Primorec, ki uživa v letenju na smučeh

Jaka Hvala se bo skušal dokazati tudi na tekmi v Trondheimu, kjer so morali zaradi premočnega vetra prestaviti kvalifikacije.

Objavljeno
07. marec 2012 13.13
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Če slovenski smučarski skakalci v vsej prejšnji sezoni svetovnega pokala na 120-metrskih napravah niso dosegli niti ene uvrstitve med najboljšo deseterico, so jih v tej zimi pod vodstvom novega glavnega trenerja Gorana Janusa že šestnajst. Zadnjo je prispeval nadarjeni Jaka Hvala, ki se je minulo nedeljo v Lahtiju izkazal z devetim mestom.

»Če sem iskren, nisem pričakoval tako dobre uvrstitve. Kje pa! Potem ko so me v ekipo za nordijsko turnejo vpoklicali šele po poškodbi Mitje Mežnarja, sem se na Finsko odpravil predvsem uživat. A sem se odlično zbral za tekmo, izvedel dva dobra skoka in imel povrhu še nekaj sreče z razmerami,« je 18-letni skakalec iz Ponikev na Tolminskem priznal, da je z devetim mestom v Lahtiju, kjer je sicer večino skokov opravil na zelo visoki ravni, presenetil še samega sebe. In tudi reprezentančne kolege na čelu s svetovnim prvakom v poletih Robertom Kranjcem, kakor so mu ti med čestitanjem sami dejali.

Hvala, ki že dalj časa opozarja na svojo izjemno nadarjenost, je začel skakati pri sedmih letih. »Za ta šport me je navdušil oče Gabrijel, ki se je svojčas tudi sam preizkušal v skokih. V Ponikvah imamo dve skakalnici, 18- in 35-metrsko, ki smo ju pred kakšnimi desetimi leti prekrili s plastično maso, tako da smo se lahko po njima spuščali tudi poleti. Najprej sem skakal z alpskimi smučmi, pri kakšnih devetih pa sem presedlal na skakalne in začel še bolj uživati v letenju,« se je svojih prvih skokov spomnil mladi (Severni) Primorec, ki se že od nekdaj navdušuje nad različnimi športi (nogometom, košarko in smučanjem), sploh adrenalinskimi, kot so ob smučarskih skokih tudi bungee jumping, rafting, soteskanje, ki so še posebej priljubljeni v njegovih krajih.

Toda na začetku mu – kot je sam dodal – ni bilo lahko. »Večina tekem je bilo zelo oddaljenih, nanje smo se vozili tudi na Štajersko, ob tem so bili še padci. A sem za razliko od svojih vrstnikov pri SSK Ponikve, ki so medtem že vsi prenehali skakati, vztrajal in začel sčasoma dosegati prve zmage,« je pojasnil dijak 4. letnika ekonomske gimnazije v Kranju, ki bo šolanje prav zaradi boljših razmer za trening jeseni nadaljeval na tamkajšnji Fakulteti za organizacijske vede (FOV).

Za Trondheim, kjer bodo drevi kvalifikacije za drugo posamično tekmo 15. nordijske turneje, si je zadal podoben cilj kot za Lahti – želi si le čim bolj uživati. »Če bom ponovil nedeljska nastopa, bom zadovoljen,« je poudaril mladinski svetovni podprvak in zaupal, da je bil svojčas njegov vzornik Finec Janne Ahonen. »Všeč mi je bil, ker je bil tako hladnokrven,« je še zaupal Hvala, čigar osebni rekord znaša 142 metrov iz Engelberga. Skoraj zagotovo ga bo že kmalu izboljšal, najpozneje na finalu svetovnega pokala v Planici, kjer bo konec prihodnjega tedna prestal še ognjeni krst v poletih.