Prva kolajna Tine Maze z grenkim priokusom

Maria Höfl-Riesch po poškodbi končala sezono. Olimpijska zmagovalka v smuku 15., po bronu odšla brez besed.

Objavljeno
12. marec 2014 23.38
Tina Maze Lenzerheide 12.3.2014 Foto: Tomi Lombar
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Lenzerheide – Najbrž se že jutri nihče ne bo spraševal, kako je Tina Maze osvojila bronasto kolajno v smukaškem seštevku svetovnega pokala, tudi na seznamu dobitnic lovorik ne bo zapisano, na kakšen način si jo je prismučala. Olimpijska prvakinja na zadnji tekmi sezone ni izpolnila cilja in zmagala oziroma se ni uvrstila niti na stopničke. Že izgubljeno kolajno je osvojila po padcu in poškodbi Marie Höfl-Riesch.

Mazejeva je v finalu zasedla 15., zadnje mesto, ki prinaša točke svetovnega pokala. Če bi Höfl-Riescheva prismučala do cilja, bi jo zagotovo prehitela in Mazejeva bi obtičala na 4. mestu. A Črnjanki je vse do predzadnjega zavoja kazalo zelo dobro. Bila je na najboljši poti, da osvoji tretje mesto. Na predzadnjem vmesnem času je pol sekunde zaostanka za Fränzi Aufdenblatten po stopnjevanju ritma zmanjšala na le štiri stotinke. Potem pa je naredila največjo smukaško napako v tej sezoni in izgubila kar dve sekundi. Razočaranje je bilo tako veliko, da je – potem ko je dobila bron v smukaškem seštevku – prostor v cilju zapustila brez besed. Res je sicer, da je bila dvakratna olimpijska šampionka vidno utrujena in izžeta, a je bil odhod brez besed nespoštljiv do slovenskih novinarjev, ki so zaman čakali na njen komentar dramatičnega razpleta uvodne discipline. Nato je izpustila tudi trening slaloma, čeprav je Andrea Massi postavil progo ...

Ženski smuk je bil po svoje zelo nenavaden, saj nobena od kandidatk za zmago ni smučala optimalno. Anna Fenninger, ki je blestela na treningih, je za zmagovalko Laro Gut zaostala za dobro sekundo, Fabienne Suter pa za osem desetink. Za nameček si je Höfl-Riescheva ob grdem padcu tako hudo poškodovala komolec in ramo, da na preostalih tekmah v Lenzerheideju ne bo nastopila. Trener Mazejeve Mauro Pini meni, da sta za slabo predstavo favoritinj kriva težka proga in razmere na njej, predvsem pa utrujenost tekmovalk.

»Kako smučati na tako zahtevni progi in še zlasti strmini, je vsem pokazala Lara Gut. Zasluži si pohvale za izjemno predstavo. Tina je do napake smučala dobro. Bila je v igri za zmagovalni oder. Menim pa, da napaka ni bila posledica slabe osredotočenosti na tekmo, ampak se je pač zgodila. Tako, kot so se ji zgodile napake v Åreju. Bitko za veliki globus smo izgubili na Švedskem, kjer smo menili, da lahko pripravimo zasuk z vrhunskimi veleslalomskimi nastopi. Tam smo bili resnično razočarani, v Lenzerheideju pa manj, čeprav je Tina želela zmagati. Že nekaj tekem je blizu 1. mestu, a ne gre. Upam, da se bo znala motivirati za zadnje tri nastope,« je trener komentiral smukaško tekmo in razpoloženje pri slovenski šampionki.

Lara Gut, ki je zmagala na prvem in zadnjem smuku sezone, ni veliko razmišljala o pristopu niti o smučini, potem ko jo je po treningu vendarle nekoliko spremenila. V cilju sicer ni bila prepričana, da bo njen nastop dovolj za zmago, a se je izkazalo, da je smučala z najboljšim občutkom med drznostjo in predrznostjo. Anna Fenninger je z mešanimi občutki sprejela dejstvo, da je veliki globus njen, poudarila pa je, da so bile razmere na tekmi bistveno drugačne kot na treningih. V spodnjem delu je bila proga precej mehkejša. »Zelo previdna sem morala biti v zadnjih zavojih, posledično pa sem zmanjšala hitrost,« je opisala svoje smučanje v delu, v katerem je Mazejeva naredila napako. V minuli sezoni najboljša smučarka sveta je glede na razmere na progi očitno smučala preveč napadalno. Le drugouvrščena Elisabeth Görgl je uspela v zadnjem delu hitrost stopnjevati.