Robert Kranjec zlil ves svoj žolč na Mirana Tepeša

Glavni trener avstrijske reprezentance Alexander Pointner meni, da bi morala biti skakalna tekma v Zakopanah razveljavljena.

Objavljeno
21. januar 2014 20.15
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Ob uvodni posamični preizkušnji v Klingenthalu je v skakalnih krogih obilo prahu dvignila tudi nedeljska tekma v Zakopanah, ki jo je slovenski junak Peter Prevc označil za komedijo. Od jeze je znova najbolj pihal glavni trener avstrijske vrste Alexander Pointner, ki je povedal kar nekaj krepkih na račun tekmovalnega razsodišča.

Pointnerju je prekipelo že med tekmo, ko je od blizu videl, v kakšnih razmerah so po dolgem in mučnem čakanju najprej zeleno luč prižgali njegovemu izbrancu Thomasu Diethartu in zatem še Nemcu Andreasu Wellingerju, bolj kakor spremenljiv veter pa ga je zmotila zaletna smučina, ki jo je dež proti koncu uvodne in hkrati edine serije močno upočasnil. Zaradi občutno nižje hitrosti sta bila junak 62. novoletne turneje in zmagovalec četrtkove preizkušnje v Wisli vnaprej obsojena na neuspeh. Diethart in Wellinger sta lahko sicer po pritožbi avstrijskega »selektorja«, ki je povzdignil glas celo nad direktorjem skakalnih tekmovanj za svetovni pokal Walterjem Hoferjem, ponovila svoja nastopa, a naletela na še slabše razmere, tako da več od 43. oziroma 50. mesta nista mogla izvleči.

»Žirija je dvakrat izzivala usodo in skakalca poslala v pekel!« je bil v pogovoru z avstrijskimi mediji znova brez dlake na jeziku 43-letni strokovnjak iz Grieskirchna. Ob tem je besno pribil, da razmere zagotovo niso bile (več) varne. Kako neodgovorno so odgovorni vodili preizkušnjo v Zakopanah, ga je še toliko bolj razjezilo, ker se je že večkrat prepričal, kako nevaren šport so lahko smučarski skoki. Navsezadnje je še vedno pod vtisom nedavnega grozljivega kulmskega padca svojega varovanca Thomasa Morgensterna, ki na srečo dobro okreva, kakor so včeraj sporočili iz zasebne bolnišnice Maria Hilf v Celovcu.

»Očitno v skokih velja le en zakon, in sicer ta, da je treba na vsak način priti do rezultatov. Naj stane, kar hoče!« je zmajeval z glavo Pointner, ki vztraja, da bi morali pristojni najpozneje po Diethartovem prvem poskusu prekiniti in razveljaviti tekmo. Zato je zoper vrstni red vložil pritožbo, ki pa so jo odgovorni zavrnili. »A ne le to, še posmehovali so se mi,« je razkril glavni trener naših severnih sosedov, ki takšnih stvari ne bo več mirno trpel. Zato se je nemudoma po pomoč obrnil celo na Petra Schröcksnadla, predsednika Avstrijske in Evropske smučarske zveze (ÖSV, ESF). Mož, ki tudi pri FIS uživa velik ugled, mu je že obljubil, da bo pri odgovornih zastavil ves svoj vpliv in skušal z njim preprečiti nadaljnje takšne preizkušnje, kakršna je bila nedeljska v Zakopanah.

Že na Poljskem se je na Pointnerjevo stran postavil tudi njegov rojak Werner Schuster, ki je od leta 2008 na čelu nemške izbrane vrste. »Žirija se je do tako vrhunskih skakalcev, kot sta Diethart in Wellinger, vedla skrajno nepošteno. V zaletni smučini sta imela vodo, kar je velik minus, poleg tega pa tudi nevarno,« je bil tudi 44-letni Avstrijec zelo neprizanesljiv do tekmovalnega razsodišča v Zakopanah, kjer je sicer vlogo vodje preizkušnje opravljala Poljakinja Renata Nadarkiewicz.

Po vrnitvi iz Poljske sta bila nadvse kritična tudi Jernej Damjan in Robert Kranjec, ki sta po tem, ko sta v soboto prispevala viden delež k moštvenemu zmagoslavju Slovencev, na posamični tekmi z 31. in 47. mestom ostala praznih rok. »V nedeljo je nagrade in točke delil tisti, ki je spuščal skakalce po zaletišču. Thomas in Andreas sta imela veliko smolo, Robert pa zagotovo ni imel vzgornika,« je omenil Damjan, medtem ko je Kranjec ves svoj žolč zlil naravnost na Mirana Tepeša, pomočnika direktorja skakalnih tekmovanj Hoferja.

»Na to, kar se mi je zgodilo na posamični tekmi, sem upravičeno jezen. V zraku nisem imel slabih, temveč nemogoče razmere, zaradi česar sem bil povsem nemočen. Le kako naj pridem v dobro formo, ki se dviguje z dobrimi rezultati, če se mi takšne stvari stalno ponavljajo?« je bentil 32-letni Kranjčan, ki ne razume, zakaj Tepeš starejši ni mogel počakati pet sekund, preden mu je prižgal zeleno luč. »Ko sem to potem vprašal Mirana, mi je odvrnil, da (me) je počakal že dan prej in da se bo do konca sezone vse poravnalo, kar se mi zdi skrajno neprimerno od njega ...«