velikega kristalnega globusa, Američanka Lindsey Vonn, ki se iz Innsbrucka odpravlja na tekme svetovnega pokala v Kranjsko Goro.

Mešano štafeto so na olimpijski progi v Seefeldu imeli biatlonci in biatlonke. Zmagala je nemška ekipa, srebro je osvojilo norveško moštvo, bron pa francosko. Slovenci, nastopili so Eva Urevc, Anthea Grum, Vid Zabret in Miha Dovžan, je bila 11. od skupno 18 reprezentanc na startu. Rusko ekipo so diskvalificirali.

Visoki uvrstitvi Lampičeve in Einfaltove

Na mladinskih zimskih olimpijskih igrah v Innsbrucku sta se izkazali tudi slovenski smučarski tekačici Anamarija Lampič in Lea Einfalt. Prva je v finalu sprinterske preizkušnje zasedla četrto mesto, Einfaltova je bila šesta.

V finalu se Slovenki sicer nista mogli vmešati v boj za kolajne, vendar je tudi četrto in šesto mesto lep uspeh za mladi tekačici.

Zmagala je Norvežanka Silje Theodorsen pred Švedinjo Jonno Sundling in rojakinjo Linn Eriksen.