Rekorderka Marlies Schild zasenčila favoritinje

Avstrijka s 34 zmagami izenačila slalomski rekord Vreni Schneider. Tina Maze na obeh progah na strmini izgubila po sekundo.

Objavljeno
18. december 2013 06.18
V. D., šport
V. D., šport
Courchevel – Črni niz favoritinj in favoritov na evropskih tekmah svetovnega pokala se je nadaljeval tudi v slalomu v Courchevelu. Mikaela Shiffrin in Tina Maze sta bili povsem v senci tekmic, Maria Höfl-Riesch je odstopila. Vse pa je zasenčila Marlies Schild, ki se je s 34. slalomsko zmago v svetovnem pokalu izenačila z najboljšo slalomistko vseh časov Vreni Schneider.

Prva in druga s svetovne lestvice Shiffrinova in Mazejeva sta imeli enake težave – »brezkrvno« smučanje na strmini. Nekolikanj hitrejša je bila sicer Američanka, Mazejeva pa je v devetnajstih sekundah smučanja na obeh progah izgubila po sekundo. Črnjanka je zaostanek pripisala neritmičnemu nastopu. »Pred tekmo sem sicer imela dober občutek, na progi pa sem ga hitro izgubila, ker snežna podlaga ni bila enaka kot na ogrevanju. Na strmini se nisem znašla, kar je tudi posledica pomanjkanja slalomskega treninga,« je komentirala 17. mesto Mazejeva. Tudi Shiffrinova (12.) je imela na progi zelo slab občutek, zanimivo pa je, da sta bili z Mazejevo v obeh nastopih najhitrejši v zadnjem delu slaloma. Američanka je bila za nekaj stotink boljša. Prav ta del nastopa, ki kaže, da sta kondicijsko izvrstno pripravljeni, je razlog, da je Mazejeva komentarju dodala, da ne smuča slabo.

Medtem ko trener ameriških slalomistk Roland Pfeiffer (postavil je prvo progo) slab nastop Shiffrinove pripisuje utrujenosti oziroma dnevu brez dobrega občutka za tekmo, pa Andrea Massi meni, da v čudnem slalomu, v katerem so prevladovale izrazite specialistke za to disciplino, Tina ni imela pravega pristopa, kar pa je po vseh pretresih znotraj ekipe tudi razumljivo. »Da zna dobro smučati, je dokazala v veleslalomu in zadnjih odsekih obeh slalomskih prog. Gledati moramo na pozitivne stvari, samo Tina pa ta čas ve, pri čem smo,« je Massi strnil misli o enem najslabših slalomskih nastopov Mazejeve, ki z izjemo dveh odstopov tako slabo v tej disciplini ni smučala že od Zwiesla leta 2010.

Na zmago Marlies Schild nihče ni računal. Po poškodbi pred 22 meseci v Åreju 32-letna slalomska velemojstrica tudi sama ni verjela v preboj na zmagovalni oder, ker ni v tekmovalnem ritmu. A se je izkazalo, da v Courchevelu ni bil pomemben tekmovalni ritem, ampak brezkompromisen pristop. K smučanju brez premišljenosti in zadržanosti jo je spodbudila sestra Bernadette, najhitrejša na prvi progi. »Moja edina želja je bila prehiteti mlajšo sestro. Na treningih sem ji sledila, ko pa sem v Courchevelu videla, kako je hitra, sem začela verjeti v 34. zmago, o kateri poslušam že poldrugo leto. Ko so me spraševali, če bom dohitela Vreni, sem vsem odgovarjala, da se z rekordno zmago ne obremenjujem v slogu – če se bo zgodila, se pač bo,« je povedala o izjemni predstavi Schildova, ki je porušila še en rekord. Pri 32 letih in sedmih mesecih je postala najstarejša slalomska zmagovalka svetovnega pokala (do včeraj je bila Tanja Poutiainen). Sestri Schild sta z zmago in tretjim mestom v Savojskih Alpah kronali sijajen nastop avstrijskih slalomskih specialistk, kakršnega ni bilo že več kot 20 let. V petnajsterici jih je bilo kar sedem.