Robnikova s pošto izvedela, da so ji vzeli status A

Mateji Robnik so pri Smučarski zvezi Slovenije dejali, da ne bo nič dosegla tudi z odvetnikom.

pet, 25.05.2012, 12:00

Ljubljana – Burna pomlad pri smučarski zvezi se nadaljuje. Potem ko je alpski zbor zavrnil predlog o samoprispevkih za člane ekipe A, se spet zapleta. Matejo Robnik, do sestanka alpskega zbora članico reprezentance A, so degradirali v ekipo B, čeprav je izpolnila merila za prvo ekipo.

Robnikova, ki jo je vodstvo do nedavnega uvrščalo v ekipo A, je prek obvestila po elektronski pošti, v katerem je bil seznam ekip, izvedela, da je izgubila status A: »Nihče me ni obvestil o pritožbi, obravnavi ali spremembi. Dosegam merila, ki jih je zveza določila za status A. SZS je pred tem tudi potrdila, da imam takšen status, a za odločitvijo ni stala,« je opozorila tekmovalka, ki je v dveh disciplinah na lestvici FIS uvrščena do 45. mesta (veleslalom 43., kombinacija 34.), kakor določa tretje merilo za status A. Strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc je pojasnil, da so po sestanku alpskega odbora, na katerem so potrdili osnutek reprezentanc, dobili opozorilo, da so pri razvrščanju tekmovalcev uporabili napačno lestvico. Treba je upoštevati delno lestvico FIS, ki je izšla 12. aprila, in ne aktualno, ki jo pri FIS obnavlja tekmovalec z rezultati celo kariero.

»Strinjam se, da se izraz lestvica FIS lahko razume kot aktualna ali delna. Vendar je alpski zbor pred dvema letoma potrdil, da ekipe sestavljamo samo po delni lestvici; upoštevamo le rezultate pretekle sezone. Mateja v njej ni dosegla rezultatov za ekipo A,« je dejal. Vendar pa je bila Lučanka pred zasedanjem zbora v letnem načrtu alpskih reprezentanc, ki ga je zveza objavila tudi na svoji spletni strani, še v ekipi A. »To je bilo le delno gradivo, ki ga je moral zbor še potrditi. Pet dni pred sestankom so bili vsi člani zbora obveščeni o sestavi ekip, seznam, ki sem ga tudi prebral na zboru, so prejeli ob prihodu na sestanek. Mateja že takrat ni bila v ekipi A,« je vztrajal Makuc.

Pri tem se postavlja vprašanje, zakaj SZS pri merilih ni natančneje opredelila, po kateri lestvici FIS bodo določali ekipe, saj izraz zavaja tekmovalce. »Vsak, ki se spozna na tekmovalno smučanje, ve, da je lestvica FIS le ena, določa jo Mednarodna smučarska zveza. Delna ne obstaja, morda le v njihovih glavah, ko preračunavajo, kako bodo zaposlili novo tajnico ali neizkušenega trenerja,« je bila razočarana Robnikova, ki je imela prejšnjo zimo (izključujoč Tino Maze) najboljši rezultat v tehničnih disciplinah (19.). Vodstvo kluba Luče se bo pritožilo na SZS.

»Tam pa se nimam na koga obrniti, saj prelagajo odgovornost eden na drugega. Politika SZS ni naravnana v dobro športnika, ampak v zagotavljanje funkcionarskih stolčkov. Ne zavedajo pa se, da so tu zaradi nas. Sprašujem se tudi, ali sponzorji in država vedo, v kaj vlagajo,« je opozorila Robnikova. Ker tekmovalci ne smejo v javnosti blatiti SZS (pogodba je ta čas potekla), je zase zadržala nezadovoljstvo pri delu s trenerjem minulo sezono (pred tem je imela status poškodovanke): »Moramo biti tiho. Ko sem težave omenila Makucu in Deklevi, sem bila naenkrat neprofesionalna.« Prispevka kot reprezentantka B zato ni pripravljena vložiti v program SZS. Ko je 25-letnica pomislek o koncu kariere omenila Makucu, ji je dejal, »da bi bilo škoda, če zaradi tega končam, saj sem velik potencial, hkrati pa, da statusa ne morejo več spremeniti, četudi pridem na zvezo z odvetnikom«, je opozorila na napovedani razplet.

Prijavi sovražni govor