Prevc želi tekmo, za katero Kranjec pravi, da je ne bo

Skozi kvalifikacije se je prebilo pet Slovencev. Peter Prevc upa, da bo prirediteljem uspelo izpeljati tekmo v Innsbrucku.

Objavljeno
03. januar 2014 21.13
Jaka Hvala mad tekmo celinskega pokala v Kranju 06. julija 2013
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Innsbruck – Potem ko se je na tekmi v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu uvrstilo vseh sedem slovenskih smučarskih skakalcev, je bila v včerajšnjih kvalifikacijah na Bergislu, v katerih je razplet v veliki meri skrojil tudi spremenljiv veter, letvica postavljena previsoko za Jerneja Damjana in Jurija Tepeša. Najboljši od naših je bil tokrat Jaka Hvala na 8. mestu.

Mladinski svetovni prvak iz Liberca '13 je skočil 121,5 metra in se najbolj razveselil tega, da je končno tudi v Innsbrucku, ko je šlo zares, premagal prvo rdečo črto (K-120). »Naredil sem manjšo spremembo v počepu in bolje začutil nogi, kar je prineslo rezultat. Vendar pa imam še velike rezerve,« je poudaril Hvala in pojasnil, da mu doslej ni šlo povsem po načrtih, ker je skakal preveč na silo.

Ker se je večinoma sukal okrog 30. mesta, se je tudi odločil, da bo nekaj ukrenil. »Tako ali tako nisem imel česa izgubiti,« je ocenil 20-letni skakalec iz Ponikev na Tolminskem, ki se bo – zanimivo – v današnji uvodni seriji na izločanje (z začetkom ob 14. uri) pomeril s češkim tekmecem s podobnim priimkom Lukašem Hlavo (114,5 m/43.). To bo tukajšnjemu uradnemu napovedovalcu, ki je – mimogrede – Damjana razglasil za svetovnega prvaka iz Oberstdorfa '05 (zamenjal ga je z Rokom Benkovičem), verjetno znova povzročilo precej težav pri izgovorjavi.

Z devet let starejšim skakalcem iz Liberca se je Hvala na Bergislu pomeril že pred enim letom in – izgubil. Tako ima naš up lepo priložnost, da se Hlavi oddolži za poraz in se neposredno uvrsti v finale, kar mu je lani s 37. mestom spodletelo. »Popolnoma se moram osredotočiti le na svoj nastop, z nasprotnikom pa se ne obremenjujem,« je še dejal Hvala.

Le dve mesti za njim je pristal Peter Prevc, ki je v slabih razmerah, zaradi katerih je prejel kar 13 točk pribitka, izvlekel 114,5 metra. »Takoj po odskoku, po katerem mi je veter dvignil smuči, sem bil že prepričan, da me bo odneslo daleč. Toda kmalu zatem sem začutil njegovo 'sapo' v hrbet in moral sem se znajti, kakor vem in znam. Na srečo imamo vetrno izravnavo, brez nje bi bil namreč daleč zadaj,« si je oddahnil 21-letni Gorenjec, ki ne bi smel imeti težjega dela s francoskim izzivalcem Ronanom Lamyjem Chappuisom (118 m/40.).

Tudi zaradi svojih dobrih skokov si želi, da bi kljub slabi vremenski napovedi danes vendarle izpeljali tekmo v Innsbrucku. »Če že gre za tekmovanje štirih skakalnic, potem naj bo preizkušnja tudi tu, toliko bolj pa si jo želim, ker mi je ta naprava čedalje bolj všeč,« je zaupal Prevc, ki pa vseeno ni preveč optimističen. »Ko takšen veter zapiha na Tirolskem, tu vztraja vsaj dva dni, kolikor sem s svojo nemščino ujel iz pogovora med Schlierenzauerjem in Ammannom ...«

Zanesljivo se je skozi kvalifikacijsko sito tokrat prebil tudi Tomaž Naglič (119,5 m/12.), ki je že v prvem poskusu za trening (122 m), na katerem je bil kot deveti najvišje uvrščeni Slovenec, nakazal boljše skakanje. »Poskušal sem odmisliti malenkosti, na katere sem bil pozoren v zadnjih dneh, in čim bolj uživati v skoku, ki mi je res uspel zelo dobro,« je razložil 24-letni Žirovec, ki je kar nekaj časa stal na položaju za vodilnega tekmovalca. Na to bi se – kot je pripomnil v smehu – zlahka navadil, zeblo pa ga ni, ker je prostor ogrevan.

V uvodni seriji se bo Naglič, vesel, ker ga hrbet, v katerem ga je uščipnilo tik pred začetkom turneje, ne boli več (»Naš fizioterapevt Urban Jarc ima čudežne roke.«), po robu postavil domačemu reprezentantu Stefanu Kraftu (115,5 m/39.). Potem ko je prikazal najboljši skok v letošnjem koledarskem letu, je bil dobre volje tudi Rok Justin (120,5 m/18.). »Goran Janus mi je rekel, naj se umirim in 'zarežem',« je trenerjeve napotke zaupal (in tudi upošteval) novinec na novoletni turneji, na katero gleda predvsem kot na dobro izkušnjo za privajanje na hud ritem.

Zgolj z nastopi na tekmi pa se 20-letnik iz Brega pri Žirovnici, čigar neposredni nasprotnik bo danes izkušeni Nemec Michael Neumayer (118,5 m/33.), ne namerava zadovoljiti. »Moj cilj ni le preboj skozi kvalifikacije!« je še poudaril Justin, potem ko je skupino slovenskih navijačic osrečil s svojim podpisom.

Ob Tepešu (109 m/52.), ki se je s čevljem zataknil ob nizko štartno klop, zaradi česar bi skoraj padel (»Presenečen sem, da sem še toliko izvlekel.«), in Damjanu (110,5 m/53.), ki ga je – kakor je sam slikovito opisal – sklatilo kot norca, je bil nezadovoljen tudi Robert Kranjec (116,5 m/48.). Pa čeprav se je skozi šivankino uho uvrstil na tekmo. »Ker bi zaradi vetra v drugem poskusu za trening (93,5 m) skoraj padel, sem v kvalifikacijah svoj nastop izvedel bolj zanesljivo. A mi to ni prav nič všeč,« je z glavo zmajeval 32-letni Kranjčan – za tekmeca si je »izžrebal« Avstrijca Wolfganga Loitzla (126,5 m/3.) – in napovedal, da danes preizkušnje v Innsbrucku zagotovo ne bo ...

Vremenska napoved ne obeta nič dobrega

Če gre verjeti tukajšnjim vremenoslovcem, bo zaradi močnih vetrovnih sunkov (od 50 do 100 km/h) danes izjemno težko izpeljati tekmo na Bergislu. Nekoliko bolj optimističen je Miran Tepeš, ki kljub vsemu verjame, da jo bodo lahko spravili pod streho. »Bo pa na meji regularnosti,« je napovedal pomočnik direktorja skakalnih preizkušenj Walterja Hoferja. Ob tem so se že javili prireditelji iz Bischofshofna in ponudili možnost, da bi jo - podobno kot leta 2008 - izpeljali na skakalnici Paula Ausserleitnerja, že po tradiciji zadnji postaji novoletne turneje. Vendar pa to innsbruškim organizatorjem ne diši preveč; morebitna odpoved preizkušnje, za katero so sicer že prodali vseh 22.150 vstopnic, bi namreč stala več kot milijon evrov. Zato bodo naredili vse, da bi jo izvedli na Bergislu, zaradi česar je pričakovati novo »loterijo« s številnimi prekinitvami.