Prevc letel, kot da bi bil z drugega planeta

Slovenski as razred zase na »ogrevanju« pred začetkom posamične tekme na 23. SP v Harrachovu.

Objavljeno
13. marec 2014 21.53
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Harrachov – V smučarskih skokih že dolgo ni bilo treninga in kvalifikacij, v katerih bi nekdo tako odskakoval od drugih, kot je to včeraj počel Peter Prevc. Slovenski skakalni as je namreč na »ogrevanju« pred današnjima prvima dvema serijama posamične tekme za svetovno prvenstvo v poletih v Harrachovu dejansko letel, kot da bi bil z drugega planeta.

Potem ko je bil Prevc v uvodnem poskusu s 191 metri najdaljši, je v drugi seriji za trening v rdeče-belem tekmovalnem dresu še bolj razprl svoja krila in poletel kar do 212,5 metra, vendar pa si je po doskoku s precejšnje višine pomagal z rokama, da se je obdržal na nogah. Podobno kot zatem tudi v kvalifikacijah, v katerih ga je v črno-belem kombinezonu odneslo še poldrugi meter dlje, s čimer je bil le pol metra krajši od rekorda letalnice Čertak, ki si ga delita Finec Matti Hautamäki (2002) in Avstrijec Thomas Morgenstern (2008).

Kako je mladi skakalec kranjskega Triglava včeraj prevladoval pod »Hudičevo goro« v Krkonoših, zgovorno kažejo daljave njegovih najbližjih zasledovalcev: na prvem treningu je bil to Švicar Simon Ammann (189 m), na drugem Poljak Kamil Stoch (200,5 m), v kvalifikacijah pa Nemec Severin Freund (204 m). Toda najboljši slovenski športnik leta 2013 ni hotel nič slišati o tem, da se je iz tihega favorita (to vlogo je sprejel na torkovi novinarski konferenci) že prelevil v vročega kandidata za zlato lovoriko na 23. SP v poletih.

»Glavna favorita ostajata Freund in Stoch, sam pa se ne prištevam mednje. Še naprej bom stoodstotno osredotočen le na svoje skoke, drugo pa me ne zanima,« je poudaril Prevc, ki ima sicer majico svetovnega prvaka v poletih pogosto pred očmi, saj jo nosi njegov klubski in reprezentančni kolega Robert Kranjec. Kot ključ včerajšnjih sijajnih poletov je 21-letni Gorenjec navedel ponovitev skokov s torkovega treninga v Planici, na katerem je dobil zamisel, kako bi prelisičil samega sebe in odpravil napake, ki jih je nazadnje delal na Norveškem.

Med letenjem je kajpak izjemno užival; še toliko bolj, ker v zraku ni bilo nobenih turbulenc, kar je za Harrachov res nenavadno. Podobno mirno naj bi bilo ozračje na letalnici Čertak tudi danes, zato pa tukajšnji vremenoslovci močnejše vetrovne sunke znova napovedujejo za soboto, ko naj bi se posamična preizkušnja iztekla s tretjo in četrto serijo. Na vprašanje, kako je bilo pristati pri takšnih daljavah, je odgovoril, da je moral zlasti med drugim poletom malce »zavirati«, ko je začel pridobivati hitrost, pri doskokih pa se ni potrudil maksimalno.

»Bolj sem pazil na to, da sem ublažil pristanek, kar je bilo iz poleta v polet težje, ker je postajalo doskočišče vse trše,« je razložil Prevc. Na opazko, ali je kaj razmišljal o tem, da bi se spustil z nižjega zaletišča, pa je odvrnil, da je to naloga selektorja oziroma tekmovalnega razsodišča.

Ob dobitniku srebrne in bronaste kolajne na OI v Sočiju sta bila na posamično preizkušnjo v Harrachovu vnaprej uvrščena tudi Robert Kranjec (184 m) in Jurij Tepeš (185,5 m), ki pa v mešani coni nista kazala pretiranega zadovoljstva. »V poletih tokrat nisem užival. Z napravo sem se še seznanjal in zbiral občutke,« je omenil svetovni prvak iz Vikersunda '12, vesel le tega, da v levem kolenu ni čutil bolečin. Vidno razočarani Tepeš je dodal, da mu ne gre po načrtih, ker zelo slabo skače. »Na treningu sem imel na čeladi kamero, vendar žal nisem posnel nobenega dobrega poleta,« je pribil 25-letni Stanežičan.

Skozi kvalifikacije, v katerih sta si prvo mesto razdelila Norvežan Anders Bardal (191,5 m) in Rus Dimitrij Vasiljev (193,5 m), pa sta se na tekmo uvrstila Jernej Damjan (177 m/11.) in Tomaž Naglič (174 m/16.). Izkušeni Ljubljančan je zaupal, da je imel težave s točnostjo odskoka (»Svojo uro bi moral prestaviti nazaj za tisočinko sekunde.«), 24-letni Žirovec pa se je včeraj veselil dveh »zmag«. Prvo je dosegel v internem dvoboju za peto mesto v slovenski ekipi proti Nejcu Dežmanu, drugo pa s prebojem v današnjo uvodno serijo, v kateri bo sicer nastopilo le štirideset tekmovalcev.