Prevc: Če bom ponovil kvalifikacije, ne bom razočaran

Goran Janus optimistično pričakuje današnjo prvo tekmo 62. novoletne turneje.

Objavljeno
28. december 2013 23.23
soars during the trial jump at the first station of the four hills ski jumping tournament in Oberstdorf, southern Germany, Saturday, Dec. 28, 2013. (AP Photo/Matthias Schrader)
 Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Oberstdorf – Kvalifikacije za uvodno tekmo 62. novoletne turneje v smučarskih skokih v Oberstdorfu, za katero se bo zelena luč prižgala danes ob 16.30, je pred japonskim veteranom Noriakijem Kasaijem (135 m) in švicarskim šampionom Simonom Ammannom (131,5 m) včeraj dobil Anders Bardal (134 m). Le 5,2 točke in štiri mesta za norveškim asom pa je pristal najboljši Slovenec Peter Prevc (134 m).

Kvalifikacije na veliki skakalnici pod Senčno goro, na kateri si s 143,5 metra rekord iz leta 2003 lasti Norvežan Sigurd Pettersen, so le še potrdile, kako zelo je ta čas izenačena konkurenca v svetovnem pokalu. Ob 21-letnem Prevcu (»Če bom takšen skok ponovil na tekmi, ne bom razočaran.«), ki bo v dvoboju na izločanje izrazit favorit proti leto mlajšemu reprezentančnemu kolegu Roku Justinu (123 m/46. mesto), je namreč enako daleč kot Bardal poletel tudi Jaka Hvala, vendar zasedel »šele« 24. mesto in se bo – zanimivo – v drugem slovenskem paru »spoprijel« z Jurijem Tepešem (127 m/27.).

Še pol metra dlje kot naša najboljša skakalca je včeraj odneslo Jerneja Damjana (25.), ki bo izzval domačega upa Andreasa Wellingerja (123,5 m/26.), težka naloga pa v uvodni seriji čaka tudi najizkušenejšega slovenskega reprezentanta Roberta Kranjca (124,5 m/33.), čigar tekmec bo sloviti Finec in s petimi lovorikami rekorder po številu skupnih zmag na novoletni turneji Janne Ahonen (128 m/18.), ki je bil – mimogrede – v drugi seriji za trening celo najboljši med vsemi.

Že zaradi bolečin v hrbtu, v katerem ga je uščipnilo pred dnevi, pa bi bil pravi čudež, če bi naš sedmi tekmovalec Tomaž Naglič (121,5 m/40.) izločil znova vse boljšega Avstrijca Andreasa Koflerja (135 m/11.). Vendar bi lahko – seveda ob odličnem poskusu – podobno kot slabša iz slovenskih dvobojev na morebitno napredovanje še vedno upal kot tako imenovani srečni poraženec.

Glavni trener naše reprezentance Goran Janus je bil zadovoljen, ker so njegovi izbranci v kvalifikacijah občutno stopnjevali svoje nastope glede na uradni trening. Zato optimistično pričakuje današnjo tekmo, na kateri je – mimogrede – tudi za nekdanjega avstrijskega šampiona in zdajšnjega strokovnega komentatorja Andreasa Goldbergerja glavni slovenski adut Prevc. »Peter, ki skače z novim dresom in ki mu zelo ustreza, je po dolgem času spet prikazal vrhunski skok. A ima tudi on – tako kot drugi – še rezerve,« je pojasnil 43-letni Ljubljančan in pripomnil, da bi sicer raje videl, če ne bi bilo slovenskih parov. Pa čeprav ima zaradi njiju vsaj dva skakalca že v finalu uvodne preizkušnje prestižne novoletne turneje …