Zmaga Graneruda, Domen Prevc na stopničkah, Zajc jadral do 243 m

Na tekmi v smučarskih poletih na Kulmu je zmagal Norvežan Halvor Egner Granerud pred Avstrijcem Stefanom Kraftom. Domen Prevc tretji.
Fotografija: Domen Prevc je pokazal, da je rojeni letalec. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Domen Prevc je pokazal, da je rojeni letalec. FOTO: Jure Makovec/AFP

Na tekmi v smučarskih poletih na Kulmu na avstrijskem Štajerskem je zmagal norveški as Halvor Egner Granerud pred domačim adutom Stefanom Kraftom. Slovenski orli so se izkazali, Domen Prevc je osvojil tretje mesto, kar so njegove 11. stopničke v karieri.

Timi Zajc je bil s poletom dneva (243 metrov) šesti, po prvi seriji je bil 13. Žiga Jelar, po prvem poletu peti, je v finalu izgubil dve mesti. Anže Lanišek je bil po boljšem drugem poletu 13., Lovro Kos 16. in Žak Mogel 29. Peter Prevc je v prvi seriji pristal že pri 130 metrih in izpadel.

V nedeljo bo na istem prizorišču še ena tekma, prav tako se bo začela ob 14.15.

Peter Prevc ni imel dobrega dne. FOTO: Erwin Scheriau/AFP
Peter Prevc ni imel dobrega dne. FOTO: Erwin Scheriau/AFP

Da bodo Slovenci v ospredju, je pred 8700 gledalci napovedala že poskusna serija, ko so bili štirje med prvo osmerico. Najdaljši polet je takrat uspel Kosu z 234 metri, točkovno sta bila boljša od njega le današnji zmagovalec Granerud in Nemec Andreas Wellinger, na koncu deveti.

Po prvi seriji je Domen Prevc z 236 metri zasedal drugo mesto, visoko je bil tudi Jelar na petem mestu. V spremenljivih razmerah je Zajc finale dočakal na 13. mestu, Lanišek na 17., Žak Mogel na 26. in Kos na 30. mestu.

Je pa slednji v drugem poletu zelo popravil vtis in pristal pri 233,5 metra ter se povzpel za 14 mest. Popravil se je tudi Anže Lanišek, z 215 m v drugi seriji se je dvignil s 17. na 13. mesto. Izjemen polet pa je v drugo uspel tudi Zajcu, 243 metrov ga je dvignilo za sedem mest.

Za razliko od njih pa je nazadoval Mogel, ki je v drugo pristal pri zgolj 126,5 m in koncu dobil dve točki za 29. mesto.

Odlično formo pa je tudi v finalu potrdil zmagovalec novoletne turneje Granerud, ki je ne le prepričljivo zmagal, temveč po šesti zmagi v sezoni tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi. V tej ima zdaj 1216 točk, sledi doslej vodilni Poljak Dawid Kubacki s 1190. Poljak je tokrat v prvi seriji imel le 15. dosežek, na koncu pa je bil deseti.

Tretji je Lanišek z 961 točkami, četrti pa Kraft (891), ki je bil že 88. na stopničkah za zmagovalce ter se s tem dosežkom izenačil na tretjem mestu vseh časov z rojakom Gregorjem Schlierenzauerjem.

Preberite še:

Komentarji: