Peter Prevc si želi čim prej utišati Gorana Janusa

Dobitnik dveh kolajn na nordijskem SP v dolini Fiemme komaj čaka na jutrišnji začetek svetovnega pokala 2013/14.

Objavljeno
21. november 2013 13.00
Peter Prevc mad tekmo celinskega pokala v Kranju 06. julija 2013
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Če bo Peter Prevc v novi sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki se bo z uradnim treningom in kvalifikacijami jutri začela v Klingenthalu, tako napredoval, kot je v minulih treh zimah, se bo v skupnem seštevku že zelo približal št. 1. Da je na dobri poti, (si) je v zadnjem obdobju dokazoval iz skoka v skok, zato ni nič čudnega, da je pred odhodom v Nemčijo izžareval precejšnjo mero samozavesti.

»Že na prvih pripravah na ledeni zaletni smučini, ki smo jih konec oktobra opravili v Oberstdorfu, sem začel dobivati boljše občutke. Takrat sem se začel vidno dvigovati,« je 21-letni skakalec iz Dolenje vasi pri Železnikih zadovoljen z napredkom, ki ga je prikazal v zadnjem mesecu. Na vprašanje, kako svojo zdajšnjo pripravljenost primerja s tisto pred enim letom (uvodno prizorišče svetovnega pokala v Lillehammerju je tedaj zapustil z 10. in 9. mestom), je odgovoril, da je seveda stopil korak naprej.

»Če ga ne bi, se namreč ne bi več uvrstil v ekipo. Bodo pa šele tekme pokazale, koliko je moja trenutna forma vredna v svetovnem merilu,« je že radoveden, kako visoko se je sposoben zavihteti na nedeljski uvodni posamični tekmi (v soboto bo na sporedu ekipna preizkušnja) v areni Vogtland (HS-140), na katero je tako kot Robert Kranjec uvrščen že vnaprej. »Za zdaj nimam prav nobenih podatkov, kako dobro so pripravljeni v drugih reprezentancah. Širšo sliko o formi tekmecev si bom ustvaril šele po petkovih treh skokih – dveh za trening in enem kvalifikacijskem,« je Prevc pojasnil, kdaj bo vsaj približno vedel, kam sodi in kaj lahko pričakuje od štarta v olimpijsko zimo.

Čeprav velika naprava v Klingenthalu velja za zahtevno, se že neizmerno veseli prvih skokov na njej – obenem tudi prvih na snegu v novi sezoni. »Skakalnica je res težka. Že večkrat sem doživel, da sem na njej izvedel dva dobra skoka, takoj za tem pa dva takšna, za katera sploh nisem vedel, kaj počnem. Tako hitro se lahko tam obrne na dobro ali slabo,« je razkril skakalec kranjskega Triglava in v isti sapi pripomnil, da kljub vsemu že komaj čaka, da se znova spusti po zaletišču arene Vogtland. »Zaradi prvih tekem sem že zelo nestrpen kakšen teden ...«

Ocenjuje, da bodo najhujši tekmeci bolj ali manj enaki kot v prejšnji zimi. »Vsaka sezona naplavi kakšen nov obraz in kakšnega tudi odnese,« je napovedal mladi Gorenjec in kot glavne favorite vendarle izpostavil vodilnih šest skakalcev v končnem seštevku svetovnega pokala 2012/13. To so bili Avstrijec Gregor Schlierenzauer (1.), Norvežana Anders Bardal (2.) in Anders Jacobsen (5.), Poljak Kamil Stoch (3.), Nemec Severin Freund (4.) in Robert Kranjec (6.).

Na našo opazko, ali ne bi seznam kandidatov za najvišje položaje podaljšal še za skupno sedmouvrščenega oziroma sebe (na tem mestu je namreč v točkovanju za svetovni pokal pristal prav Prevc, ki je sezone predtem končal kot 35., 24. in 15.), je v smehu prikimal. »No, naj jih bo potem sedem ...«

V olimpijsko sezono bo skočil z novimi Elanovimi smučmi, s katerimi je zelo zadovoljen, prav tako tudi z novimi Dalijevimi tekmovalnimi dresi. »Opravili smo še manjše popravke v kroju, tako da so že na meji dovoljenih mer. Treba je pač izkoristiti sleherno malenkost, a potem tudi dvakrat preveriti, da je vse v redu,« je razložil in zaupal nepisano pravilo, ki velja v skokih. »Če kontrolor hitro ugotovi, da imaš dober kombinezon, potem že ni najboljši. To je jasen znak, da imaš pri njem še rezerve,« je pojasnil in z zadržkom razkril, da bo na prvih tekmah skakal z dresom v črno-rožnati barvni kombinaciji. »Če sem iskren, mi ga je malo nerodno obleči, je pa po drugi strani res, da dobro 'nese',« se je pošalil 177 centimetrov visoki skakalec, ki bo imel – podobno kot večina reprezentančnih kolegov – tudi novo čelado v zeleno-beli barvi.

O glavnem vrhuncu zime – olimpijskih igrah v Sočiju – še ne razmišlja, nanje pomisli le, kadar mu je na treningu težko. Zato pa ga od poletja naprej, ko sta na tekmah za veliko nagrado FIS prvi mesti osvojila še Jernej Damjan in Matjaž Pungertar, glavni trener Goran Janus »zbada«, da je ob omenjeni dvojici ter ob Robertu Kranjcu, Jaki Hvali in Juriju Tepešu še edini iz udarnega slovenskega moštva, ki še ni okusil slasti zmage med elito.

»Kaj naj zdaj? Kupiti je na žalost ne morem. Bo že prišla, slej ko prej. Preprosto se mora zgoditi, upam, da čim prej – da utišam Gorana. Drugače pa so takšne 'šale' zelo dobrodošle za vzdrževanje dobrega vzdušja v ekipi, zaradi katerega se lažje trenira in tudi – uboga,« je še pred odhodom proti Klingenthalu na Saškem povedal dobitnik dveh kolajn s februarskega nordijskega SP v dolini Fiemme (srebrne z velike in bronaste s srednje skakalnice), zaradi katerih je bržkone glavni kandidat, da postane najboljši slovenski športnik leta 2013.