Peter Prevc rumeno majico vodilnega že ima

Ker v Saporu ne bo Stocha in Schlierenzauerja, ima naš as lepo priložnost, da prevzame skupno vodstvo.

Objavljeno
20. januar 2014 22.14
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Potem ko so na sedežu Smučarske zveze Slovenije (SZS) prejšnji ponedeljek odpirali penino, da so nazdravili krstni zmagi Petra Prevca v svetovnem pokalu, so včeraj na Podutiški 146 spet žvenketali s kozarci. Ob tem so znova zarezali tudi v torto; pred tednom se je na njej bohotil napis Pero Mišica, tokrat pa je bila na njej fotografija četverice naših skakalcev, ki je zmagala na moštveni tekmi v Zakopanah.

Ob Prevcu, ki je v nedeljo zablestel še z drugim mestom med posamezniki, so pomemben delež k šesti ekipni zmagi Slovencev (vse pod vodstvom Gorana Janusa!) prispevali še Jernej Damjan, Robert Kranjec in Jurij Tepeš. A večino slave je na včerajšnji novinarski konferenci – razumljivo – požel naš ta čas najboljši skakalec Prevc, ki se je z odličnimi nastopi na poljski »mini« turneji v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil že na tretje mesto. Od prvouvrščenega Poljaka Kamila Stocha ga loči le še 89 točk (manj kot zmaga), za drugouvrščenim Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem pa zaostaja za vsega 38 točk.

Glede na to, kako 21-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini skače v zadnjem obdobju, bi se moral zgoditi pravi čudež, če ne bi že ta konec tedna v Saporu oblekel rumene majice vodilnega v skupni razvrstitvi. Na Japonskem namreč ne bo ne Stocha niti Schlierenzauerja, ki sta se vnaprej odpovedala dolgemu in napornemu potovanju na drugi konec sveta, da bi doma na treningu izboljšala načeti formi in se čim bolje pripravila za bližnje olimpijske igre v Sočiju.

Prevc na to, da bi izpustil tekmi na veliki napravi Okurajama (HS-134), ni pomislil niti za hip. »Ker se držimo preverjenega recepta, smo se že pred začetkom sezone odločili, da se bomo udeležili vseh preizkušenj. Zaradi preteklih izkušenj namreč vemo, da visok ritem najlažje ohranjam s tekmami,« je pojasnil najboljši slovenski športnik leta 2013, ki se jutrišnjega potovanja na Japonsko veseli toliko bolj, ker bo imel »malo miru pred novinarji in drugimi.«

Za prevzem skupnega vodstva v svetovnem pokalu bi moral Prevc v Saporu, kjer bodo ob njem pod slovensko zastavo skakali še Jernej Damjan, Nejc Dežman, Robert Hrgota, Robert Kranjec, Tomaž Naglič in Jurij Tepeš, osvojiti 90 točk. Če se poigramo malo s številkami oziroma uvrstitvami, bi si jih toliko priskakal z dvema petima mestoma (45 + 45), četrtim in šestim (50 + 40), drugim in 21. mestom (80 + 10) itn.

Ker bo konkurenca na Japonskem znova precej okrnjena – od Avstrijcev bosta, denimo, ob Schlierenzauerju manjkala tudi Thomas Diethart in Michael Hayböck, potem tam ne bo niti poljske ekipe za OI (Stoch, Maciej Kot, Dawid Kubacki, Jan Ziobro, Piotr Zyla) –, bo priložnost, da si mladi skakalec kranjskega Triglava kot prvi Slovenec po njegovem klubskem kolegu Kranjcu (Kuusamo novembra '05) spet nadene rumeno majico, toliko lepša. Vendar pa pri tem ne gre prezreti dejstva, da preizkušnje na Okurajami pogosto krojijo spremenljive razmere, v katerih so se opekli že mnogi asi.

Kakor koli že; Prevc se z morebitnim skupnim vodstvom ne obremenjuje, je pa priznal, da ga mika. »Verjetno si sleherni, ki se začne profesionalno ukvarjati s športom, želi enkrat postati najboljši. Nič drugače ni z menoj. Kar pa zadeva rumeno majico, jo že imam doma za moštveno zmago na uvodni tekmi sezone v Klingenthalu,« je v smehu pripomnil dobitnik dveh kolajn z lanskega nordijskega SP, ki tudi drugače v razmišljanju ostaja zvest samemu sebi.

»Še naprej se bom trudil biti čim bolj osredotočen zgolj na izvedbo svojih skokov in pri tem odmisliti vse drugo okrog mene. V preteklosti sem se namreč že nekajkrat prepričal, da moji nastopi – kadar so mi začele misli uhajati drugam – niso bili najboljši. Zato moram predvsem ostati potrpežljiv in trdno na realnih tleh,« je še poudaril Prevc in vnovič ponovil, da bo »končni obračun« sezone naredil šele po velikem finalu v Planici.