Prevcu je bilo lažje, ker se je spomnil na Planico

Petru Prevcu kvalifikacijska zmaga na skakalnici v Bischofshofnu. Njegov nastop že podoben tistim s SP v Predazzu.

Objavljeno
05. januar 2014 23.27
Germany Ski Jumping Four Hills
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bischofshofen – Ne Thomas Diethart, ne Simon Ammann in ne Thomas Morgenstern, včeraj se je za nekaj trenutkov v središču pozornosti znašel slovenski adut Peter Prevc, ki je v svojo korist odločil kvalifikacije za zadnjo tekmo 62. novoletne turneje na skakalnici Paula Ausserleitnerja. Za nagrado je prejel ček za 2000 evrov in obolelega japonskega tekmeca Takuja Takeučija.

Naš ta čas najboljši smučarski skakalec je v kvalifikacijah poletel natanko 140 metrov – najdlje med vsemi sedemdesetimi tekmovalci. Najbolj – na 2,2 točke – se mu je približal vzhajajoči domači šampion Thomas Diethart (135,5 m), ki je skočil z nekoliko nižjega zaletišča, kar pa se pri hitrosti ni poznalo, saj je bil s 93,4 km/h celo hitrejši od Prevca (92,4 km/h).

To dokazuje, da je Peter izvedel tehnično vrhunski nastop. »Ker sem stopnjeval svoje nastope (na treningu 127,5 m/17. in 137 m/4.), kar sem si pred prihodom v Bischofshofen tudi želel, sem zadovoljen,« je bil dobro razpoložen 21-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, čigar občutki so zdaj veliko boljši, kot so bili, denimo, tu lani, ko je zasedel 15. mesto.

Včerajšnje prvo mesto, s katerim je slavil četrto kvalifikacijsko zmago po Oberstdorfu '12, Engelbergu '12 in Kuopiu '13, pa mu ne pomeni prav veliko. »Navsezadnje gre le za kvalifikacije. Bistveno bolj me navdihuje sam skok, ki mi vliva optimizem. Bil je že zelo podoben tistim, ki sem jih izvajal na svetovnem prvenstvu v Predazzu,« je presodil. S privajanjem na položen in dolg nalet, za katerega je lani izjavil, da bi si lahko vmes zlahka privoščil kavo, ni imel večjih težav. »Ker imamo v Planici prav tako napravo s položnim in torej daljšim zaletiščem, sem se spomnil nanjo in potem mi je bilo lažje,« je zaupal skrivnost včerajšnjega uspeha, s katerem je nadaljeval zelo dobre predstave iz Innsbrucka. S sobotnim šestim mestom na Bergislu, na katerem je za pičle 5,4 točke zaostal za finskim zmagovalcem Anssijem Koivuranto, je v skupnem seštevku 62. novoletne turneje pridobil eno mesto, tako da je pred današnjim sklepnim dejanjem (z začetkom ob 16. uri) peti.

Za vodilnim Diethartom zaostaja za 39,6 točke, zato pa ga od četrtouvrščenega japonskega veterana Noriakija Kasaija loči le 4,6 točke. A tudi Petrov naskok pred zasledovalci ni prav velik – pred šestouvrščenim Norvežanom Andersom Bardalom ima vsega 4,3, pred sedmouvrščenim lanskim domačim zmagovalcem Gregorjem Schlierenzauerjem pa 4,7 točke prednosti. In kako ocenjuje svoje možnosti v boju za visoko skupno uvrstitev? »No, bom še dvestotič ponovil, da je pred nami še ena tekma, po kateri se bo potegnila črta pod turnejo. Prej o skupni razvrstitvi nima smisla razmišljati, ampak je treba prikazati še dva vrhunska skoka,« je odvrnil skakalec kranjskega Triglava, ki iz izkušenj ve, da ne deluje najbolje, če si v glavi zastavi določene rezultatske cilje. Ob tem je še poudaril, da pa mej ne pozna.

Zelo dober nastop je uspel tudi Robert Kranjcu (135,5 m), ki je kvalifikacije končal na 11. mestu. 2Že prvi skok za trening (128,5 m/16.) je bil v redu, pri drugem (120 m/59.) pa sem nekaj preizkušal in zato ni bil najboljši,« je bil 32-letni Kranjčan včeraj precej boljše volje kot dan poprej, ko je v Innsbrucku zasedel 25. mesto. V Bischofshofnu, kjer bo danes proti Čehu Čestmirju Kožišku (126,5 m/40.) vsekakor favorit, si želi predvsem nadaljevati v svojem kvalifikacijskem slogu.

Potem ko je na Bergislu opazoval svojega očeta Mirana pri delu in glavnemu trenerju Goranu Janusu sporočal podatke o vetru, se je na tekmo na Solnograškem zanesljivo uvrstil tudi Jurij Tepeš (129,5 m/29.). »Skok ni bil najboljši, enostavno mi ne gre po željah. Škoda tudi, da pred poleti konec tedna na Kulmu ne bo časa za kakšen umirjen trening v Planici,« ni bil zadovoljen 24-letni Stanežičan, ki bo danes izzval Norvežana Runeja Velto (133,5 m/22.).

Slab(š)e volje je bil tudi Jaka Hvala (129 m/34.). »Zdi se mi, kot da se ves čas vrtim v istem krogu. Bolj ko se opazujem v kameri, bolj si grem na živce,« je zaupal mladinski svetovni prvak, ki ga v uvodni seriji na izločanje čaka zahtevno delo, saj mu bo nasproti stal 41-letni Kasai (132 m/16.). Skozi kvalifikacijsko sito se je prebil tudi Jernej Damjan (129 m/38.), ki je bil vesel, ker mu je šlo iz skoka v skok bolje, danes pa se bo spoprijel s Poljakom Janom Ziobrom (136 m/13.), presenetljivim zmagovalcem Engelberga.

Zato pa sta nastope na 62. novoletni turneji že končala Rok Justin (122 m/59.), ki se bo preselil na tekme celinskega pokala (v ekipi za Kulm ga bo zamenjal Nejc Dežman), in Tomaž Naglič (120 m), ki je dan po 17. mestu v Innsbrucku, s katerim je dosegel najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, pristal šele na 63. mestu.