Prevc ima preveč opravka s sabo, da bi igral zvezdnika

Kvalifikacijska zmaga  v Engelbergu Avstrijcu Wolfgangu Loitzlu. Na tekmi danes (13.45) šest Slovencev.

Objavljeno
20. december 2013 19.58
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Engelberg – Če bi včerajšnje kvalifikacije smučarskih skakalcev pod mogočnim tritisočakom Titlis že, denimo, veljale za uvodno serijo, bi imel glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus v finalu štiri tekmovalce. V najboljšem položaju bi bil Peter Prevc, ki je ravno v četrtek tudi uradno postal naš najboljši športnik iztekajočega se leta 2013.

Ko se je prebudil v jutro, se 21-letni Gorenjec ni počutil nič drugače kot prej. »Pa saj poznate moje mnenje o nagradah: zame največ štejejo tiste, ki jih dobim na skakalnicah,« je ponovil Prevc in se ozrl za seboj na največjo napravo v Švici, na kateri je bil včeraj šesti kvalifikant (131 m). Najboljši je bil Avstrijec Wolfgang Loitzl (138 m), med vnaprej uvrščenimi pa sta najdlje (136 m) poletela Norvežan Anders Bardal in Poljak Piotr Zyla.

Ob tem je skakalec kranjskega Triglava pripomnil, da je ponosen, ker so ga novinarji med toliko odličnimi športniki izbrali za najboljšega. »Seveda bi bil tudi rad na prireditvi v Ljubljani, a še rajši sem na tekmah v Engelbergu,« je poudaril in pribil, da ima ta čas na skakalnicah še preveč opravka s seboj, da bi lahko »igral zvezdnika«.

Tudi z včerajšnjimi nastopi (še) ni bil povsem zadovoljen. »Uradni trening (121 m in 127,5 m) bi moral začeti bolje, da bi lahko potem lažje stopnjeval nastope,« je razmišljal Prevc, ki ima določene rezerve tudi v kombinezonu, saj si bo najboljšega oblekel šele tik pred tekmo. »Drugače pa še iščem stik z elitno deseterico, bomo videli, kaj bosta prinesli preizkušnji v Engelbergu,« je še dejal dobitnik srebrne in bronaste kolajne s februarskega nordijskega SP v dolini Fiemme.

Na današnjo tekmo se je kot deseti kvalifikant zanesljivo uvrstil tudi Jaka Hvala (132 m), uspešen je bil tudi njegov kranjski sostanovalec Rok Justin (128 m/20.), ki je prejšnjo soboto v Titisee-Neustadtu za pičle 0,3 točke zgrešil prve točke v svetovnem pokalu. »Škoda, da mi tam ni uspelo, vendar pa bodo še priložnosti. Upam, da jih bom osvojil čim prej,« si je zaželel 20-letni skakalec Stola iz Žirovnice, ki bi se lahko – če bi ponovil včerajšnji nastop – že danes prvič prebil v finale trideseterice.

Zato pa bo moral Jurij Tepeš (125 m/35.) za četrto zaporedno uvrstitev med dobitnike točk svojemu kvalifikacijskemu poskusu dodati še kakšen meter. »Po odskoku mi je začelo srce hitreje biti, saj me je nad hrbtiščem malo zavrtelo v zraku. A sem vesel, da sem se rešil,« si je oddahnil 24-letni Stanežičan, potem ko se je prepričal, da se lahko tudi z napol ponesrečenim nastopom uvrsti na tekmo, česar si še lani niti v sanjah ni mogel predstavljati.

Kot predpredzadnji si je udeležbo na prvi preizkušnji na napravi Titlis izbojeval Tomaž Naglič (125,5 m/38.), ki ni bil zadovoljen s prikazanim. »Manjka mi sproščenosti, zaradi česar ponavljam napake. Znova sem namreč zamudil odskok,« je pojasnil Tepešev vrstnik iz Žirov in priznal, da ga že pošteno jezi, ker se mu točke vztrajno izmikajo. »Želim si (pre)več, dobim pa manj.«

Robert Kranjec je kvalifikacije, v katerih ga je odneslo do 129 metrov, vnovič vzel kot tretji skok za trening, saj je zaradi odsotnosti Japoncev Takuja Takeučija in Noriakija Kasaija ter Avstrijca Thomasa Morgensterna vnaprej uvrščen (vsaj) na prvo preizkušnjo v Engelbergu. »Tokrat sem se še privajal na skakalnico, moji poskusi pa niso bili slabi. A še boljše pričakujem na tekmah, na katerih bom spet začutil adrenalin,« je omenil 32-letni Kranjčan.

Na žalost pa bo danes spet zgolj gledalec Matjaž Pungertar (118 m), ki je na 51. mestu kar precej (13,3 točke) zaostal za štirideseterico. »Še sam ne vem, kaj se dogaja z menoj. Popolnoma sem izgubil občutke, ki sem jih imel poleti. Očitno bom moral izpustiti kakšno tekmo in se prek treninga vrniti nazaj,« si 23-letni skakalec iz Vrhpolja pri Kamniku želi, da bi čim prej prebrodil svojo krizo.