Pungertar tretji v Hinterzartnu, dvojna nemška zmaga

Na poletni VN v Hinterzartnu je zmagal Nemec Richard Freitag,  Matjaž Pungertar edini od Slovencev med deset.

Objavljeno
28. julij 2013 16.28
iza smučarski skoki
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Hinterzarten - Zmagovalec poletne VN v Hinterzartnu je  Nemec Richard Freitag (246,9 točke) je zmagovalec uvodne moške posamične tekme poletne velike nagrade v smučarskih skokih. Drugi je bil njegov rojak Andreas Wellinger (244,9), na tretjo stopničko pa se je s petega mesta po prvi seriji prebil najboljši Slovenec Matjaž Pungertar (241,4), ki je bil edini od Slovencev med najboljšo deseterico.

»Nisem pričakoval, da se bo tako dobro izšlo in sem bil zelo presenečen. Skoki so bili že zelo dobri. So še malenkosti, ki jih bo treba odpraviti, ampak sem pa pokazal, da sem lahko tudi jaz pri vrhu,« je dejal slovenski junak na prvi tekmi in dodal: »Dobro je, ker vidim, da smo res dobro trenirali in da sem dobro pripravljen.«

Poleg Pungertarja sta v finalu nastopila še dva Slovenca; Nejc Dežman (228) je zasedel 17. mesto, Peter Prevc (221,1) pa je bil 23. Rok Justin je bil danes s 47. dosežkom prekratek za finalno serijo, že v petkovih kvalifikacijah sta obstala Tomaž Naglič ter Andraž Pograjc, medtem ko je bil Jaka Hvala diskvalificiran.

Med najboljšo deseterico je uvodno tekmo sezone končal tudi povratnik k smučarskim skokom, legendarni Finec Janne Ahonen (236,3 točke), ki je zasedel sedmo mesto.

Poletna VN se bo zdaj nadaljevala v poljski Wisli, kjer bodo tekme že prihodnji konec tedna. V petek, 2. avgusta, bo na sporedu prva moška ekipna tekma sezone, dan pozneje pa še posamična. Glavni trener slovenske vrste Goran Janus je napovedal, da se bosta že na Poljskem ekipi priključila tudi Robert Kranjec in Jurij Tepeš.