Pokal Vitranc ne bo motil Pokljuke

Forum Nordicum: drugi dan predvsem o biatlonu in Pokljuki, ki bo v prihodnjem letu kar dvakrat gostila tekme svetovnega pokala.

Objavljeno
17. oktober 2013 11.26
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ankaran – Drugi dan Foruma Nordicuma, tradicionalnega srečanja pred novo zimsko sezono vodilnih iz FIS in IBU z opremljevalci, njihovimi gosti iz tekmovalnih vrst ter novinarji, je bil namenjen biatlonu. Rdeča nit pa je pripadla Pokljuki, ki bo v prihodnjem koledarskem letu kar dvakrat, marca in decembra, gostila tekmo svetovnega pokala.

Tako kot v drugih panogah zimske športne scene bo kajpak tudi biatlonska srenja osrednjo pozornost v novi sezoni namenila olimpijskim igram. Biatlon naj bi bil glede na tradicijo, prepoznavnost in uspehe v Rusiji v vrhu zanimanja obiskovalcev v Sočiju, a obenem je tudi res, da zavoljo oddaljenosti, dragih namestitev in tudi morebitnih zapletov z vizumi tokrat ne bo olimpijskega vrveža z množičnimi prihodi najbolj zvestih privržencev iz Nemčije in Norveške.

»Tako že preštevamo celo rezervacije ruskih gostov za našo naslednjo tekmo, za obiskovalce iz Nemčije pa že zdaj vemo, da jih bo dvakrat več kot na prejšnji pokljuški prireditvi svetovnega pokala,« je na včerajšnji predstavitvi poudaril Tomaž Šušteršič, direktor organizacijskega odbora pokljuške tekme, ki bo sploh prva poolimpijska v biatlonskem svetovnem pokalu. Zato naj bi se predvidoma za prihod na gorenjsko planoto posebej ogreli Nemci, ker bodo pač dogodke iz Sočija podrobno spremljali po TV, prav na Pokljuki pa bo nato še zadnja biatlonska tekma sezone v srednji Evropi, sledili bosta le še preizkušnja v Kontiolahtiju na finskem vzhodu, kar bo tudi generalka za svetovno prvenstvo 2015, ter finalna predstava zime na Holmenkollnu nad Oslom. »In tudi za mnoge spremljevalce biatlonskega utripa v Rusiji so igre v Sočiju nedostopne, zato bodo prišli na Pokljuko,« napoveduje Šušteršič.

Na edini slovenski postaji svetovnega pokala se bo karavana, od 5. do 9. marca 2014, pomerila v šprintu, zasledovanju in skupinskem štartu, četudi tokrat ne bo decembrskega termina, tradicionalnega nekaj zadnjih let, pa so prireditelji mirni. Marca namreč nikdar ni vprašanj glede snežne odeje, ta je ponavadi še prav debela in zagotavlja pripravo tekme brez težav. Res pa spomini na zadnjo marčno pokljuško prireditev za svetovni pokal, leta 2006 po olimpijskih igrah v Torinu, privabljajo v spomin izjemne padavine in skoraj meter novega snega dan pred tekmo …

Kajpak si tako kot vedno prireditelji osrednje biatlonske prireditve pri nas želijo vsaj delno tako polne tribune, kot so jih vajeni na najbolj obiskanih štadionih januarske turneje, a del običajne pozornosti bi lahko Pokljuki odtrgal tudi pokal Vitranc alpskih smučarjev, ki bo prav takrat v Kranjski Gori. »Ni me strah, saj gre vendarle za dve različni skupini obiskovalcev. Tako biatlon kot alpsko smučanje ohranjata svoje jedro privržencev, za Pokljuko to ne bo moteče,« je prepričan Franz Berger, tekmovalni direktor pri Mednarodni biatlonski zvezi. Avstrijec je bil videti sicer zadovoljen ob analizi minule sezone, nestrpno pričakuje prihajajočo, obenem razmišlja o novih prizoriščih v Rusiji, Estoniji, Švici. Pokljuka pa bo v naslednjem štiriletnem obdobju tekmo svetovnega pokala gostila vsaj trikrat, že 2014 kar dvakrat. Najprej v marčnih dneh in nato v koledarju naslednje sezone, od 17. do 21. decembra.