Prevc si bo z veseljem oprtal težji nahrbtnik

Slovenski skakalni as Peter Prevc je ob vrhunskem zadnjem skoku zime pozabil na vse slabe stvari.

Objavljeno
24. marec 2014 01.01
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Planica – Peter Prevc je včeraj na najboljši možen način zaokrožil sijajno sezono, v kateri se mu je sicer nasmihal tudi veliki kristalni globus, a kakšen izziv pač mora 21-letniku ostati tudi za prihodnje zime. Po olimpijskih kolajnah je včeraj na novi Bloudkovi velikanki skočil do novega rekorda 142 m in si priskakal zadnjo zmago v zimi, s tem pa tudi 2. mesto v skupnem seštevku.

V petek ste bili 3., finalni dan pa ste končali s skokom 142 m, rekordnim za nameček, ki vam je v vseh teh planiških dneh še manjkal. Ste povsem zadovoljni?

Sem, in to predvsem zato, ker mi je zadnji skok uspel skoraj najbolje v tej zimi. S takim skokom je zelo lepo končati zimo, saj sem v trenutku pozabil slabe stvari in vse, kar me je mučilo prej, od nejevolje do grenkega priokusa s sobotne tekme. Zdaj je veliko lažje opravljati obveznosti, kot če bi bil moj zadnji skok polomija.

Kaj pa vas je pred zadnjim skokom motiviralo?

Morda to, da je bil to res zadnji skok sezone. Ves konec tedna sem se lovil, nisem pokazal odličnega skoka in je bila to dodatna brca.

S podelitvami ste imeli veliko dela, zmaga v seštevku poletov, drugo mesto v skupnem seštevku, zmaga na zadnji tekmi, pa še petkovo tretje mesto lahko prištejemo zraven.

Ti protokoli so lahki, glede na to, da je konec sezone, z veseljem hodiš na stopničke in nazaj dol. Večkrat, ko se vzpneš nanje, bolj veš, da je bila sezona res uspešna.

Na koncu vam je ostala še bitka za 2. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kako ste se kosali s Severinom Freundom, koliko ste še imeli ta lov pred očmi?

Obremenjeval se s tem nisem, ta bitka je bila v moji glavi precej v ozadju, pa nimam majhne glave. Po prvi seriji sem videl, da sem pred njim in da bom tam, če bo tako ostalo, obenem sem si dopovedoval, da sem tretji in nisem še nič postoril. Pozornost sem usmeril le na skoke.

Iz zime v zimo napredujete, prihaja več obveznosti, je bila zato minula še toliko bolj naporna?

Ne, pri tem je naš Tomi (Trbovc, predstavnik za stike z javnostmi SZS, op. p.) kar dobro opravil svoje delo in je prek sezone mnogo stvari črtal s seznama, tako da sem se lahko v miru pripravljal na tekmovanja. Obveznosti je res več, a se navadiš tudi na to, zdaj pa bom imel cel teden časa, da izpolnim tudi obveznosti do pokroviteljev.

A vendarle ste vzporedno s športnim zorenjem v zadnjih letih tudi osebnostno zoreli, raslo je zanimanje medijev, navijačev, pokroviteljev. Morda na kaj niste bili povsem pripravljeni?

Če jaz nisem bil, je bil pa kdo od prijateljev, družine, opozorili so me na stvari, mi svetovali, kako naj se odzivam, delujem, tako da sem doslej na srečo vse izpeljal.

Se je kaj spremenilo po kolajnah z OI?

Niti ne, po Oslu smo šli takoj za 14 dni v Skandinavijo, tako da smo bili daleč od doma, zatem takoj v Harrachov, pa nato v Planico.

Vaš trener Goran Janus pogosto omenja brate Prevc, češ da nanje računa v prihodnje, vi pa neradi ocenjujete Cenetove dosežke. Morda zato, ker mu ne bi radi že na začetku spodrezali kril?

Niso krila tista, ki me skrbijo, ampak to, da si bo naložil prevelika pričakovanja. Že tako mu podzavest verjetno dela, ker je njegov brat tako močan. Njegov trener mi je dejal, da so ga pri enem od medijev tudi že vprašali, zakaj ni on tako zrel, kot sem bil jaz pri 17 letih. Zdaj ima že 16. mesto v svetovnem pokalu, potrebuje mir, da bo lahko naprej zorel in se pripravljal.

Bo po vseh teh uspehih nahrbtnik težji ali lažji?

Zagotovo bo težji, a jaz bom celo poletje treniral, da ga bom lažje prenašal.

Je bilo težje skakati, ko ste oblekli rumeno majico?

Morda je bilo na prvi tekmi še malo težje, potem pa sem se tudi s tem soočil. Žal še ni šlo, da bi v njej končal sezono. Zamudil sem kakšen mesec, da bi bil sploh pripravljen stopiti čisto na vrh. Vsi se učimo, vsaka zgodba je za nekaj dobra.

Je bilo tokrat kaj drugače poslušati Zdravljico, ker so vam jo zaigrali doma?

Zdravljica je lepa ne glede na to, kje jo igrajo, je pa nekoliko drugače, ker se sliši tudi navijače, kako jo pojejo.

Tudi zaradi vaših uspehov ste gotovo presegli predvidene bonuse za nagrade pri SZS. Pričakujete, da boste dobili vse izplačano in predvsem pravočasno, saj se je zadnja leta to znalo zavleči do poletja?

Gotovo bomo dobili, kar je zagotovljeno in zapisano v pogodbah. Glede na to, da smo presegli proračun za nagrade, se bo pa ta vsota sorazmerno zmanjšala.

Zneski, ki jih prejmete, so za vas sprejemljivi ali menite, da bi morali dobiti več?

Glede na velikost slovenskega trga je povsem primerno, kolikor dobimo.

Koliko prostega časa si boste zdaj namenili?

Štiri tedne.

Kam se boste odpravili?

Stran.