Peter Prevc spremenil videz, ne pa tekmovalne filozofije

Junak nordijskega SP v dolini Fiemme Peter Prevc ima recept in vsebino za Soči. »Nov obraz« s prepoznavnim glasom.

Objavljeno
19. april 2013 13.40
SKIING/NORDIC
V. D., Mi. Š., šport
V. D., Mi. Š., šport
Maribor – Med 53 od 68 olimpijskih kandidatov za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 so bili na prvem srečanju pod okriljem OKS sami stari znanci in večinoma vsem znani obrazi. V zeleni gruči pa je bil vendar »nov obraz« z zelo prepoznavnim glasom – smučarski skakalec Peter Prevc.

Po ortodontskem posegu je priljubljeni »Pero mišica« precej spremenil videz, da ga tudi tisti, ki so z njim minula leta veliko komunicirali in se družili, sprva niso prepoznali. Mnogi so ga zamenjali z mlajšim bratom Cenetom. Dvajsetletnik iz Dolenje vasi v Selški dolini pa o že lani načrtovanem posegu ni želel razpredati. Zadovoljen je, da se ljudje za njim ne obračajo tako, kot so se še pred tremi tedni, ko je bil eden najbolj prepoznavnih obrazov v Sloveniji. Mir je potreboval tudi zato, da si je odpočil po naporni minuli sezoni.

Prevc je eden šestih velikih slovenskih adutov za kolajno v Sočiju, od katerih sta bila v Mariboru še njegov reprezentančni kolega Robert Kranjec in deskar Rok Marguč. Preostale trojke osvajalcev kolajn na največjih tekmovanjih na predstavitvi ni bilo. Tina Maze in Jakov Fak sta še na daljših počitnicah, Filip Flisar pa se je opravičil. V skakalnem krogu so bili seveda tudi preostali člani izjemno uspešne ekipe – Jurij Tepeš, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar. Manjkal je le trener Goran Janus, ki je prav tako na počitnicah.

Na vprašanje, ali morda že razmišlja o Sočiju, je Prevc odgovoril, da so njegove misli osredotočene na priprave. Tako kot vsi skakalci jih je začel v ponedeljek na štadionu v Kranju pod nadzorom atletskega trenerja Matjaža Polaka. Ker pa je operacijo čeljusti opravil pred štirinajstimi dnevi, ta čas trenira po prilagojenem programu. Zaveda se seveda, da je moč ena od prvin, ki opredeljuje vse druge. Programa priprav skakalci ne bodo spreminjali, več poudarka v kondicijskem delu pa bodo dali stabilizacijskim vajam oziroma preventivi pred poškodbami.

Prevc je prepričan, da ima skakalna reprezentanca za Soči že izdelan recept. »Z zmagami in kolajnama smo dvignili pričakovanja. Rezultati v minuli sezoni kažejo, da vsebino imamo, svojo skrivnost morajo v skledo stresti le še trenerji,« dobitnik srebrne in bronaste kolajne s SP v dolini Fiemme ne dvomi, da bo »selektor« tisti, ki bo odigral glavno vlogo. Pravi, da mu bo tako kot v minuli sezoni brezpogojno sledil. »Janusu tako močno zaupam, da se mu bom prepustil. Naj me vodi in usmerja,« Prevc v svojem delu ne bo iskal svojega pristopa niti »filozofiral«. Olimpijska sezona navsezadnje niti ni primerna za iskanje novih rešitev, ki lahko tudi najbolj pripravljene športnike odpeljejo v neželeno smer.

V minuli sezoni je z OI v Vancouvru sedmouvrščeni spoznal, na kaj mora usmeriti pozornost v pričakovanju nastopa v Rusiji. Čeprav so OI najbolj prepoznavno tekmovanje, se s Sočijem ne bo obremenjeval do trenutka, ko se bo treba nanj osredotočiti. V Rusiji si želi tako kot letos v dolini Fiemme doseči vrhunec, a šele po tem, ko bo v svetovnem pokalu pokazal rezultatsko stalnost. »Najbolj enostavno je slediti tekmovalnemu ritmu na najvišji ravni in se osredotočiti za vsako preizkušnjo posebej. A do tekem je še dolgo obdobje priprav. Čaka nas še veliko dela,« je Prevc končal pogovor na uvodnem srečanju olimpijcev v Mariboru.