Pravljica se bo nadaljevala s prvimi poleti

Gernot Diethart v sina Thomasa, šampiona 62. novoletne skakalne turneje, vložil 100.000 €.

Objavljeno
08. januar 2014 01.39
soars during the trial jump of the fourth stage of the four hills ski jumping tournament in Bischofshofen, Austria, on Monday, Jan. 6. 2014. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Bischofshofen – Zgodba o Thomasu Diethartu se bere kot najlepša pravljica. Potem ko so še pred dvema tednoma tudi v Avstriji le redki vedeli zanj, je s skupnim zmagoslavjem na 62. novoletni turneji v smučarskih skokih v hipu postal najbolj vroč športnik v domovini.

»Didlu«, kakor je 21-letni skakalec iz Michelhausna v Spodnji Avstriji sam predlagal, naj ga kličejo, da v moštvu ne bi prihajalo do zamenjav z njegovim soimenjakom Thomasom Morgensternom, se je – zanimivo – po slabih treh letih priložnost za nastop v svetovnem pokalu ponudila šele po spletu zanj srečnih okoliščin. V avstrijsko ekipo za prireditev v Engelbergu, tradicionalno »generalko« pred novoletno turnejo, so ga namreč vpoklicali, potem ko se je teden pred tem poškodoval prav Morgenstern. Za nameček mu je šlo pri tem na roke tudi to, da sta bila na preizkušnjah za celinski pokal sredi decembra v Reni na Norveškem od njega boljša rojaka Michael Hayböck in Manuel Poppinger, ki sta morala lov na dodatno kvoto v svetovnem pokalu nadaljevati v »2. skakalni ligi« in sta tako pot v Švico »omogočila« Diethartu.

Mladi Avstrijec je odlično izkoristil veliko priložnost, saj je prvi tekmi med elito zunaj domovine končal na četrtem in šestem mestu. Le teden pozneje pa se je že prvič povzpel na oder za najboljše smučarske skakalce na svetu, potem ko je v Oberstdorfu delil tretje mesto s slovenskim junakom Petrom Prevcem. Odtlej ga ni bilo več mogoče zaustaviti na poti k skupni zmagi na 62. novoletni turneji; podvigu na pošteni preizkušnji v Garmisch-Partenkirchnu je v vetrovni »loteriji« na Bergislu dodal peto mesto in za konec v šampionskem slogu zablestel še z zmago v Bischofshofnu.

Eno od najpogostejših vprašanj, na katera je moral odgovarjati v preteklih dneh, se je zato – razumljivo – glasilo: Le kako mu je uspelo tako rekoč čez noč skočiti povsem na vrh? »Pravzaprav si tega še sam ne znam razložiti. V skokih se takšne stvari dogajajo, saj nisem prvi primer,« je iz dneva v dan ponavljal novi avstrijski zvezdnik in pojasnjeval, da je skrivnost njegovega uspeha morda v tem, da zna na skakalnici »izklopiti glavo in se prepustiti užitkom.«

Nad skoki se je – čeprav prihaja iz nižinskega dela Avstrije – navdušil že zelo zgodaj, oče Gernot pa ga je pri tem ves čas spodbujal ter iz Michelhausna dvakrat tedensko vozil v skoraj 200 kilometrov oddaljeni Hinzenbach in nazaj. »Že pri štirih letih nama je z ženo Christo rekel, da si želi skakati. In naj so bile ovire še tako visoke, se je zmeraj nekako prebil mimo njih in nadaljeval svojo pot,« je razkril Diethart starejši, ki je sicer po poklicu policist. Iz tistih časov sta mu v spominu ostali predvsem dve številki: 50.000 kilometrov, ki sta jih letno prevozila z avtomobilom, in 100.000 evrov, kolikor je družina vložila v sina. Da so lahko preživeli, sta veliko noči prespala kar pod skakalnico ali v avtomobilu.

»Thomas je za ta šport žrtvoval svoje otroštvo. Nikoli ni želel početi česa drugega, presrečen sem, da mu je uspelo,« je po sinovem zmagoslavju odleglo Gernotu, ki je tudi razburljivi finale na napravi Paula Ausserleitnerja spremljal izjemno čustveno. »Verjetno se mu je v tistih trenutkih res godilo slabše kot meni. Potreboval je kar nekaj časa, da se je spet pomiril,« je v smehu zaupal Diethart mlajši, ki po besedah njegove sestre Nadine nikdar ni bil otrok računalniških igric. Raje je plezal po strehah, skakal z garaž in izvajal salte na trampolinu. Če mu ne bi uspelo kot skakalcu, bi se verjetno ukvarjal s tako imenovanim parkourjem, pri katerem skušajo udeleženci čim hitreje premagati različne ovire (ograje, garaže, strehe ...) in si pri tem pomagajo s plezanjem, skakanjem in še bolj akrobatskimi gibi.

Potem ko je v le nekaj dneh osvojil več, kot si je sploh upal pomisliti, se mu bo ta konec tedna uresničila še ena želja, saj bo na Kulmu opravil sploh prve polete. »Komaj čakam, gotovo bo spet zelo napeto,« se preizkušenj v Tauplitzu oziroma Bad Mitterndorfu že veseli »Didl«, ki se sprošča s poslušanjem težkometalne avstralske skupine Parkway Drive, njegova sanjska avtomobila pa sta nissan GT (s 550 konjskimi močmi) in lamborghini gallardo (570 KM).