Prvakinja nared za veleslalomsko vrnitev

Tina Maze je na Zlati lisici vedno odlično smučala, ko je potrebovala rezultat za skok v svetovni vrh.

Objavljeno
20. januar 2012 12.14
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Kranjska Gora – Slabi občutki in jeza svetovne veleslalomske prvakinje Tine Maze po povprečnih rezultatih v njeni paradni disciplini so bili razumljivi. Pričakovala je, da bo v slogu naslova začela sezono, a je hitro doživela šok. V Söldnu jo je 23. mesto iztirilo in na naslednjih dveh tekmah ni našla zmagovitega izhoda.

Čeprav je na treh tekmah zbrala zanjo borih 62 točk, tudi v bitki za veleslalomski globus ni izgubila ničesar. Za Viktorio Rebensburg zaostaja sicer za 168 točk (za Anno Fenninger za 128, za Elisabeth Görgl pa 114), vendar je do konca sezone še pet veleslalomov, tako da lahko z vrhunskimi rezultati, kakršne dosega v slalomu, zasuka tudi veleslalomski potek. Prav to pa je cilj mariborskega nastopa.

»Nikoli nisem niti pomislila, da ne bi sodila na veleslalomski vrh, le vprašanje časa je, kdaj bom premagala vse dvome in pomisleke o smučeh. V začetku sezone smo preveč raziskovali in preizkušali. Pravzaprav je zame veleslalom na Zlati lisici večji rezultatski cilj kot slalom. Vrhunsko uvrstitev potrebujem, da dobim še zadnjo potrditev, da sta nezaupanje v opremo in posledično tehnično nedovršeno smučanje preteklost. Menim, da smo v ekipi vse dvome ta teden rešili,« je pred 22. nastopom na Zlati lisici razmišljala Mazejeva, sicer ta čas druga smučarka sveta.

Tekem v Mariboru se je vselej veselila, ker se je v dobri formi znala zliti z navijači in prenesti nezadržen val pozitivne energije iz ciljne arene na pohorsko strmino. Vsakič, ko je potrebovala rezultat za skok na svetovni vrh, ga je dosegla. Leta 2009 jo je veleslalomska zmaga na Pohorju ponesla na zmagovalni oder na SP v Val d'Iseru, pred dvema letoma pa so ji prve stopničke v slalomu dale krila, da je v Vancouvru dvakrat poletela med olimpijske nesmrtnike. Letos bo veleslalomsko vrnitev lovila v Kranjski Gori, na terenu, ki dela veliko preglavic tudi moškim.

»Podkorenska strmina je izjemno zahtevna, tako da se ne bom mogla v celoti prepustiti valu iz ciljne arene. Smučati bom morala premišljeno. Pred petimi leti v Kranjski Gori nisem imela dobrih občutkov (v veleslalomu je bila 25. v slalomu pa 24. – op. p.), tudi zategadelj, ker je bila to moja najslabša sezona. Letos je razpoloženje bistveno drugačno, čeprav kakšne posebne prednosti domačega terena nimam. Zelo pa se veselim nastopa pred domačimi navijači, ki prinašajo dodatno pozitivno energijo,« je Mazejeva nadaljevala pogovor o Zlati lisici, na kateri bo slavila tudi 10. obletnico prvih zmagovalnih stopničk. Leta 2002 je bila druga, premagala pa jo je le takratna veleslalomska šampionka, Švicarka Sonja Nef.

Veleslalomska vrnitev na zmagovalni oder je torej prvi izziv kranjskogorske Zlate lisice, drugi pa seveda premagati Marlies Schild v slalomu. Avstrijka je nanizala že pet zmag. Je v tako blesteči formi sploh premagljiva? Tina meni, da je, kar je navsezadnje dokazala lani v finalu v Lenzerheide, kjer je slalomska kraljica doživela zadnji poraz. »Na težkem terenu bo lažje, je pa dejstvo, da je imela Marlies več možnosti, da se za tekmo bolj podrobno pripravi. Vsekakor pa bo bolj spočita, kar bo njena velika prednost. Tekme v hitrih disciplinah telesno sicer niso tako naporne kot v tehničnih, vendar so psihično velika obremenitev. Za preskok iz hitrosti v tehnično smučanje sem imela dovolj časa,« Mazejeva verjame, da z najboljšim slalomom sezone lahko premaga tudi neprekosljivo Avstrijko. Nekajkrat ji je bila to sezono veliko bližje, kot je pokazal končni rezultat.